Susijengin ”likainen tusina” valmiina EM-kisoihin

Se on vihdoin varmaa. Susijengin 12 pelaajan kokoonpano koripallon EM-kisoihin tuli julki torstaina, viimeisen harjoitusottelun aattona. Suomi kohtaa kisakokoonpanolla Ukrainan Helsingin jäähallissa perjantai-iltana. Mukana on kolme ensikertalaista, mutta ei suurempia yllätyksiä.

Susijengin EM-kisajoukkueeseen pääsi sopiva sekoitus Itä- ja Länsi-Euroopassa pelaavia koripalloilijoita. Mukana on kolme vapaata agenttia, viisi kansainvälisillä kentillä puurtavaa pelaajaa sekä neljä kotoisen Korisliigan konkaria. Ensikertalaisia on kolme: Jamar Wilson, Ville Kaunisto ja Joonas Cavén. Kaunistolle ja Cavénille Suomen pelitapa on tuttu jo aikaisemmilta maajoukkueleireiltä, mutta Wilson on opiskellut kuluvana kesänä ahkerasti sivurajapuolustusta, kaukoheittopeliä ja Maamme-laulun sanoja joukkueen valmistautuessa Montpellierin matkaa varten

 

Bronxista on pitkä matka Lohjalle

Jamar Wilson antaa Susijengille kaikkensa. Siitä todisteena on palan irtoaminen etuhampaasta harjoituksissa. (All Over Press)

Jamar Wilson antaa Susijengille kaikkensa. Siitä todisteena on palan irtoaminen etuhampaasta harjoituksissa. (All Over Press)

Jamar Wilson on ”Jammu”. Suomalainen lempinimi sinetöitiin, kun miehen kansalaisuus vahvistui kuluvan vuoden kesäkuussa. Pelintekijä on syntyjään New Yorkin Bronxista, mutta teki ammattilaisuransa Euroopassa ja Australiassa. Wilson starttasi yliopiston jälkeen ammattilaisuransa Belgiasta, jonka jälkeen hän saapui Suomeen Espoon Honkaan kaudeksi 2010-2011.
Kaudella Honka putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Uudenkaupungin Korihaita vastaan, mutta Wilson teki vaikutuksen voittamalla Korisliigan pistekuninkuuden. Hän nakutti esimerkiksi Namika Lahtea vastaan 45 pistettä. Suomen jälkeen Wilson on pelannut Australiassa ja Ranskassa.

Maajoukkuedebyytissään hallitsevaa Euroopan mestaria Ranskaa vastaan Wilson näytti jo piristäviä korille ajoja, mutta tulikasteen jälkeen hän on päässyt ottelu ottelulta paremmin sisään Suomen pelityyliin. Viime sunnuntain Ukraina-ottelussa hän nakkasi jo Suomen piste-enemmistön (17). Samankaltainen tilanne oli vuosi sitten amerikansuomalaisella Erik Murphyllä, joka on sittemmin päässyt kiitettävän sinuiksi Susijengin pelikirjan kanssa.

 

Onko elämää Möttölän jälkeen?

Suomen koripallo-ikoni Hanno Möttölä jätti parketit taakseen viime vuoden MM-turnauksen jälkeen. Myös Teemu Rannikon maajoukkue-ura on mitä todennäköisimmin paketissa. Susijengin sukupolvenvaihdos tuskin näkyy suuresti kentällä, sillä nuoret pelaajat ovat kehuneet maajoukkueleirillä sitä miten samanlainen pelitapa toimii jokaisessa ikäluokassa. Samaa mieltä on päävalmentaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.
– Meillä on joukkueessa uusia pelaajia ja jonkinasteinen sukupolven vaihdos on käynnissä. Pelillisesti en näe sen tuovan isoja muutoksia. Mitä tulee kokemukseen, niin on totta, että osalla pelaajista on jo aiempaa kokemusta kisoista ja karsinnoista. Sen tulkitsemista rutiiniksi pidän sen sijaan uhkana.

EM-kisajoukkueessa on kuusi pelaajaa, jotka ovat käyneet läpi 2010-luvun arvokisaputken. Petteri Koponen, Sasu Salin, Gerald Lee Jr., Tuukka Kotti, Mikko Koivisto ja Shawn Huff ovat kaikki osallistuneet viimeisiin kolmiin arvokisoihin. Tämä kokemus yhdistettynä nuoruuden intoon voi poikia keskittyneillä pelisuorituksilla EM-kisoista yllättävänkin hyvän sijoituksen.
Suomen tappioputkea kisoja edeltävissä harjoitusotteluissa on turha liikaa analysoida, sillä ystävyysottelut ovat paras tapa hakea toimivaa rotaatiota joukkueeseen. Valmistautumisen hedelmät näkyvät parhaiten kun Suomi kiusaa kisojen isäntämaata Ranskaa Montpellierin Park & Suites -areenalla viikon päästä lauantaina.

Suomi-Ukraina -harjoitusottelu Helsingin jäähallissa perjantaina 28.8. Ottelu alkaa kello 19.00. Ottelulähetys YLE TV2:ssa kello 18.55 alkaen.

 

Suomen maajoukkue koripallon EM-kilpailuihin

 • #4 Mikko Koivisto, G, Loimaa Bisons
 • #7 Shawn Huff, G/F, Ludwigsburg, Saksa
 • #8 Gerald Lee Jr, C, free agent
 • #9 Sasu Salin, G, Gran Canaria, Espanja
 • #10 Tuukka Kotti, F/C, Loimaa Bisons
 • #11 Petteri Koponen, G, BC Himki, Venäjä
 • #12 Matti Nuutinen, F, Kataja Basket,
 • #21 Ville Kaunisto, F, Kouvot
 • #24 Joonas Cavén, F, free agent
 • #30 Roope Ahonen, G, Kolossus Rodou, Kreikka
 • #31, Jamar Wilson, G, free agent
 • #33, Erik Murphy, F/C, Besiktas, Turkki