NBA: Karkaako Spurs vai nouseeko Heat?

San Antonio Spurs otti NBA:n kolmannessa finaalissa etulyöntiaseman ja nappasi kotiedun takaisin itselleen. Joukkueet kohtaavat ensi yönä neljännessä finaalissa. Ennakkoasetelmat ovat tutun arvaamattomat.

Kolme edellispeliä ovat olleet hyvin erilaisia ja hyvin vaikeasti ennakoitavissa eikä neljäs ottelu tee siinä poikkeusta. Käytännössä San Antonio ja Miami ovat osoittaneet, että peleissä voi sattua ja tapahtua mitä tahansa. Mikään ei ole tässä otteluparissa ennalta-arvattavaa.

Kolmannessa ottelussa San Antonio heitti lähes 60 prosentin tarkkuudella ja ensimmäisellä neljänneksellä pöyristyttävällä 86,7 prosentin tarkkuudella. On vaikea kuvitella, että se pystyisi toistamaan saman tempun uudestaan. Osaltaan Spursin korkeaa heittoprosenttia heijastaa se, että sen pelaajat pääsivät vapaisiin heittopaikkoihin erinomaisen syöttelyn tuloksena ja siinä on Miamin puolustuksella taas skarpattavaa.

Edellisessä pelissä Kawhi Leonard nousi isoon rooliin tehden 29 pistettä, mutta sekään ei ole aivan jokapäiväistä herkkua. Sen sijaan tähtitrio Tim Duncan-Tony Parker-Manu Ginobili sai katsella nuorempien touhua sivusta ja ehtivät levätäkin tovin viime ottelun lopussa. Se voi osoittautua arvokkaaksi asiaksi neljännessä pelissä. Jos Leonard ja myös erinomaisen pelin pelannut Danny Green pääsevät edes lähelle samaa tasoa kuin kolmannessa pelissä, ja konkarit ottavat taas pisteiden muodossa ison roolin, on Spurs jälleen kerran vahvoilla. Lisäksi Patty Mills ja Marco Belinelli täyttivät paikkansa jälleen kerran mallikkaasti. Spursin penkki on jälleen yksi ase johon joukkue voi nojata.

Green teki viime ottelussa 15, mutta ne syntyivät hänelle hieman epätyypilliseen tapaan. Normaalisti valtaosan pisteistään kolmosen rajan takaa tekevä Green ajoi nyt rohkeasti korille. Se asettaa myös uudenlaisen haasteen Miamin puolustukselle.

Miamilta LeBron James ja Dwyane Wade tekivät viime ottelussa 22 pistettä, mutta Chris Bosh jäi ainoastaan yhdeksään. Miami tarvitsee koko kolmikon onnistumista voittaakseen. Bosh sai pallon hyökkäyspäässä ainoastaan 13 kertaa. Se on liian vähän hänen tasoiselleen pelaajalle, joka on näissä peleissä upottanut heittonsa lisäksi yli 60 prosentin tarkkuudella.

Rashard Lewis on pelannut hyvät finaalit ja hän on tuonut tukea tähtipelaajille, mutta Mario Chalmers on ollut suuri pettymys. Hän ei ole pystynyt puolustuksessa auttamaan joukkuettaan ja hyökkäyspelissä hän on ollut lähes hyödytön. Päävalmentaja Erik Spoelstra saattaakin ottaa hihastaan ässän ja antaa kokeneelle Shane Battierille enemmän vastuuta tulevassa kamppailussa. Battier on jäänyt edellisotteluissa vähälle vastuulle, mutta puolustuksen erikoismiehenä hän toisi oivan lisän joukkueen rotaatioon.

Miamin täytyy myös pystyä pitämään pallosta parempaa huolta, sillä joukkueella oli viime ottelussa yhteensä 20 pallonmenetystä joista peräti seitsemän Jamesilla.

Neljäs ottelu on monella tapaa jo varsin ratkaiseva. Mikäli San Antonio pääsee lähtemään kotiotteluunsa 3-1-tilanteesta, on hyvin vaikea nähdä, että Miami pystyisi hoitamaan loput kolme peliä nimiinsä. Jos tilanne on tasan, ovat kortit vielä täysin avoinna.