All Stars -valinnat menivät hyvinkin oikein

NHL on julkaissut All Stars -viikonlopun kokoonpanot. Suomalaisittain ilonaiheet jäivät Leo Komarovin ja Pekka Rinteen nimeämisiin. Enemmänkin olisi mahtunut.

Tänä vuonna käytössä oleva divisioonakohtainen nimeämisprosessi on mielestäni hyvä. Jokaisesta joukkueesta on helppo nimetä vähintään yksi osallistuja, ja kuuden hyökkääjän, kolmen puolustajan ja kahden maalivahdin paletista ei näin ollen tule liian kova palapeli.

Otetaan esimerkiksi käsittelyyn Metropolitan-divisioona. Hurricanesissa on oikeasti vain yksi mahdollinen valinta, puolustaja Justin Faulk. Devilsin rosterista läpi olisi voinut päästä valitun Cory Schneiderin lisäksi vain Mike Cammalleri, mutta vaivat estävät hänen valintansa.

Islandersin pelaaja, kapteeni John Tavares, ei ole onnistunut täysin, mutta hänen ohitseen olisi vaikea perustella joku muu.

Sitten voidaan tiputtaa kapteenin Alex Ovechkinin lisäksi pelaajia. Vielä tarvitaan neljä hyökkääjää, kaksi puolustajaa ja yksi maalivahti. Blue Jacketsista ei löydy kuin hyökkääjiä, joten otetaan ”supertähdeksi” hankittu Brandon Saad.

Penguinsista otetaan joukkueensa reppuselkään ottanut Kris Letang. Puolustukseen tarvitaan siis vielä yksi edes lähelle All Stars -mittoja pääsevä pelaaja. Ainoastaan Rangersista ja Flyersista ei ole nimetty pelaajaa vielä tässä kohtaa. Flyersin puolustuksesta ei kriteereitä täyttävää löydy. Rangersista ei löydy hyvillä syin hyökkääjää, joten otetaan Blueshirtsistä puolustaja.

Kunnian saa kapteeni Ryan McDonagh, vaikka suorittaminen ei monenkaan mielestä tähän riitä. Ei riitä muillakaan.

Enää tarvitaan kolme hyökkääjää ja maalivahti. Flyersista otetaan kapteeni Claude Giroux, vähän samoilla syillä kuin McDonagh. Kaksi lisähyökkääjää ja maalivahti voidaan ottaa mistä seuroista tahansa. Oikeastaan vasta tässä kohtaa tulee esiin valinnanvaikeus.

Capitalsin maalivahti Braden Holtby pelaa niin vahvaa kautta, että hänen jättäminen pois olisi raakaa. Kaksi hyökkääjävalintaa kohdituivat Nicklas Bäckströmiin ja Evgeni Malkiniin. Valinnat ovat hyviä, vaikka esimerkiksi samoilla kriteereillä olisi voinut valita Mats Zuccarellon, Evgeny Kuznetsovin, Sidney Crosbyn tai Kyle Okposon.

Ja näin rakennetaan ajatuksen tasolla jokainen divisioona kerrallaan. Tällaisessa tapahtumassa on kuitenkin hyvä antaa iso painoarvo fanien mielipiteille, ja mielestäni äänestysmenettely on hyvä. Vaikkakin ”johnscottmaiset” tapaukset näyttävätkin vähän takapuolta järjestelmälle.

Entä muut divisioonat?

Leo Komarovin nimeäminen on täysin oikeutettu. Maple Leafsissa ei yksinkertaisesti ole montaa vaihtoehtoa. Komarov on asenteellaan ollut aina ”firman mies”, ja nyt tehopistesarakekin näyttää hyvältä. Heitäpä Leo 3vs3-pelissä joku mieletön soolo. Hanhinaamojen kaakatus saattaa hieman vaimentua.

Lightning sai kaksi edustajaa ja toinen heistä on vahvoissa jatkosopimuskiemuroissa pyörivä Steven Stamkos. Stammer ei todellakaan pelaa uransa parhainta kautta, vaikka koossa onkin 17 maalia. Koska salamapaitojen kiintiöpaikka tulee hoidetuksi Ben Bishopin nimeämisellä, Stamkosin tilalle voidaan ajatusleikin turvin nimetä uusi osanottaja.

Canadiensin värejä edustaa P.K. Subban. Mielestäni ei olisi huutava vääryys ottaa Habsien kapteenia, hyvää kautta pelaavaa Max Paciorettyä, mukaan. Jollain tasolla Stamkos on varmasti viihdyttävämpi pelaaja kuin Pacioretty.

Keskisestä divisioonasta vaihtaisin yhden nimen, vaikka se tuottaisikin ulostetta markkinointikoneiston tuulettimeen. Jonathan Toews pois, Blake Wheeler tilalle. Tehopisteillä mitattuna Wheeler on divisioonan viidenneksi tehokkain hyökkääjä. Hänen epäonnekseen hän edustaa Jetsiä, josta ei ole tosiaan haastamaan markkinointimielessä Toewsin Blackhawksia.

Sanotaan nyt Arizonan kiintiöpaikasta muutama sana.

No.

Ottaisin Oliver Ekman-Larssonin mieluummin kuin John Scottin.

Suomalaisista olisin kelpuuttanut mukaan Rasmus Ristolaisen. Ryan O’Reillyä olisi valinnassa vaikea sivuuttaa ja on vaikea nähdä, että Sabres saisi kaksi pelaajaa ohi Canadiensin, Lightningin tai kolmen pelaajan Panthersin.

Heikkoa kautta pelaavan Ducksin edustaja on turvallinen Corey Perry. Sami Vatanen ei varmasti ollut lähelläkään nimeämistä. Etenkin, kun katsoo Tyynenmeren divisioonan nimettyjä puolustajia: Drew Doughty, Brent Burns ja Mark Giordano.

Mutta missä on Aleksander Barkov!? Gary Bettman ei kestäisi, jos katsojia pitäisi houkutella tyhjille katsomoille pelaamaan tottuneilla Panthers-pelaajilla.

Toivottavasti uudistettu formaatti pitää huolen, että tapahtumaa ei tarvitse mitenkään erikoisesti tulevaisuudessa markkinoida. 3vs3-muoto ainakin kuulostaa viihdyttävältä.