Susijengin valmentaja: ”Paras tilanne mikä ikinä ollut”

Suomen koripallomaajoukkueen, Susijengin, ympärillä on pyörinyt positiivinen vire koko alkuvuoden aikana. Sekä pelaajia että valmentajia on siirtynyt Euroopan kovimpiin sarjoihin. Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala katsookin luottavaisena joukkueen tilannetta.

Helmikuun lopussa koettiin todellista tykitystä koripallon siirtomarkkinoilla, kun ensin Gerald Lee junior siirtyi Romaniasta yhteen Euroopan kovimpiin sarjoihin Espanjaan ja Murcian riveihin. Muutama päivä hänen perässään Sasu Salin pakkasi kamppeensa Sloveniassa ja matkusti niin ikään Espanjaan. Salinin määränpäänä oli Gran Canaria. Kaksikko on päässyt hyvin uusiin joukkueisiinsa sisälle ja pääsevät mittelemään nyt aivan maanosan parhaimmiston kanssa.

– Kesken kauden tuollaiset siirrot ovat pieni yllätys. Molemmat pelasivat Eurocup-joukkueissa ja pelanneet hyviä pelejä ja siten herättäneet kiinnostusta. Siinä loksahti monta asiaa yhteen. Heidän edellisillä seuroilla oli pieniä vaikeuksia, jotka ylipäänsä mahdollistivat siirrot. On kova juttu, että kiinnostusta on noin kovista seuroista, sillä ei suomalainen vieläkään suomalaispelaajana siirry Euroopan huippusarjoihin, vaan pojat ovat onnistuneet hyvin. MM-kisapaikalla oli varmasti oma merkityksensä, että he menivät nimenomaan Espanjaan, Toijala pohtii Leen ja Salinin siirtoja.

Suurin yllätys koettiin kuitenkin ehkäpä Antero Lehdon kohdalla, kun ensi viikolla 31 vuotta täyttävä tamperelainen siirtyi Italian kivenkovaan sarjaan Varesen joukkueeseen. Lehto valittiin viime vuonna Korisliigan parhaimmaksi pelaajaksi ja oli myös Susijengin mukana MM-kisoissa, mutta hänen siirtonsa yllätti myös Toijalan.

– Se oli makea juttu. Olin juuri silloin Amerikassa ja minun piti rehellisesti miettiä, ettei ollut aprillipäivä. Se oli todella upeaa, että hän sai tuollaisen mahdollisuuden ja että Pyrintö oli valmis hänet vapauttamaan. Kyseessä on Teemu Rannikon entinen seura ja hänen kontakteista ja suosituksista oli varmasti myös apua.

Tällä hetkellä suomalaispelaajia pelaa Euroopan kovimmissa sarjoissa enemmän kuin koskaan aiemmin. Oman lisämausteensa tuo se, että Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja apuvalmentaja Lassi Tuovi siirtyivät valmentamaan turkkilaisseura Besiktasia. Suomi on jälleen mukana syksyn EM-kisoissa ja tällä hetkellä joukkueen tilanne näyttää erittäin valoisalta.

– Voisi ajatella, että meillä on tällä hetkellä paras tilanne, mikä ikinä on ollut. Meillä on kaksi pelaajaa Espanjassa, kaksi Saksan Bundesliigassa, yksi Venäjällä, yksi Italiassa, kaksi maajoukkuevalmentajaa Turkissa. Lisäksi Bisons on pelannut kovaa VTB-liigaa ja heilläkin on viitisen potentiaalista maajoukkuepelaajaa. Pelaajat pelaavat tällä hetkellä kovemmissa sarjoissa ja kovempia vastustajia vastaan kuin aiemmin. Myös EuroChallenge on kehittynyt paljon ja KTP ja Kataja pääsivät pelaamaan Ranskan ja Italian huippujoukkueita vastaan.

– Nyt ei jää kiinni siitä, etteivätkö pelaajat saa riittävän kovia pelejä. Tämä on mielestäni luonnollinen jatkumo sille miten maajoukkueen kanssa olemme menestyneet. Pelaajien pitääkin siirtyä kovempiin sarjoihin, Toijala pohdiskelee.

Murphy siirtyi NBA:sta kehitysliigaan kehittymään (Getty)

Murphy siirtyi NBA:sta kehitysliigaan kehittymään (Getty)

Lisää hyviä uutisia kuuluu rapakon takaa, kun viime kaudella NBA:ssa vähälle vastuulle päässyt Erik Murphy on yltynyt huippuvireeseen NBA:n kehitysliigassa, D-Leaguessa. Murphy on saanut vastuuta ja onnistumisia ja se on Toijalan mukaan näkynyt hänen olemuksessaan.

– Erik on ollut joulun jälkeen kovassa vireessä ja oli hienoa nähdä häntä Amerikassa pelaavan. Hän on selkeästi paremmassa fyysisessä kunnossa kuin viime vuonna ja jäntevämpi. Hän on saanut vähän ylimääräisiä kiloja pois ja luonnollisesti myös hyvällä tuulella, kun peliaikaa tulee ja pelit kulkevat. Ei se auta, vaikka on kuinka kovassa sarjassa, jos ei pääse pelaamaan. Nyt hänelle on tullut paljon vastuuta ja onnistumisia ja sen huomaa.

Murphy on pelannut urallaan pääasiassa isona nelospaikan pelaajana ja toimi ajoittain myös sentterinä Susijengin viime vuoden peleissä. Nyt 208-peluri on kuitenkin Austin Spursin riveissä istutettu nimenomaan sentterin paikalle ja se tekee hänestä entistä varteenotettavamman vaihtoehdon sille tontille myös maajoukkueessa.

– Meillä on isossa päässä ollut poistumaa ja se avaa paikkoja uusille pelaajille. Meidän täytyy miettiä mille paikoille pelaajia laitetaan, kun leiritykset alkavat. Meidän pelitavassa nelos- ja vitospaikan pelaajilla on hyvin samankaltainen tehtäväkuva hieman eri variaatioilla. On kuitenkin hyvä, että hän on nyt ottanut enemmän levypalloja, pelannut lähempänä koria ja joutunut painimaan isoja vastustajia vastaan viime aikoina.

Vastustajien tarkkailu jo aloitettu

Suomi arvottiin kovaan lohkoon EM-kisoissa, kun samassa lohkossa nähdään lohkon isäntämaa ja hallitseva Euroopan mestari ja MM-kolmonen Ranska, Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Puola ja Israel. Vastustajien pienimuotoinen tarkkailu aloitettiin välittömästi.

– Heti kun lohkot jaetaan, niin jokainen varmasti alkaa omalla tahollaan alkaa hieman seurata tulevia vastustajia. Meillä on esimerkiksi Petteri (Koponen) Venäjällä ja tiedämme aika hyvin mitä siellä tapahtuu ja pyrimme käyttämään kaikki mahdolliset kontaktit, valottaa Toijala.

Toijalan mukaan mitään suuria yllätyksiä vastustajien kohdalla tuskin on kuitenkaan odotettavissa, sillä jokainen joukkue on kohdattu muutaman viime vuoden aikana.

– Kaikki varmasti lukevat uutiset mitä joukkueissa tapahtuu, miten kokoonpanot elävät ja ketkä ovat lupautuneet mukaan joukkueisiin. Meillä on kuitenkin aika tuttuja maita vastassa eikä siellä ole yhtäkään sellaista vastustajaa, joka tulisi puskista. Se on sitten eri asia tuleeko vaihdoksia valmentajissa ja sitä kautta pelitavassa tai pelaajissa, mutta kokonaisuudessa olemme varmasti aika hyvin kartalla missä mennään. Itselläni on esimerkiksi se hyvä tilanne, että kotonani on sellainen satelliittilautanen, että pystyn katselemaan lähes jokaisen Euroopan pääsarjan pelejä, sanoo Toijala, joka on ainoa maajoukkueen valmennusryhmästä, joka ei ole tällä hetkellä kiinni seuratöissä.

Koripallon EM-kisat pelataan 5.-20.9. Suomi pelaa alkulohkonsa Montpellierissä ja jatko-ottelut pelataan Lillessä. Jos haluat lähteä mukaamme Montpellieriin niin kannattaa pitää silmät ja korvat auki heti maalis-huhtikuun vaihteessa! Oletko #SusijenginArvoinen?