Tässä Susijengi pelaaja pelaajalta

Suomen koripallomaajoukkue, Susijengi, aloittaa taipaleensa MM-kisoissa lauantaina kohdatessaan USA:n. Esittelemme katsojille Suomen pelaajat ja pelityylin.

Suomen aloitusviisikossa nähdään Petteri Koponen, Erik Murphy, Sasu Salin, Shawn Huff sekä Gerald Lee junior. Suomen peli perustuu liikkuvaan hyökkäyspelaamiseen ja aggressiiviseen puolustamiseen. Suomen hyökkäyspelissä on pari variaatiota joissa joko pallo kiertää aktiivisesti pelaajalta pelaajalle ja vapaa mies heittää kaaren takaa kolmosen. Toisessa vaihtoehdossa pallo pelataan korin alle jolloin Lee tai hänen varamiehensä Tuukka Kotti joko tekee oman ratkaisun tai pelaa pallon ulos kaarelle, josta heitto lähtee suurempia empimättä. Kolmantena vaihtoehtona on Koposen oma henkilökohtainen ratkaisu, sillä hän pystyy omilla taidoillaan joko haastamaan tai ajamaan korille.

Puolustuspelaamisessa Suomi toteuttaa aggressiivista tuplausta korin alla. Kun vastustajan pelaaja saa korin alla pallon ja lähtee pomputtamaan, on hänen kimpussaan välittömästi kaksi suomalaispelaajaa. Tämä on sekä Suomelle sekä vahvuus että heikkous. Pistämällä post-pelaajan ahtaalle, Suomi pakottaa hänet ratkaisuun, jolloin hänellä on kaksi vaihtoehtoa. Joko hän yrittää ratkaisua yksin tai sitten hän syöttää ulos vapaana olevalle pelaajalle. Suomen kannalta on hankalaa, jos vastustajan iso mies osaa ja pystyy pelaamaan palloa ulos ja jos vastustajalla on heittovoimainen joukkue. Tämä koitui Susijengin kohtaloksi muun muassa Kroatiaa ja Espanjaa vastaan viime EM-kisoissa, jolloin vastassa oli älykkäät korinaluspelaajat sekä hyvin heittävät takamiehet. MM-lohkossa tämä sama pätee kuitenkin lähinnä USA:n joukkueeseen – muilla vastustajilla ei tämänkaltaisia huippupelaajia ole.

Pieni Suomi haastaa ”isommat” sijoittumisella

Toinen Suomen heikkous on joukkueen suhteellinen pienuus. Suomelta puuttuu sellainen 210-senttinen mörssäri korin alta ja juuri sitä puutosta pyritään korvaamaan aggressiivisella korinaluspuolustamisella. Levypalloissa Suomella on kuitenkin haastetta joka joukkuetta vastaan, sillä vastustajilla löytyy kookkaita pelureita. Levypallopelaamisessa avainrooliin Suomen kannalta nousee rotaatio, se että pelaajat ovat juuri oikeilla paikoilla, kun vastustajan heitto lähtee. Silloin vastustajan pelaajat pystytään sulkemaan pois levypalloista ja poimimaan irtopallot.

Kolmantena avainasiana Suomen pelaamisessa on se, että pelitapa on äärimmäisen kuluttava. Sen takia Henrik Dettmann pyörittää isoa rotaatiota pelaajistossa. Tiiviissä tahdissa pelattavassa turnauksessa aggressiivinen ja aktiivinen pelitapa saattaa näkyä viimeisissä otteluissa. Sen johdosta Suomen penkkipelaajien on pystyttävä onnistumaan ja kantamaan oma kortensa kekoon.

Suomen pelityyli on hieman epäortodoksinen muihin joukkueisiin nähden ja se on jo hyvin vastustajien tiedossa. Suomen vahvuus on nimenomaan se, että pelisysteemi on niin erilainen muihin joukkueisiin nähden. Mikäli vastustaja haluaa pelata Suomen vahvuudet ja puolustuspelaamisen pois, on sen kiinnitettävä siihen harjoituksissa paljon huomiota. Pitkässä turnauksessa, jossa pelataan pelejä nopeaan tahtiin, vastustajat eivät välttämättä ehdi käydä yksityiskohtaisesti läpi vastustajan pelaamista ja se pelaa pisteitä Suomen pankkiin. Siinä mielessä Suomen fanit voivat katsoa luottavaisin mielin tulevia kisoja ja Suomen menestysmahdollisuuksia.

4. Mikko Koivisto, 198cm, G

”La Bomba” tunnetaan erityisesti kolmosistaan ja on joukkueelle hyvä sytyttäjä penkiltä, kun heitto putoaa. Tunnettiin aiemmin lähinnä hyökkäyspään pelaamisestaan, mutta keväällä vietetty aika Turkin Royal Hali Gaziantepissä on tuonut lisää jalkoja myös puolustuspelaamiseen. Koivisto on kova ase kaaren takaa, mutta puolustuspelaaminen on edelleen hänen pienoinen heikkoutensa.

5. Erik Murphy, 208cm, F

Amerikansuomalaisen Murphyn äiti on suomalainen ja siten mukana myös Susijengissä. Hän tuo kaivatun palasen Suomen pelaamiseen, sillä hän on isokokoinen ja on tarkkakätinen heittäjä. Murphy ehti näyttää hyökkäyspäässä taitojaan harjoitusotteluissa, mutta puolustuspäässä on vielä hiottavaa ja se on näkynyt virheiden määrässä. Päässyt kuitenkin koko ajan paremmin ja paremmin sisään joukkueeseen ja häneltä voidaan odottaa kisoissa vahvaa panosta. Hieman vaisun NBA-tulokaskauden jälkeen uhkuu näyttöhaluja MM-kisoissa.

6. Kimmo Muurinen, 202cm, F

Muurisen kengät olivat jo kaapin pohjalla pölyttämässä, mutta villi kortti käänsi kokeneen konkarin pään ja hän palasi vielä pelikentille. Muurinen on roolipelaaja, joka jättää kentälle aina kaikkensa ja pystyy taistelullaan sytyttämään sekä yleisön että joukkueen. Erittäin tärkeä lenkki puolustuspelaamisessa, mutta heittää myös keskimatkalta tärkeitä heittoja sisään. Muurinen ei ole kuitenkaan yksilötaidoltaan huippuluokan pelaaja, mutta kompensoi sen taidoillaan.

7. Shawn Huff, 198cm, G/F

Susijengin “linkkuveitsi” on erittäin monipuolinen laituri, joka pystyy pelaamaan useassa roolissa. Heitto lähtee suhteellisen hyvällä prosentilla kaaren takaa, mutta pystyy myös ajamaan korille. Puolustuspäässä pystyy olemaan vastustajan iholla kiinni ja atleettisuudellaan on myös vahva tekijä levypalloissa. Heikkoutena Huffilla on ehkä se, ettei häneltä löydy yhtä tiettyä huippuominaisuutta.

8. Gerald Lee junior, 208cm, C

Gerald Lee on Susijengin ykkössentteri ja pätevä peluri korin alla. Omaa erinomaiset post-liikkeet ja sai viime kauden aikana Romaniassa myös hieman lisää röyhkeyttä ja ilkeyttä pelaamiseensa. Lee oli erinomainen Suomen harjoituspeleissä. Vielä kun omistaisi hyvän keskimatkan heiton ja pikkaisen lisää kovuutta, Lee pelaisi Euroliigaa Euroopan suurjoukkueessa. Tätä menoa tie on viemässä häntä suurseurojen riveihin.

9. Sasu Salin, 191cm, G

Salin on vastustajan näkökulmasta raivostuttava pelaaja, sillä hänen puolustustahtonsa on kyltymätön ja hyvänä päivänä hyökkäyspäässä kolmoset sujahtavat sukkaan kovalla prosentilla. Salinilla riittävät jalat puolustamaan myös siten, että pystyy hankkimaan vastustajalle hyökkääjän virheitä. Ei epäröi ottaa heittoa, kun paikka on, mutta välillä hieman ailahteleva heittopelinsä suhteen. Hän julisti ennen kisoja pimentävänsä Kevin Durantin, mutta NBA:n viime kauden MVP:n jäätyä kisoista pois, James Harden joutunee sietämään Salinin puolustuspelaamisen. Salin ottaa Koposen ohella vastustajien huipputakamiehet pihteihinsä.

10. Tuukka Kotti, 205cm, F/C

Kotti on vaikea löydä yhteen kategoriaan, sillä hän ei ole luonnollinen nelospaikan pelaaja eikä oikein istu vitospaikallekaan kansainvälisissä peleissä. Tekee kuitenkin työnsä kentällä aina moitteetta ja viimeisen päälle. Puolustuksessa vastustajat saavat tuntea Kotin kovuuden ja hyökkäyspäässäkin viimeistelee suhteellisen hyvällä prosentilla. Kotti ei ole kuitenkaan kansainvälisissä peleissä ison miehen mitoissa ja se saattaa näkyä erityisesti levypallopelaamisessa.

11. Petteri Koponen, 194, G

Susijengin ykköstähti ja pelin sielu. Rytmittää Suomen hyökkäyspeliä ja ottaa kovia ratkaisuja. Hän pystyy tekemään itselleen heittopaikan ja on vahva myös ajamaan korille. Usein vähemmälle huomiolle jää hänen puolustustyöskentelynsä, joka ei juuri kalpene hänen hyökkäystaitojensa kanssa. Ehdottomasti NBA-tason pelaaja, joka ansaitsisi näyttöpaikan rapakon takana. Koposelta on suoraan sanoen vaikea löytää heikkouksia, sillä hän on kokonaisvaltainen pelaaja. Ajoissa hän kuitenkin joskus jää isompien pelaajien varjoon jolloin lähtee hakemaan vaikeaa syöttöä ulos, joka kostautuu hieman turhina pallonmenetyksinä.

12. Matti Nuutinen, 200cm, F

Nuutinen oli pienoinen yllätysvalinta joukkueeseen ja sysäsi joukkueesta pois EM-kisoissa väkevästi esiintyneen Samuel Haanpään. Nuutinen tuo Suomen peliin lisää puolustustehoja ja energiaa. Tarvittaessa heittokin lähtee kivasti kaaren takaa. Nuutinen on kuitenkin hieman kokematon kansainvälisellä tasolla ja se saattaa näkyä peleissä.

13. Hanno Möttölä, 209, F/C

Kaikkien aikojen suomalainen koripalloilija pisti itsensä vielä kerran kisakuntoon viime kesän polvivamman jälkeen. On joukkueen sydän ja merkitys etenkin henkisellä puolella on valtava. On ollut nostamassa koripallomaajoukkue pohjamudista MM-areenoille ja nämä kisat ovat Möttölälle hieno kruunu upealle uralle. Pelikentälläkin hänellä on vielä annettavaa – etenkin hyökkäyspäässä. Puolustuksessa jalat alkavat olla hitaanlaiset, mutta Möttölän vakaata heittokättä tarvitaan tässäkin turnauksessa.

14. Antero Lehto, 185cm, G

Antero Lehto on tehnyt upean matkan MM-joukkueeseen. Viime kaudella Pyrinnön mestaruuden takuumies ja Korisliigan paras pelaaja pelasi vasta ensimmäisen kautensa täysammattilaisena. Ennakkoluuloton takamies antaa tärkeitä lepohetkiä Koposelle ja Teemu Rannikolle, mutta tuo samalla pienen kipinän kentälle. Lehdon ongelmana on hänen pienuutensa, sillä lähes kaikki vastustajien pelaajat ovat häntä kookkaampia. Se tuo omat haasteensa puolustuspelaamiseen sekä silloin, kun lähtee ajamaan korille.

15. Teemu Rannikko, 189cm, G

Jos Möttölä on joukkueen sydän, niin Rannikko on sen aivot. Turkulaisella on päässään koripallotietokone ja hänen pelisilmänsä sekä syöttötaitonsa ovat vailla vertaa. On ollut Möttölän tavoin suomalaisen koripallon uuden nousun pioneeri ja uranuurtaja. Hän on saanut harjoitella kesän terveenä ja se näkyi myös harjoitusotteluissa. Rannikko on nimenomaan hyökkäyspään pelaaja ja puolustuksessa intensiteetti ei välillä riitä aivan huippupelaajia vastaan. Rannikon älynväläyksiä tarvitaan näissäkin kisoissa ja iso johtohahmo myös henkisellä puolella.