Susijengi möi turkkinsa halvalla

Paljon odotettu MM-avaus päättyi Suomen kannalta nöyryyttävään pannukakkuun. Vaikka peli jäi varmasti pelaajien ja kannattajien mieleen, ei siitä pelillisesti jäänyt jälkipolville kerrottavaa.

Suomi lähti otteluun ennakkoluulottomasti, mutta Suomen pelisuunnitelma vaikeutui huomattavasti, kun Gerald Lee junior sai reilussa kahdessa minuutissa kolme virhettä. Leen puuttuminen ei kuitenkaan ratkaissut mitään, sillä USA oli kuin eri planeetalta ja Suomi sortui alokasmaisiin virheisiin.

USA lähti otteluun kovalla sykkeellä eikä antanut Suomelle puolustuksessa mitään ilmaiseksi. Suomi joutui vaikeisiin heittopaikkoihin ja heitot menivät poikkeuksetta ohi. Suomen pelaajat tuntuivat pelkäävän USA:n isojen miesten Anthony Davisin, Kenneth Fariedin ja Andre Drummondin blokkiuhkaa, sillä vapaistakin heitoista puuttui rentous. Erityisesti Sasu Salinilla oli karmaiseva heittopäivä. Vastustajaa pelättiin ja kunnioitettiin liikaa.

Suomi syyllistyi ensimmäisellä puoliskolla hyökkäyspäässä myös helppoihin pallonmenetyksiin ja pallo näytti polttavan pahasti näpeissä ja se tarjosi USA:lle helppoja nopeita hyökkäyksiä toisessa päässä ja poikkeuksetta ne päättyivät koriin. Suomen pelistä heijastui epävarmuus ja tietynlainen ”munattomuus”.

On toki annettava tunnustusta USA:lle, joka osoitti olevansa kuin toiselta planeetalta. Pelaajien atleettisuus ja taidot olivat monta pykälää korkeammalla. Toisella puoliajalla nähtiin sisuuntuneempi Susijengi ja se muistutti jo koripallojoukkuetta. Suurin alkujännitys oli karissut pois ja heitot upposivat paremmin sisään. Siitä Suomen on ammennettava voimaa jatkoa ajatellen.

Suomen joukkueesta Tuukka Kotti pystyi pelaamaan omalla tasollaan eikä Petteri Koponenkaan hätkähtänyt NBA-tähtiä. Erik Murphy voi myös olla tyytyväinen iltapuhteeseensa. Shawn Huff löysi myös itseluottamuksensa toisella puoliajalla ja nousi isoon rooliin.

Vaikka avausottelusta tuli ruma tappio, niin täytyy muistaa, että kyseessä oli vasta ensimmäinen ottelu. Alkujännitys ja USA:n kohtaaminen on nyt karistettu pois ja sunnuntaina on jälleen edessä tiukka ottelu. Mahtavan yleisön tukemana haavoitettu susi nousee varmasti takaisin käpälilleen.