Pystyykö Susijengi yllättämään Euroopan mestarin kahdesti?

Koko kesän syksyä odottaneet koripallofanit saavat viimein odottamansa. Ranskan Montpellierissä pallo heitetään ilmaan tänään Suomen aikaan kello 22:00 Susijengin kohdatessa yhden EM-kisojen mestarisuosikin.

Kesän harjoitusottelut – Ranska ottanut rennosti

Suomi aloitti EM-kisavalmistelunsa kaatamalla nimenomaan Ranskan Tampereella lukemin 76-67. Hallitsevan Euroopan mestarin kukistamisen jälkeen ei panoksia kamalasti pienennetty, kun joukkue lähti saalistamaan EM-hopeamitisalistin, Liettuan, päänahkaa. Liettuassa Susijengin lento ei aivan riittänyt ja joukkue koki 78-71-tappion. Ennen Koperin turnausta Suomi kävi vielä Belgiassa, jossa se voitti epävirallisen harjoitusottelun 13 pisteellä, mutta hävisi seuraavana päivänä virallisen ottelun niukasti neljällä pisteellä. Koperin turnaus jatkoi samaa trendiä ja Susijengi hävisikin kaikki ottelunsa; Italialle 14p, Slovenialle 21p sekä Ukrainalle 5p. Tuskaa helpotti kuitenkin Helsingissä kisajoukkueella saatu 20 pisteen revanssivoitto Ukrainasta.

Ranska hävisi kesällä Suomen lisäksi ainoastaan Serbialle (73-63) joukkueiden toisessa kohtaamisessa. Ensimmäisen kohtaamisen Ranska vei selkeästi 78-65. Ranskan harjoitusotteluohjelma sisälsi lähinnä niin sanottuja helppoja vastuksia. Joukkue kohtasi Suomen ja Serbian lisäksi Venäjän (+38p), kaksi kertaa Ukrainan (+33p, +32p), Georgian (+42p), Belgian (+2p) ja kaksi kertaa Saksan (+24p, +5p). Varsinaista vastusta Ranska ei ole siis saanut Suomen lisäksi kuin Serbialta, Belgialta sekä Saksalta.

Ranskan joukkue koki viime hetkien takaiskuja, kun ensin 218-senttimetrinen Alexis Ajinca joutui jättämään kisat väliin ja vain pari päivää ennen kisoja myös Antoine Diotin pelit oli pelattu. Diotin korvaajaksi alunperin valittu Thomas Heurtel ei lopulta myöskään pääse pelaamaan ja miehen korvaa Leo Westermann. Ranskan pakkaa on siis sekoitettu vielä päivä ennen kisojen alkua, toki tärkeimmät runkopelaajat eivät ole muuttuneet.

Onko virheistä opittu?

Susijengin puolustus on parantunut selvästi verrattuna esimerkiksi viime vuoden MM-kisoihin. Vaiheittain jopa erinomainen puolustus olikin iso syy myös Ranskan kaatamiseen kesän alussa. Kuten Tampereella, myös lauantaina Susijengin puolustus tulee keskittymään Ranskan johtajan Tony Parkerin häiritsemiseen. Parker viimeisteli 2013 EM-kisoissa hurjia lukemia taululle, ja miehen keskiarvo olikin kisojen paras, 19 pistettä ottelua kohden. Aivan yhtä innokkaasti Susijengi ei kuitenkaan voi keskittyä pelkästään Parkerin puolustamiseen, sillä tällä kertaa Tampereella sivussa olleet Charlotte Hornetsin Nicolas Batum ja Parkerin San Antonio Spurs -joukkuekaveri Boris Diaw ovat mukana parketilla. Vertailuna mainittakoot, että miehet olivatkin viime EM-kisoissa Ranskan toiseksi (Batum 11,6) ja kolmanneksi (Diaw 10,4) parhaat pistemiehet.

Jos Susijengin heitto kulkee lähellekään yhtä hyvin, kun kesän alussa Tampereella, joutuu Ranska tekemään tosissaan töitä Suomen kaadon eteen. Ranskan päävalmentaja Vincent Collet on varmasti painottanut joukkueelleen kolmen pisteen heittoviivan puolustamisen tärkeyttä etenkin, kun vastassa on Suomi. Hurjassa heittovireessä Tampereella olleet Sasu Salin (5/7 3PT), Erik Murphy (3/6) sekä Mikko Koivisto (2/4) tulevat varmasti pääsemään tarkempaan miesvartiointiin. Pelkkään heittopeliin Suomi ei voi kuitenkaan luottaa, vaan rohkeutta täytyy olla myös ajaa korille. Huonon heittopelin vuoksi Suomi on hävinnyt useita pelejä, kun lopulta molempien päiden paketti hajoaa hyökkäyspään väkinäisten heittoyritysten vuoksi. Tässä Jamar Wilson onkin erinomainen lisä joukkueeseen. Wilson on vain 185 cm pitkä, mutta tämän vuoksi erittäin nopea ja liukas pelaaja, joka pystyy ohittamaan pallollisena lähes kenet tahtoo. Näillä sisäänajoilla saadaan myös Ranskan puolustus hajoamaan, jolloin myös heittäjät saavat vapaata tilaa. Wilson on myös erinomainen pallonkäsittelijä, joka mahdollistaa joukkueen ykköstykki Petteri Koposen huilaamisen. Susijengin koko kisajoukkueeseen pääset tutustumaan tästä.

Ottelu alkaa Suomen aikaan klo 22:00, Yle TV2 -studio alkaa klo 21:35. Ylen lisäksi ottelu on nähtävissä Viasat Sportilta klo 21:50 alkaen sekä jälkilähetyksenä 01:00.