NBA: Playoff-taisto käy kuumana – Pystyykö Celtics nousemaan pudotuspeleihin?

Haluamme tarjota hieman taustatietoja ajatellen käynnissä olevaa #SusijenginArvoinen -kilpailua. Keskitymme ennakoissamme ainakin seuraaviin asioihin: panokset, formi, koti/vierassaldo, rasitus sekä keskinäiset ottelut. Tässä katsaus tulevan yön NBA-kierrokseen.

Charlotte Hornets-Detroit Pistons

Idän konferenssin tasaisuudesta kertoo se, että playoff-paikasta taistellaan vielä kynsin ja hampain usean joukkueen toimesta. Kaksi näistä joukkueista kohtaa tässä ottelussa.

Pistons nappasi todella ison voiton konferenssikärki Hawksista viime yönä. Joukkueen saldo kuusi voittoa viimeisestä kymmenestä pelistä, pitää joukkueen vielä hengissä pudotuspelitaistossa. Hornetsin saldo ei lupaa joukkueelle hyvää, mutta yksi peli kaiken kääntää voi. Joukkue on voittanu vain kolme peliä viimesestä kymmenestä matsistaan ja todella kaipaa ison miehensä Al Jeffersonin huippuotteita. Kun Jefferson parkkeeraa korin alle, on moni ihmeissään. Kumpikin joukkue on voittanut tällä kaudella toisensa vieraissa ja molemmat joukkueet varmasti haluavatkin voittaa joukkueiden keskinäisen sarjan ja olla hiukan lähempänä pudotuspelejä. Hornetsin Michael Kidd-Gilchrist venäytti nilkkansa Lauantain ottelusssa ja siksi mies todennäköisesti huilaa myös tänään.

Orlando Magic-San Antonio Spurs

Lepääkö Duncan? (Getty)

Lepääkö Duncan? (Getty)

Keväisin syttyvällä veteraanilauma Spursilla kulkee. Joukkue otti todella ison voiton sunnuntaina Grizzliesistä 103-89 ja joukkue tuntuu tällä hetkellä lähes pysäyttämättömältä. Orlandon tilanne on huomattavasti surkeampi: joukkue on 22-52 tältä kaudelta, eivätkä viime pelit ole luvanneet yhtään sen parempaa.

Spurs pelasi viime yönä Miamissa, joten jos jostain haluaa löytää Magicille iskun paikkaa, niin tästä. Spurs on kuitenkin pystynyt napsimaan viime aikoina hyvin back-to-back peleistä voittoja, joten liikaa en tähän kiinnittäisi huomiota. Spurs tulee avaamaan kenttää syötöillä ja joukkue kyllä pussittaa paikoista. Magicin toiveet elää siinä, miten joukkue saa palloa sisään Nikola Vucevicille ja leputtaako vierailijat kokenutta kolmikkoaan Tim Duncania, Tony Parkeria ja Manu Ginobiliä. Miesten viime yön minuutit kuitenkin kertovat, että tuskin he ainakaan koko peliä tänään sivussa istuvat. Spurs on kuitenkin motivoitunut parantamaan vielä sijoitustaan, kun taas kotijoukkueella ei paljoa pelailtavaa löydy.

Washington Wizards-Philadelphia 76ers

76ersin kausi on ollut murheellinen, mutta numeroiden takaa löytyy paljon tiukempia pelejä kuin tappiosarake osoittaa. Edellisessä ottelussa Lakersia vastaan Philadelphialla oli homma hallussa aina jatkoaikaan saakka, mutta niin vain joukkue kämmäsi tuonkin matsin. Wizardsin kausi on ollut jo nyt menestys, sillä joukkue on vahvasti kiinni pudotuspelipaikassa.

Nuoren 76ers joukkueen itseluottamusta ei tappio Lakersille ainakaan nostanut. Wizardsin puolustus on toiminut pitkin kautta, joten on oletettavissa ettei Philly pääse pussittamaan läheskään yhtä paljon ja yhtä hyvistä paikoista kuin Lakersia vastaan. Ottelusta voi hyvinkin tulla John Wallin näytöstä, sillä miehen käsi kerkesi jo lämmetä edellisessä pelissä Hawksia vastaan (25p). 76ers nappasi voiton Wizardsista kotonaan, mutta tänään Wizards haluaa katkaista huonon putkensa, vaikka joukkueen lopullinen sijoitus runkosarjassa (#5) ei todennäköisesti enää muutu. 76ersin pitää mahdollisesti tulla toimeen ilman Mbah A Moutea.

Boston Celtics-Indiana Pacers

Ketkä jatkavat kevään peleihin? Kenen aika tiimalasissa hupenee liian nopeasti? Tämä kohtaaminen on kohtalonottelu jo kummallekin joukkueelle. #9 Celtics on vain voiton #10 Pacersia lähempänä pudotuspeliviivaa, joten tämä ottelu saattaa kääntää todella paljon vaakakuppia toiseen suuntaan.

Celticsin nuori ja tuntematon joukkue on noussut tosissaan kamppailemaan alkukaudella utopistiselta ajatukselta vaikuttaneesta pudotuspelipaikasta. Jared Sullinger oli yksi nuorista vastuunkantajista, joka paransi samaa tahtia kuin vastuuta tippui peliajan muodossa. Miehen kausi valitettavasti sai päätöksensä ennen aikojaan loukkaantumisen johdosta.

Pacers pelaa peräpäivinä kohtalonottelut ja muistoissa siintää kirkkaasti eilisen harmittava tappio Netsille. Isaiah Thomasin saapuminen Celticsiin nosti joukkueen kurssin ja tänään joukkue voi ottaa askeleen lähemmäs unelmaa kotiyleisönsä edessä. Pacersin Paul Georgen sekä C.J. Milesin pelaaminen on epävarmaa. Celtics johtaa joukkueiden tämän kauden keskinäisiä otteluita otteluvoitoin 2-1.

New York Knicks-Brooklyn Nets

Lopezin korinaluspelaaminen saattaa ratkaista tämän ottelun (Getty)

Lopezin korinaluspelaaminen saattaa ratkaista tämän ottelun (Getty)

Knickerbockers on NBA:n surkein joukkue ja vielä suhteellisen suurella erolla seuraavaan. Joukkueella ei ole oikeastaan mitään muuta valoa tunnelin päässä, kuin 25% mahdollisuus ykköskierroksen ensimmäiseen varaukseen. #8 Nets lähtee paikallismatsiin vain yksi asia mielessään: voitto. Joukkue on noussut tosissaan kamppailemaan viimeisestä playoff-paikasta, kun se on kärsinyt vain kaksi tappiota viimeiseen kymmeneen otteluun. Celtics huohottaa kuitenkin aivan niskavilloissa kiinni, joten töpeksimisiin ei ole varaa.

Knicksiltä puuttuu rosteristaan kokoa ja joukkueessa ei ole käytännössä todellista pelintekijää. Netsin Brook Lopez pääsee nauttimaan postista, koska Knicksillä ei ole oikeastaan kunnon puolustajaa laittamaan miestä vastaan. Tilaa tulee löytymään myös ulkoa Jackille ja Williamsille, joten jälleen on yksi murheellinen ilta Knicksillä edessä. Nets on vienyt kaikki joukkueiden tämän kauden kohtaamiset tiukasti, mutta nyt voi odottaa jopa suuremman piste-eron voittoa. Knicksiltä ovat mahdollisesti sivussa Hardaway Jr., Calderon sekä Wear. Carmelo Anthony on jo pakannut kesämökkivarusteensa, eikä miestä nähdä enää tositoimissa tällä kaudella.

Hoston Rockets-Sacramento Kings

#13 Kings on jo kevään peleistä ulkona, joten joukkueessa keskitytään rakentamaan joukkuetta ensi kautta ajatellen. Joukkue on hävinnyt kaksi ottelua putkeen ja kuusi viimeisestä kymmenestä pelistään. Maanantaina joukkue lepuutti DeMarcus Cousinsia, mutta Rudy Gay pussitti 24 pistettä tappiollisessa ottelussa Grizzliesiä vastaan (97-83). Huhut kertovatkin joukkueen kirkkaimman tähden, Cousinsin, mahdollisesta loppukauden lepuuttamisesta loukkaantumisriskin minimoimiseksi.

Päävalmentaja Kevin McHale on nostanut raketit hiljakseltaan NBA:n eliittiin. Joukkue on kivenkovan lännen kolmantena vain voiton päässä kakkospaikkaa pitävän Grizzliesin perässä. James Harden on pelannut pitkin kautta MVP-tasolla, vaikka viereltä on ollut poissa supermies Dwight Howard. Joukkue menetti aloittavan PG:n Patrick Beverleyn sairastuvalle loppukaudeksi, mutta GM Morey uskoo vieläkin, että joukkue pystyy pistämään NBA:ssa mille tahansa joukkueelle kampoihin seitsemän ottelun sarjoissa.

Sacramentolta on sivussa Rudy Gay ja myös Cousinsin tilannetta kannattaa seurata. Rocketsilta on sivussa jo mainittu Beverley ja myös Howardin tilanne on epävarma. Houston on aivan liian kova nippu Kingsille, varsinkin jos vieraiden kaksi suurinta tähteä ovat sivussa.

Milwaukee Bucks-Chicago Bulls

Bulls kuuluu tällä hetkellä idän kuumimpien joukkueiden joukkoon. Joukkue on hävinnyt vain yhden viimeiseen kuuteen peliin ja joukkue lähtee otteluun allaan helppo 31 pisteen voitto Knicksistä. Bucksin tilanne päinvastoin näyttää huolestuttavalta: joukkue on voittanut vain kaksi viimeisestä kymmenestä ottelustaan ja joukkue joutuu taistelemaan tosissaan pitääkseen viimeisistä playoff-paikoista kiinni.

Bullsin isot miehet ovat tänään ratkaisevassa asemassa: Joakim Noah, Nikola Mirotic ja Pau Gasol, Jimmy Butlerin säestyksellä ovat tänään liian kovia pysäytettäviä Bucksille. Momentum on Chicagolla, joukkue alkaa olemaan terve ja se on saanut levätä kaksi päivää Bucksia enemmän (Bucksin edellinen peli 31.3 vs Hawks 101-88 häviö). Bulls on myös voittanut 7 joukkueiden edellistä kohtaamista.

Minnesota Timberwolves-Toronto Raptors

Raptorsilla on edessään kahdeksan ottelun rupeama, missä se ei saa yhtään voittoisalla saldolla pelaavaa joukkuetta vastaan. Torontolla on siis oiva sauma vielä parantaa tilastojaan ja myös tilaisuus vaikuttaa runkosarjan sijoitukseensa ja nousta jopa idän toiseksi. Idän #4 Raptors on voittanut kuusi viimeisestä kymmenestä ottelustaan ja kuten jo sanottu, nyt sen tulevat vastukset helpottuvat entisestään. Torontolla ei ole vieraissa kulkenut aivan toivotusti, sillä joukkue on voittanut ainoastaan kaksi viimeisestä kymmenestä vieraspelistään.

Minnesotan huolena on kauden loppuvaiheessa olleet loukkaantumiset. Sivussa ovat Nikola Pekovic, Shabazz Muhammad, Kevin Garnett, Ricky Rubio, Gary Neal, Kevin Martin sekä Gorgui Dieng ja tämä on näkynyt myös joukkueen otteissa – joukkue on hävinnyt jo neljä ottelua putkeen ja on valahtanut lännen pohjille. Raptorsin tulee tässäkin ottelussa tulla toimeen ilman All Star PG Kyle Lowrya. Raptors on vahvempi ja tavoitteena siintävät vieläkin korkeammat sijoitukset.

Oklahoma City Thunder-Dallas Mavericks

Westbrook on tulessa (Getty)

Westbrook on tulessa (Getty)

#7 Mavs ja #8 OKC pitävät hallussaan lännen kahta viimeistä pudotuspelipaikkaa, joten kyseessä on kummallekin joukkueelle todella tärkeä matsi. Mavs on ottanut viisi voittoa viimeisestä kymmenestä ottelustaan, mutta vain yhden viimeisestä viidestä. OKC on taas löytämässä vireen, kun se on voittanut 7 peliä viimeisestä kymmenestä. Kevin Durant on loppukauden sivussa loukkaantumisen takia, mutta se ei ole näkynyt Russel Westbrookin otteissa, kun mies on nostanut joukkueen reppuselkään (27,6 ppg).

Mavsin pleijarit alkavat nyt, sillä joukkue haluaa varmasti myös välttää 8. paikan ja GSW:n kohtaamisen hinnalla millä hyvänsä. Kummatkin joukkueet pääsevät otteluun tuorein jaloin, mutta Mavsin vierassaldon huomioiden vaakakuppi on helppo kääntää OKC:lle. Mavs on pystynyt hakemaan vieraista voitot viimeiseen 10 peliin ainoastaan Sacramentosta ja Lakersia vastaan. Mavsien Monta Ellisin pelaaminen on vielä epävarmaa pohjevamman vuoksi.

Utah Jazz-Denver Nuggets

Lännen #12 Denverin odotettiin taistelevan playoff-paikasta tässä vaiheessa kautta, mutta tällä hetkellä joukkueenjohdon mielessä siintää ainoastaan tuleva draft-arvonta. Joukkue lopetti pelaamisen päävalmentaja Brian Shawn johdolla, ja tästä seurauksena olivat päävalmentajan potkut. Joukkue on voittanut puolet viimeisestä kymmenestä pelistään, mutta matkaa on silti liiaksi viimeiseen pudotuspelipaikkaan.

Utah on selkeästi uudelleenrakennuksen vaiheessa, jossa nuori joukkue saa paljon tarvitsemaansa kokemusta. Jazz on voittanut 13 viimeisestä 20 pelistään ja on selkeästi parantanut ainakin puolustuksen osalta. PF Derrick Favors lepäsi maanantaina ja miehen päällä on vielä kysymysmerkkejä tulevan yön puolesta. Rodney Hood on varmasti sivussa aivotärähdyksen johdosta. Jazz kuitenkin näyttää lopettavan kautensa vahvasti. Paljon vahvemmin kuin tuleva vierailija, joka näyttää jo luovuttamisen merkkejä.

Portland Trail Blazers-Los Angeles Clippers

#4 Tblazers kohtaa #5 Clippersin todellisessa huippuottelussa. Lillard&Aldridge vs Paul&Griffin. Kukaan ei ole napannut liigassa yhtä paljon levypalloja 10.4 yhdistettynä pisteisiin 23.5 kuin LaMarcus, kun taas CP3:n ja Griffinin paremmuudesta on vaikea saada eroa MVP-kilpailussa.

Clippers pelaa toisen ottelun putkeen lännen kärkijoukkuetta vastaan. Viime yönä joukkue hävisi todella tiukan pelin kotonaan GSW:lle 106-110, joten miten joukkue on toipunut yön lennosta Portlandiin? Tblazers on saanut levätä ja takana on jo kaksi kotivoittoa putkeen. Trail Blazers on NBA:n kauden kolmanneksi paras joukkue kotonaan (30-7) joten odototettavaa on, että myös ensi yönä Rip Cityn fanit nostavat kotijoukkueen osakkeita ja energisoivat joukkueen parhaimpaansa. Tammikuun tiukka tappio halutaan kuitata ensi yönä.

Los Angeles Lakers-New Orleans Pelicans

Lännen #14 Lakersin kausi on ollut umpisurkea. Joukkueen ”tavoitteena” onkin lopettaa kausi mahdollisimman surkeasti, jotta sen mahdollisuudet kärkivaraukseen ovat mahdollisimman hyvät. Kobe Bryantin sekä Julius Randlen paluu seuraavana kautena vahvistettuna kärkivarauksella, nostaisivat joukkueen tavoittelemaan mahdollisesti heti playoff-paikkaa. Lakers otti 76ersista voiton jatkoajan jälkeen, mutta toistuuko moinen ihme enää tällä kaudella?

Pelicansin on aika saada tulta alleen, jos se haluaa jatkaa mukana myös kevään peleissä. Joukkue on kolme voittoa Oklahomaa perässä, mutta sillä on yksi peli vähemmän pelattuna. Tästä ottelusta voitto ja joukkue on taas askeleen lähempänä. Anthony Davis pussitti viime pelissä T-Wolvesia vastaan 28 pistettä, kun joukkue otti 110-88 voiton kotonaan. Joukkueiden kaksi viimeistä kohtaamista ovat päättyneet Pelicansin selkeään voittoon (96-80, 87-104). Lakersin Jeremy Linin pelaaminen on vielä epävarmaa.

Muista osallistua #SusijenginArvoinen kilpailuun. Ohjeet löydät alta.