NBA: San Antonio vei ensimmäisen finaalin

NBA:n finaalit pyörähtivät käyntiin viime yönä, kun San Antonio ja Miami ottivat ensimmäistä kertaa mittaa toisistaan. San Antonio oli helteisellä kotiareenallaan vahvempi 110-95-numeroin.

San Antonion Tony Parker oli toipunut nilkkavammastaan ja oli ottelussa hyvässä tikissä. Sen sijaan San Antonion kotihallin ilmastointi teki tepposet ja ottelu pelattiin yli 30 asteen lämmössä, joka osaltaan vaikutti myös ottelun kulkuun.

Joukkueet etenivät tasatahtia aina viimeisen neljänneksen alkuun saakka jolloin ratkaisut tapahtuivat. Miami johti ottelua seitsemällä pisteellä vielä, kun vajaat kymmenen minuuttia oli peliä jäljellä. Sen jälkeen tapahtui kaksi asiaa: Danny Green löysi vireensä ja LeBron James kärsi krampeista. Koko ottelun heittoaan hakenut Green pommitti vajaassa kolmessa minuutissa kolme kolmosta sisään ja päätti nopean hyökkäyksen kovaan donkkiin. Green nosti San Antonion johtoon ja tunnelman hallissa kattoon.

Tietyllä tapaa ottelun lopullinen ratkaisu tapahtui, kun neljä minuuttia oli jäljellä. Siinä vaiheessa Spurs johti kahdella pisteellä, mutta James ei pystynyt kramppiensa takia jatkamaan peliä eikä San Antonio jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Spurs vei ottelun lopun 16-3 ja nappasi näin ensimmäisen voittonsa.

Vaikka helteiset olosuhteet olivat molemmille joukkueille samat, oli niistä enemmän hyötyä kotijoukkueelle. San Antoniolla on leveämpi penkki, joten päävalmentaja Gregg Popovich pystyi pitämään miehensä pienemmillä minuuteilla. Samanaikaisesti James kärsi kuumuudesta selvästi ja se lopulta johti siihen, että hän joutui jättämään pelin kesken.

San Antonio ei voittanut ainoastaan sen takia, että James joutui jättämään loppupelin väliin. Se paransi peliään huomattavasti viimeiselle neljännekselle. Miami pakotti San Antonion ottelussa peräti 23 pallonmenetykseen, joka on valtava määrä Spursille. Päätösjaksolla se ei kuitenkaan pallosta luopunut, vaan piti siitä paremman huolen. Se myös puolusti paljon paremmin joukkueena ja sai Miamin helpot syöttölinjat peitettyä ja Miami joutuikin heittämään huomattavasti enemmän kättä vastaan.

Kawhi Leonard teki hyvää työtä puolustaessaan Jamesia, vaikka James pussittikin ottelussa 25 pistettä. Leonard pystyi pitämään Jamesin ahtaalla ja laittoi hänet töihin. Heti kun Boris Diaw tuli Jamesin päällystakiksi, James karisti ranskalaisen kannoiltaan. Diaw oli kuitenkin jälleen isossa roolissa. Tim Duncanin kanssa he hallitsivat levypalloja, kun kumpainenkin otti 10 levaria mieheen ja Diaw jakoi kuusi syöttöä joista kaksi upeaa passia Greenin ratkaiseviin kolmosiin. Duncan huseerasi korin alla miten halusi ja nosti 21 pistettä heittäen ainoastaan yhden pelitilanneheiton ohi. Parker näytti, että nilkkavamma on taaksejäänyttä, kun hän yhdessä Manu Ginobilin kanssa repi syötöillään rikki Miamin puolustuksen. Molemmat pääsivät myös kelpo pisteille Parkerin saalistaessa 19 ja Ginobilin 16 pistettä.

Tappiosta huolimatta Miamin ei ole syytä painaa päätä pensaaseen. Se pelasi vahvan pelin pakottaen San Antonion pallonmenetyksiin, mutta kompastuskivenä olivat myös omat pallonmenetykset. Chris Bosh ja Dwyane Wade pelasivat vahvan ottelun ja Rashard Lewis näytti ansainneen paikkansa avausviisikossa. Penkiltä tullut Ray Allen näytti jälleen nuorelta mieheltä ajoittain kentällä. Sen kuitenkin pitää vielä parantaa pienissä asioissa voittaakseen San Antonion. Ja Jamesin pitää pysyä kentällä koko pelin.