NBA:n alkukauden topit ja flopit

NBA-kausi on pyörähtänyt mielenkiintoisissa merkeissä käyntiin. Joukkoon on mahtunut sekä positiivisia että hieman negatiivisiakin yllätyksiä. Listasimme kustakin kategoriasta viisi pointtia.

Flopit:

5. Loukkaantumiset

NBA-kausi on ollut huippupelaajien loukkaantumisten sävyttämä ja se on heijastunut vahvasti myös joukkueiden otteisiin. Se kertoo omalta osaltaan myös siitä kuinka paljon NBA-pelaaminen pyörii myös tähtiyksilöiden ympärillä.

Indiana menetti ennen kauden alkua jo Paul Georgen ja kauden aikana David West, George Hill, CJ Watson, CJ Miles ja Rodney Stuckey ovat olleet telakalla. Viime vuonna itäisen konferenssin runkosarjan voittanut Indiana taistelee tällä hetkellä pääsystä pudotuspeleihin eikä tilanne näytä kovinkaan hyvältä sen suhteen.

Toinen loukkaantumisista kärsinyt joukkue on ollut Oklahoma City. Kevin Durant loukkaantui jo ennen kauden alkua ja Russell Westbrook joutui sairastuvalle heti ensimmäisten otteluiden jälkeen. Lisäksi myös Reggie Jackson, Perry Jones, Mitch McGary ja Andre Robinson ovat olleet jonkin aikaa sivussa. Durantin ja Westbrookin odotetaan palaavan tositoimiin joulukuun aikana ja se nostaa taas joukkueen osakkeita loppukautta ajatellen. Se on joutunut kuitenkin antamaan jo paljon tasoitusta alkukaudesta.

Chicagossa pidettiin käsiä ristissä, että kahtena edelliskautena polvivammasta kärsinyt Derrick Rose pysyisi kunnossa. Rose on kärsinyt pienistä vaivoista ja joutunut jättämään muutaman ottelun väliin, mutta Chicago on pystynyt kuitenkin selviytymään kohtuullisen hyvin. Rosen mukanaolo nostaa Chicagon kuitenkin hyvästä joukkueesta mestarisuosikiksi.

Tähtipelaajista myös Steve Nash, David Lee, Bradley Beal, Al Horford, Ricky Rubio, Victor Oladipo, Patty Mills ja ovat tällä hetkellä rikki. Loukkaantumiset ovatkin tuoneet ikävän sivusävyn alkukauteen ja tuntuu, ettei kausi ole vielä lähtenyt kunnolla käyntiin, kun usea huippupeluri parantelee vielä itseään.

4. San Antonio Spurs

Hallitseva mestari on kärsinyt pienoisesta mestaruuskrapulasta, mutta se ei ole mitenkään suuri yllätys. Päävalmentaja Gregg Popovichin katseet ovat vain ja ainoastaan loppukaudessa. Hän kierrättääkin vielä miehiään, etteivät konkaripelurit uuvu pitkän kauden kuluessa. Liikaa sen ei kuitenkaan parane antaa tasoitusta alkukaudesta, sillä San Antonio haluaa olla vielä korkealla runkosarjassa pedatakseen paremmat lähtöasetelmat pudotuspeleihin. Joukkueen tilanne paranee huomattavasti, jahka Kawhi Leonard pääsee parhaimpaan iskuunsa ja Tiago Splitter sekä Patty Mills toipuvat pelikuntoon. Alkukausi on ollut kuitenkin lievä pettymys.

3. Denver Nuggets

Koska koittaa Shawn aika (AP Images)

Koska koittaa Shawn aika (AP Images)

Denverissä kasattiin kultahippuja vielä parisen vuotta sitten ja joukkueen tulevaisuus näytti hyvältä. Asiat ovat kääntyneet kuitenkin päälaelleen, vaikka se pystyikin kaatamaan hiljattain Clevelandin vieraissa. Kenneth Faried, Ty Lawsonin ja Arron Afflalon johdolla joukkueen pitäisi olla jossain muualla kuin läntisen konferenssin häntäpäässä, mutta valmentaja Brian Shaw ei ole saanut joukkueensa peliä kulkemaan.

Parissa viime pelissä on nähty pilkahduksia paremmasta, mutta Shaw on tällä hetkellä kuumin nimi lähtemään valmentajapalliltaan.

2. Cleveland Cavaliers

Tämän piti olla Clevelandin kausi, kun LeBron James palasi kotikonnuille ja tähtipelaaja Kevin Love liittyi mukaan. Alkukausi on ollut kuitenkin vaikea. Erityisesti puolustuspelaamisen kanssa on ollut ongelmia eikä hyökkäyksessäkään ole ollut vaadittavaa tasaisuutta. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä, sillä hiljalleen hyökkäyspään roolit ovat selkiytymässä Loven, Jamesin ja takamies Kyrie Irvingin vielä ja joukkueelta on lupa odottaa parempaa. Ei haudata joukkuetta vielä.

1. Los Angeles Lakers

Los Angeles Lakersilta ei odotettukaan tämän kauden osalta hirveästi, vaikka Kobe Bryant onkin taas kunnossa. Näin surkeaa Lakersia tuskin kukaan tuskin osasi odottaa. Lakers on pelannut historiansa huonoimman alkukautensa eikä se oli menestykseen tottuneessa organisaatiossa hyväksyttävää.

Joidenkin syyttävä sormi on osoittanut tähtipelaaja Bryantiin, vaikka hän on selvästi joukkueen paras pistemies. Samaan aikaan Bryant kuitenkin sooloilee eivätkä joukkuekaverit pääse juuri palloon koskemaan. Lakersin tilanteeseen ei ole näkyvissä parannusta parin seuraavan vuodenkaan aikana, sillä Bryantin jättimäinen sopimus asettaa omat rajansa palkkakaton muodossa eikä uudelleenrakennus pääse vielä kunnolla käyntiin. Vaikea kausi Lakersilla edessä ja pudotuspelit jäävät jälleen haaveeksi.

Lakersilla ei kulje (AP)

Lakersilla ei kulje (AP)

Topit:

5. Toronto Raptors

Torontolta osattiin odottaa vahvaa alkukautta, mutta itäisen konferenssin johtopaikka tässä vaiheessa on kuitenkin pienoinen yllätys. Torontolla onkin allaan historiansa paras lähtö kauteen. Kanadalaisilla on yksi sarjan parhaista takakentistä DeMar DeRozanin ja Kyle Lowryn muodossa ja se on toiminut erinomaisesti. Korin alla Jonas Valanciunas on jälleen kehittynyt ja häneltä voidaan odottaa entistäkin vahvempaa panosta jatkossa.

Joukkue on ollut läpi kauden tasainen. Sen joukkue ei ole muuttunut paljonkaan, roolit ovat samat ja pelityyli on sama. Pelurit tietävät mitä kentällä pitää tehdä ja toteuttavat sitä hyvin. Muiden suosikkien ehkä hakiessa vielä enemmän itseään tai odottavat loukkaantuneita takaisin kentälle, Torontolla ei näitä ongelmia ole. Peli on kuosissa ja palaset kohdillaan. Toronto saattaa mennä pitkälle tänä keväänä.

4. Sacramento Kings

Sacramento Kings on ollut yksi kauden kehittyneimmistä joukkueista. Joukkue sai kauteen lentävän lähdön, mutta sen jälkeen on tullut pari tappiota. Siitä huolimatta joukkueen ensimmäiset pelit ovat olleet positiivisia. Se on ottanut tällä kaudella kuusi voittoa ja viime kaudella se ylsi samaan määrään vasta joulukuun 9. päivä.

Joukkueen tähtipelaajat DeMarcus Cousins ja Rudy Gay ovat olleet hyökkäyspäässä tulessa ja lisäksi Darren Collison on tuonut joukkueen peliin uuden vaihteen ja hän on pelaamassa uransa parasta kautta. Sacramenton puolustuspelaaminen on ollut se avainasia joukkueen vahvalle alulle. Viime kaudella sen puolustus oli koko sarjan kahdeksanneksi huonoin, mutta nyt se on harpannut kärkikymmenikköön ja se näkyy tuloksissa. Se on menettänyt ison johdon kahdesti tämän kauden aikana, mutta hyvä joukkue oppii virheistä. Jos meno jatkuu tällaisena, pelataan Sacramentossa keväällä pudotuspelejä.

3. Houston Rockets

Houston oli kauteen lähdettäessä hieman kirjoittamaton lehti. Joukkue ei onnistunut kovista yrityksistä huolimatta saamaan riveihinsä Chris Boshia ja samalla se menetti muun muassa Jeremy Linin, Ömer Asikin ja Chandler Parsonsin. Muutokset eivät ole kuitenkaan hetkauttaneet joukkuetta ja Houston on ollut todella vahva voittaen yhdeksän ottelua ja häviten vain kahdesti.

Houstonin menestyksen salaisuutena on ollut parantunut puolustuspelaaminen. Joukkueeseen liittynyt Trevor Ariza on tuonut vahvan puolustuselementin joukkueeseen ja myös pistelinko James Harden on kiinnostunut puolustuspelaamisesta aiempaa enemmän.

2. Anthony Davis

Onko Davis seuraava MVP? (AP Images)

Onko Davis seuraava MVP? (AP Images)

MM-kisoissa säväyttänyt Anthony Davis on ottanut jättiharppauksen eteenpäin ja noussut tällä kaudella jo NBA:n kirkkaimpien tähtien joukkoon. Hän on pistetilastossa kolmantena Bryantin ja Jamesin jälkeen, levypallotilaston nelonen ja blokki- sekä riistotilaston ykkönen. Hän on ollut lähes pysäyttämätön eikä häntä vastaankaan ole mukava pelata.

Davis saattaa nostaa New Orleansin jopa pudotuspelijoukkueeksi, joka olisi pienoinen yllätys. Ja jo nyt 21-vuotiaasta huudellaan MVP-palkinnon voittajaa. Kausi on vasta alussa, mutta jos hän jatkaa tätä tahtia, eivät huutelut ole aivan perusteettomia.

1. Memphis Grizzlies

Memphis Grizzlies on ollut selvästi alkukauden positiivisin yllättäjä. Kymmenen voittoa ja vain yksi tappio kertoo olennaisen joukkueelta, jonka ei odotettu hätyyttelevän läntisen konferenssin kärkisijoja. Sen isot miehet Marc Gasol ja Zach Randolph painivat vahvasti ja Mike Conley on johtanut takakentältä peliä hienosti ja Vince Carter on näyttänyt, ettei ikä paina vielä liikaa.

Erityisesti Memphisin puolustuspelaaminen on ollut kovalla tasolla ja mahdollistanut menestyksekkään alkukauden. Hyökkäyspelissä on vielä parannettavaa, mutta jos tukirakenne, eli puolustus, on jo kunnossa, on sen päälle hyvä rakentaa. Vireen on vaikea nähdä kestävän koko loppukauden, mutta Memphis on kova pähkinä purtavaksi mille tahansa joukkueelle tällä hetkellä.

Loppuun vielä klassinen katoamistemppu: