Susijengi oikeilla raiteilla kohti MM-kisoja

Suomen koripallomaajoukkue, Susijengi, otti tiistaina kesän ensimmäisen voittonsa harjoitusotteluista, kun se kaatoi Australian jatkoajan jälkeen. Susijengi on parantanut peli peliltä ja on oikeassa kurssissa reilun kahden viikon päästä alkavia kisoja ajatellen.

Ennen Australia-voittoa Suomi oli hävinnyt kertaalleen Saksalle, kahdesti Liettualle ja kerran Australialle. Otteluissa täytyy kuitenkin katsoa tulosten taakse, sillä valmistavissa otteluissa tulos on toissijainen seikka.

Suomen valmistautumisohjelma on todella kova, mutta se valmistaa joukkuetta samalla parhaalla mahdollisella tavalla kohti kovia MM-pelejä. Suomen alkulohkovastustajista ainoastaan USA on etukäteen ajateltuna vahvempi kuin mikään Suomen harjoitusvastustajista. Vertailun vuoksi esimerkiksi Uusi-Seelanti on pelannut muun muassa Kamerunia ja Norsunluurannikkoa sekä kiinalaisia seurajoukkueita vastaan. Voittoja tulee, mutta valmistavatko ne sitten parhaalla mahdollisella tavalla MM-kisoihin, se on jo toinen kysymys.

Australia-voiton merkitystä ei voi väheksyä, sillä vastassa on huippuluokan joukkue, joka saattaa vielä tulla vastaan jatko-otteluissa, jos ja kun Suomi sinne tiensä selvittää. Itseluottamuksen kannalta voitot tuovat myös aimoannoksen lisää itseluottamusta.

Kisajoukkue muotoutumassa

Suomen peli alkaa kauttaaltaan olla suhteellisen hyvällä mallilla. Petteri Koposen paluu oli luonnollisesti merkittävä asia koko joukkueelle kentän molemmissa päissä ja myös Erik Murphy on pääsemässä koko ajan paremmin sinuksi puolustuspelaamisen kanssa. Hyökkäyspäässä Murphy on jo osoittanut olevansa erinomainen vahvistus.

Tähtikaksikon takana tuikitaan myös. Konkarit Teemu Rannikko ja Hanno Möttölä ovat pelanneet korkealla tasolla, vaikka etenkin Möttölän jalat eivät aina riitä puolustustehtävissä. Hän on kuitenkin joukkueen henkinen johtaja ja sydän. Kimmo Muurinen jättää kentälle aina kaikkensa ja on tärkeä puolustuspelaaja sekä osuu hyvällä prosentilla myös hyökkäyspäässä.

Gerald Lee junior puuttui Australia-ottelusta, mutta siitä huolimatta Susijengi pystyi puristamaan voiton. Lee on ollut aiemmissa otteluissa äärimmäisen vahva ja on kehittynyt roimasti viime kauden aikana. Shawn Huff ja Sasu Salin tekevät kentällä mitä valmentaja käskee ja tekevät sen korkealla tasolla. Vielä, kun Salinin kolmoset alkavat upota entistä paremmin, on häneltä lupa odottaa entistä enemmän. Mikko Koivisto on niin ikään osoittanut edelleen olevansa tärkeässä roolissa joukkueessa ja Tuukka Kotin vaikutus etenkin puolustuspelaajana on merkittävä.

Australia-ottelussa ilman peliaikaa jäänyt Antero Lehto säväytti muutamaan otteeseen aiemmissa Liettua- ja Australia-otteluissa ja hän on sysäämässä Roope Ahosta ulos kisakoneesta. Lehdolle ei välttämättä MM-kisoissa ole tarjolla isoa roolia, mutta hän on osoittanut pystyvänsä täyttämään tonttinsa, kun Koponen ja Rannikko tarvitsevat hieman lepoa.

Samanaikaisesti Matti Nuutinen, Ville Kaunisto ja Samuel Haanpää käyvät näillä näkymin kovaa taistelua viimeisestä kisapaikasta.

Luottavaisin mielin kisoihin

Kaiken kaikkiaan Susijengin tekeminen näyttää tällä hetkellä todella hyvältä. Joukkueen puolustuspeli on parantunut harjoitusotteluiden edetessä ja Koposen paluun myötä myös hyökkäyspeliin tuli selvästi monipuolisuutta. On myös muistettava, ettei Suomi ole pelannut vielä kertaakaan siten, että koko ykkösmiehistö olisi ollut käytettävissä. Siinäkin mielessä peli on vähintäänkin lupaavalla mallilla.

Bilbaoon lähtevät yli 7000 fania tuovat joukkueelle myös kotikenttäedun. Toivottavasti mahdollisimman moni jatkaa taivaltaan myös Barcelonaan, sillä kaikki merkit viittaavat siihen, etteivät pelit jää pelkästään alkulohkoon.