Susijengillä ”unelmalohko” MM-kisoissa

Myös Uuden-Seelannin koripallojoukkue Tall Blacks vetää pelin alussa Maorien sotatanssin (Getty Images)

Myös Uuden-Seelannin koripallojoukkue Tall Blacks vetää pelin alussa Maorien sotatanssin (Getty Images)

Suomen koripallomaajoukkueelle, Susijengille, arvottiin penkkiurheilijan näkökulmasta unelmalohko MM-kisoihin, kun samaan lohkoon heitettiin mukaan USA:n tähtisikermä. Myös valmennusjohdon silmin lohkoon ollaan tyytyväisiä.

USA:n lisäksi Suomen lohkossa pelaavat Turkki, Ukraina, Dominikaaninen tasavalta ja Uusi-Seelanti.

Suomen valmennusnelikon kuopus ja videoanalyytikko Lassi Tuovi myöntää lohkon olevan suomalaisittain herkullinen.

– Moni on sanonut tämän olevan meille unelmalohko ja siihen on yhdyttävä. Euroopasta meille tuli ne maat jotka sopivat meidän pelityylille parhaiten. Sitten kaksi muuta maata jotka eivät tunne meitä eikä meidän pelityyliä, ja se on varmasti heille vaikea, Tuovi viittaa eritoten Dominikaaniseen tasavaltaan ja Uuteen-Seelantiin.

Korisliigan ollessa vielä käynnissä Lappeenrannan Namikan päävalmentajana toimiva Tuovi ei ole vielä ehtinyt tutustua tarkemmin uusiin vastustajiin, mutta pientä taustatyötä on jo aloiteltu.

– Ei nyt vielä liiemmin ole tullut katsottua, mutta valehtelisin jos en olisi jo hieman katsonut millaisia joukkueita vastaan on tulossa. Enemmän olen luonnollisesti ollut kiinnostunut maista mitä en ennalta vielä tunne. Vielä olen kuitenkin katsellut heitä lähinnä innostuksen takia kuin työn merkeissä.

Suomi on aiemmin kohdannut jo Uuden-Seelannin, mutta Dominikaaninen tasavalta on täysin uusi tuttavuus maajoukkueelle.

– En osaa sanoa vastustajista juuri vielä mitään, mutta odotan innolla, kun saan heidän pelejä katsottavaksi. Paljon riippuu siitä onko heillä NBA-pelaajat mukana ja miten heidän joukkueensa rakentuu ja sen näkee sitten, kun he ovat pelanneet ensimmäiset harjoituspelinsä.

– Lohkossa on maita joiden pelityyli on jo tuttu ja vaikka siellä valmentaja saattaa vaihtua, niin ei se tietty pelaaminen kuitenkaan juuri muutu. Siinä mielessä eurooppalaisjoukkueet ovat tuttuja ja onkin kiva päästä aloittamaan tyhjästä näiden tuntemattomien kanssa, Tuovi analysoi.

Tuhansia suomalaisfaneja matkaamassa kisoihin

Villiä korttia hakiessa Koripalloliitto käytti yhtenä vääntöargumenttia suomalaisfaneja ja ennakoi FIBA:lle, että Susijengiä matkaa kannustamaan noin 5000 fania. Tällä hetkellä näyttää siltä, että liiton arvio osui alakanttiin ja Bilbaossa saatetaan nähdä jopa 7000 fania.

– Se on ihan uskomatonta. Olen yrittänyt peilata sitä muihin urheilutapahtumiin. Nyt olympialaiset olivat vähän vaikeassa paikassa, joten siellä ei varmasti ollut aivan niin paljon väkeä. Lätkässä ehkä Tukholman kilpailut vetävät varmaan tuon verran suomalaisfaneja, mutta tuskinpa muut. Se osoittaa, että tälle on ollut selkeä tilaus, valmennusjohtoon kuuluva Jukka Toijala hämmästelee.

– Onhan nämä viimeiset 10 vuotta olleet sellainen tuhkimotarina ja ihmiset haluavat olla niissä mukana. Pelkkä fanien määrän ajatteleminenkin tuo jo kylmiä väreitä. Se on aivan huikea juttu, Toijala jatkaa.

Suomalaisfanit loivat viime kesän EM-kisoissa upean tunnelman etenkin Koperissa ja nyt Bilbaoon on matkaamassa kolminkertainen määrä kannattajia. Toijalan mukaan kannattajien panos näkyy myös kentällä.

– Se on päivänselvä asia. Tuollainen ryhmä, sitoutuneisuus ja aktiivisuus tuo buustia koko joukkueelle. Koperissa pelasimme jo kotikentällä eikä yleisön tuoman tunnelman merkitystä voi vähätellä. En tiedä miksi Bilbaota kutsutaan kisojen aikana, kun se kisojen ajaksi muuttuu suomalaisyhdyskunnaksi, Toijala naurahtaa.