Kommentti: CHL korostaa Liigan ahdinkoa

Champions Hockey League on ehtinyt playoff-vaiheeseen. Tulevalla viikolla ensimmäisellä kierroksella kohtaavat heti suomalaiset jatkoon päässeet JYP ja Tappara. Tämänvuotinen CHL on osoittanut, kuinka Liiga on kadottanut ne viimeisetkin rippeet etumatkasta mitkä sillä on joskus ollut eurooppalaisiin sisarsarjoihin verrattuna.

Ruotsalaisten juhlaa

Tänäkin vuonna CHL on osoittanut, kuinka ruotsalaiset hallitsevat eurooppalaista seurajoukkue jääkiekkoilua. Tänä vuonna 16 parhaan joukosta löytyy neljä joukkuetta länsinaapurista. SHL:n alemmasta keskikastista löytyvät Malmö ja Brynäs ovat kovassa paikassa, mutta erityisesti Brynäsin otteet Euroopassa ovat olleet vakuuttavia. HIFK oli käytännössä pelkkä vastaantulija alkulohkossa. Ruotsin kestomenestyjät Frölunda ja Växjö ovat marssineet tuttua tahtia läpi alkulohkojen. Kotimaisessa sarjassa keskinkertaisen alun pelannut Göteborgilais-ryhmä antoi myrskyvaroituksen lyödessään Zürichin alkulohkossa. Joukkue on selkeä suosikki ensimmäisellä kierroksella kun vastaan asettuu Liberec.

Ruotsalaisten takana Keski-Eurooppalaiset valmistelevat omaa iskuaan. Sveitsin suurseurat Bern ja Zürich ovat odotetusti jatkossa ja parin voiton päässä himoitusta finaalipaikasta. Edessä seisoo kuitenkin perinteinen Ruotsalainen vuori. Bernin tie välieriin käy Växjön kautta ja Zürich joutuu pudottamaan Frölundan, mikäli joukkue haluaa nostaa pyttyä tänä vuonna. Kaavion toisella puolella vahvat Tshekkiläiset Trinec ja Brno ovat hyvin lähellä välieriä. Tapparan ja JYP:n kiistellessä jatkopaikasta Tshekit saavat saumansa Zugia ja Malmöta vastaan. Erityisesti Trinecin tie näyttää uskottavalta, sillä se kulkee SHL:n keskikastin joukkueiden kautta tai läpi Saksalaisen Mannheimin. Molemmat vaihtoehdot ovat erittäin mahdollisia.

Frölunda on jälleen kerran suosikki CHL:n mestariksi.

Liigan herättävä

Jo vuosia on puhuttu siitä, kuinka Liiga häviää rahassa eurooppalaisille kilpailijoilleen. Tämä kausi on osoittanut, kuinka pelillinen ja taktinen etumatka on otettu kiinni. Meidän pelin rippeet on syöty ja tämän kauden teema pelin ”nopeuttaminen” ei ole tehonnut CHL:ssä. Suomalaisten on siis kyettävä uudistumaan. Toki HIFK:n, Tapparana ja TPS:n valmentajanvaihdoksilla on ollut vaikutusta varsinkin kauden alussa. Myös Kärppien poissaolo on heikentänyt suomalaisten menestysmahdollisuuksia. Totuus on kuitenkin se, että pelillinen etumatka on kadonnut. Ruotsi on totutun kova ja Sveitsiläiset ovat nykyään paljon enemmän kuin vauhdikkaita luomujääkiekko joukkueita.

CHL:n playoff-joukkueiden kotimaat kertovat paljon nykytilanteesta. Ruotsilla on neljä joukkuetta 16 parhaan joukossa. Sveitsillä ja Tshekeillä kolme. Suomalaiset yltävät samaan kastiin saksalaisten kanssa ja jopa britit saavat joukkueen itävaltalaisten kanssa 16 parhaan joukkoon ohi suomalaisten suurseurojen HIFK:n ja TPS:n. Talouspuolelta voi aina hakea tekosyitä. Ruotsista ja Keski-Euroopasta löytyy aina rahaa myös jääkiekkoon. Lajin suurmaa Suomi ei voi kuitenkaan antaa oman liigansa hävitä pelillisellä puolella. Talouserot eivät ole niin suuria, etteikö kotimaista menestystä voisi odottaa ja jopa vaatia. CHL on kuitenkin osoittanut, että kotimainen seurajoukkue jääkiekkoilu on jäämässä kansainvälisestä junasta.

Kansikuva: All Over Press