Päänavaus: Lauri Markkanen – ilmastomannekiini

Ruutu LogoRuutu on NBA:n koti. Nyt kun Markkanen taas pelaa, niin on aika hommata matsit kotitelkkariin. Klikkaa linkkiä ja tilaa omasi.

Viime yönä Suomen suurin koripallotähti pääsi viimein näyttämään osaamistaan parhaassa liigassa. Lauri Markkanen pääsi siis parketeille tuskastuttavan loukkaantumisen jälkeen. Ruoste näkyi selvästi Laurin otteissa Houston Rocketsia vastaan, mutta saldoksi kuitenkin kertyi kymmenen pistettä. Joitain vapaita heittopaikkoja Markkanen missasi, joten parempaa on toki luvassa.

Päänavauksen aihe ei kuitenkaan ole keskittyä pelillisiin asioihin, vaan ulkopelillisiin. Silmääni viikolla osuivat useat päivitykset, joissa Markkanen julisti omaa eettisyyttään ja toimiaan ilmastonmuutoksen estämiseksi. Kampanjan takaa paljastui ihan ilman etsimistäkin suomalainen biodieselin tekoon erikoistunut energiayhtiö Neste, jonka toiminnassa on ollut aiemmin epäselvyyksiä.

Biodiesel tehdään palmuöljystä, jonka tuottoon on valjastettu suuria plantaaseja. On toki hienoa, että maailma on siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista, mutta käytännössä kaikki viljelypinta-alaa lisäävä tuotanto, joka ei ole ruuaksi sopivaa lisää ongelmia. Nesteen suurin palmuöljykauppakumppani Wilmar International olikin vuonna 2014 vastuussa laajamittaisesta sademetsätuhosta. Tässä vyyhdissä myös Nesteen kilpeen tuli säröjä, joita paikkaillaan yhä. Itseasiassa Greenpeacen mukaan Wilmarilla on yhä ongelmia sademetsätuhojen estämisessä.

Tässä mielessä onkin osittain epämiellyttävää, että Suomen suurin koripallotähti kekkuloi ilmastokarttaa muistuttavan pallon kanssa, jossa isolla fontilla komeilee Nesteen tunnus. Ajattelin myös kuvaa katsoessani, että on melkoisen jännittävää, että ilmastokampanjan mannekiiniksi on valikoitunut urheilija, joka omaa lajiaan harrastaakseen joutuu matkaamaan lentokoneella tuhansia kilometrejä. Tämä ei missään nimessä ole Laurin vika, vaan on pikemminkin upeaa, että Markkanen yrittää omilla avuillaan tehdä jotain maapallon hyväksi.

Esimerkin voima onkin se, jonka haluan nähdä toimivan. NBA:ssa tähdet saavat ja heitä jopa rohkaistaan sanomaan suoraan mielipiteitään. Monet suurimmista tähdistä Stephen Curryn ja LeBron Jamesin vanavedessä ovat tulleet ulos Donald Trumpin vastaisien mielipiteiden kanssa. Tässä kontekstissa on hienoa, että Markkanen on valinnut juurikin ilmastoasiat omaksi asiakseen. Kestävien valintojen kuten punaisen lihan syönnin lopettamisen kanssa ollaan aina oikeilla jäljillä.

Oli Nesteen toiminnasta, palmuöljystä tai urheilujoukkueiden lentämisestä mitä mieltä tahansa, niin kaikki toiminta kituvan pallomme hyväksi on pelkästään jaloa. Tässä suhteessa Lauri Markkanen on suorastaan esikuvallinen. Sanoisinkin, että pallomme on kaikkien, joten on jokaisen asia tehdä niitä pieniä asioita sen hyväksi. Kaikkien tulisikin tyylillään ja omien rahkeidensa mukaan löytää asioita, joiden avulla pallomme voisi paremmin.

 

Lauri on ammattiurheilija, joten hänen on pakko lentää. Onko sinun?

Kansikuva: Jonathan Daniel / Getty Images