Susijengin taistelu ei riittänyt Turkkia vastaan

Susijengi koki toisen peräkkäisen kirvelevän tappionsa, kun se taipui jatkoajan jälkeen Turkille 73-77. Ottelu oli sinivalkoisten hallussa lähes koko varsinaisen peliajan, mutta lopulta taistelua ei palkittu voitolla.

Suomi pelasi ensimmäisen puoliajan huimasti. Taukojohto 41-27 ei ollut sattuman kauppaa, sillä Suomen puolustus toimi täydellisesti. Etukäteen oli tiedossa, että Turkin korinalusjätti Ömer Asik tulee aiheuttamaan Suomelle ongelmia ja hän pitikin joukkueensa mukana pelissä. Puolustaminen oli kuitenkin huipputasolla, kun samaan aikaan Turkki missasi omat heittonsa. Ongelmana korin alla painimisessa oli virheissä joita Suomelle tuli aivan liikaa. Shawn Huff sai nopeassa tahdissa kolme virhettä ja myös Erik Murphy joutui nopeasti virhevaikeuksiin. Omassa roolissaan olivat myös erotuomarit, sillä osa tuomioista oli vähintäänkin kyseenalaisia.

Hyökkäyksessä Suomen heittopeli toimi erinomaisesti ja Petteri Koponen johdatti joukkuetta. Huffin virhevaikeuksien takia Matti Nuutinen sai aiempaa enemmän vastuuta ja vastasi huutoon. Hän upotti pari tärkeää heittoa koviin paikkoihin. Suomi koki pahan takaiskun, kun sentteri Gerald Lee junior loukkaantui ja sitä myöten Tuukka Kotti sai ottelussa enemmän vastuuta. Hän pelasikin turnauksen parhaan ottelunsa ollen erinomainen kentän molemmissa päissä.

Tauolla kaikki muuttui. Turkki nosti puolustustaan ja prässäsi korkeammalta ja oli huomattavasti aggressiivisempi. Se osaltaan sekoitti Suomen hyökkäyspeliä eikä vapaita heittopaikkoja tullut enää ensimmäisen puoliajan malliin. Lisäksi Turkki muutti hieman hyökkäyspeliään pelaamalla palloa korin alta hieman enemmän kaarelle, josta tällä kertaa heitot upposivat sisään. Turkin takaa-ajo oli alkanut.

Vielä puolitoista minuuttia ennen loppua Suomella olivat voitonavaimet käsissä, mutta lopulta ne lipsahtivat viemäriin. Suomi sai hyökkäyslevypallon, kun peliä oli puolitoista minuuttia jäljellä ja täysi hyökkäysaika käytettävissään. Muuten vahvan ottelun pelannut Sasu Salin päättyi kuitenkin nopeaan ratkaisuun ja haki lopullista kuoliniskua kolmosellaan, mutta se kolahti eturautaan. 15 sekuntia ennen loppua Suomi johti kolmella pisteellä ja sitten oli Koposen vuoro yrittää ratkaisua. Toisena iltana peräkkäin yli 35 minuuttia tahkonnut Koponen kuitenkin missasi harvinaisesti molemmat heittonsa ja Turkki sai mahdollisuuden tasoittaa.

Monet ihmettelivät, miksei Suomi rikkonut tilanteessa eliminoiden näin Turkin mahdollisuuden kolmen pisteen yritykseen eikä ottelun jälkeisistä kommenteistakaan saatu selvyyttä, mikä oli valmennusjohdon käsky tilanteessa. Päävalmentaja Henrik Dettmann kierteli ja kaarteli median kysymyksiä pelin jälkeen ja lopullista totuutta tuskin saadaan koskaan tietää. Jälkikäteen on helppo jossitella, että rikkominen olisi kannattanut, sillä Turkki heitti ottelussa vaparinsa vain reilun 60 prosentin tarkkuudella ja virhe olisi todennäköisesti ratkaissut Suomelle voiton. Nyt kävi kuitenkin toisin, sillä Cenk Akyol upotti kulmasta kolmosen sisään neljä sekuntia ennen loppua. Toinen kysymys oli, miksei erinomaiseksi kolmosten heittäjäksi tiedettyä Akyolia pidetty tarkemmin? Jatkoajalla Turkki oli nosteensa voimin vahvempi ja nappasi näin voiton.

Ottelussa on Suomen kannalta paljon onnistujia, sillä tällä kertaa penkiltä tuli hyvin apuja erityisesti Nuutisen, Tuukka Kotin ja Mikko Koiviston muodossa. Aloitusviisikon pelaajista sen sijaan Shawn Huff joutui nopeasti virhevaikeuksiin, kuten myös Erik Murphy. Sentteri Gerald Lee loukkaantui eikä pelannut lainkaan toisella puoliajalla. Hänen kokoaan olisi tarvittu ottelun loppuhetkillä.

Tappio tiesi sitä, että lohkon kakkospaikka jää Suomelta haaveeksi, mutta jatkopaikka ja jopa lohkon kolmospaikka ovat vielä haarukassa, mikäli Uusi-Seelanti kaatuu päätösottelussa.