CHL:n puolivälierät alkavat – neljä suomalaisjoukkuetta taistelee mestaruudesta

Jääkiekon mestarien liigan mestaruudesta taistelee enää kahdeksan joukkuetta, joista neljä tulee Suomesta. Finaaliin yltää varmuudella yksi suomalaisjoukkue, sillä puolivälierissä nähdään kaksi suomalaisparia ja välierissä yksi. Puolivälierissä kohtaavat Turun Palloseura ja Rauman Lukko sekä Espoon Blues ja Oulun Kärpät. Loput parit muodostavat sveitsiläinen HC Davos ja ruotsalainen Skellefteå AIK sekä niin ikään ikään ruotsalaiset Luulaja ja Frölunda.

TPS-Lukko

Raumalaisten tie puolivälieriin on ollut selvästi hankalampi kuin TPS:n, mikä tekeekin Lukon suorituksesta loistavan. Joukkue pelasi samassa alkulohkossa ruotsalaisen Luulajan ja sveitsiläisen Fribourg-Gotteronin kanssa voittaen kaksi ottelua. Lukko vei sveitsiläisiä molemmissa otteluissa, mutta Luulajaa raumalaiset eivät pystyneet kaatamaan.

Lukko kohtasi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella saksalaisen Red Bull Munichin, joka kaatui selvin lukemin. Neljännesvälierissä vastaan asettui kivikova ruotsalaisjoukkue Djurgården, joka jäi yllättäen molemmissa otteluissa Lukon jalkoihin. Lukolla on ollut omat ongelmansa Liiga-jäillä, mutta CHL:ssä peli on kulkenut.

Puolivälierävastustaja TPS on päässyt melko helpolla, sillä lohkovaiheessa turkulaiset kohtasivat itävaltalaisen Black Wings Linzin sekä saksalaisen Dusseldorfer EG:n. Turkulaisten kovin koitos oli ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Palloseura pönki jatkoon JYPiä vastaan tiukan sarjan päätteeksi. Neljännesvälieriin TPS saikin vastaansa norjalaisen Storhamarin, josta ei ollut haastamaan turkulaisia.

Aiemmilla CHL-otteluilla ei ole kuitenkaan tänään isoa painoarvoa, vaan kun vastakkain on kaksi Liiga-seuraa, kannattaa kääntää katseet Liiga-esityksiin. Lukko otti viime ottelussaan helpottavan 3–0-voiton KooKoosta, mutta sitä ennen joukkue oli kuuden ottelun tappioputkessa. Voitosta huolimatta raumalaisten peli on sekaisin, mikä tekeekin turkulaisista tänään ennakkosuosikin.

Palloseurakaan ei ole esittänyt parasta peliään viime aikoina, mutta joukkueen suorituskyky on huomattavasti varmempi kuin Lukon. Nämä joukkueet kohtasivat reilu viikko sitten, milloin TPS oli parempi maalein 3–1.

Arvio:

TPS saa maalilleen Teemu Lassilan, sillä hänen pelikieltonsa ei koske luonnollisesti CHL-otteluita. Tämä on turkulaisille iso asia ja TPS lähteekin otteluun pienoisena ennakkosuosikkina. Lukolle olisi tärkeää pitää vieraissa lukemat pieninä ja raumalaisilta voidaankin odottaa tarkkaa puolustustaistelua, minkä takia illan ottelusta saattaa tulla hyvinkin vähämaalinen. TPS pelaa tällä hetkellä parempaa lätkää, mutta ei olisi suuri yllätys, jos kumpikaan ei juhlisi tänään voittoa. Betsson antaa tasapelille kertoimen 4.05. Kokeilemisen arvoinen on myös alle 4.5 maalia, jolloin kerroin on 1.73.

Blues-Kärpät

Toisessa suomalaisparissa on erittäin mielenkiintoiset joukkueet: Blues kärsii suurista talousongelmista ja alkukaudella joukkue kuului Liigan heikoimpiin. Espoolaisten ei pitänyt missään nimessä mahtua CHL:ssä kahdeksan parhaan joukkoon, mutta niin vain Blues on vielä mukana. Menestys olisi seuran taloudelle elintärkeä asia.

Blues saa vastaansa Kärpät, joka kuuluu koko CHL:n suurimpiin voittajasuosikkeihin. Viime kaudella Kärpät ylsi välieriin asti, kunnes Frölunda tiputti kärppäjengin hienon ja tasaisen sarjan päätteeksi. Tämän kauden CHL:ssä Kärpät on tehnyt vakuuttavaa jälkeä, mutta suurin syy lienee siihen helpohko sarjaohjelma. Kärpät päästi alkulohkon neljässä ottelussaan vain yhden maalin, kun saksalainen Krefeld Pinguine ja itävaltalainen Vienna Capitals totesivat Kärppien paremmuuden kaksi kertaa.

Lohkovoittaja Kärpät sai ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa taas saksalaisjoukkueen: Dusseldorfer EG:n. Dusseldorfer jäi myös nollille oululaisia vastaan kahdessa ottelussa, joten Kärpät saalisti ensimmäisestä kuudesta CHL-ottelustaan viisi nollapeliä. Tarkemmin sanottuna nuo nollapelit nappasi Sami Aittokallio.

Kärpillä on käynyt myös hyvä tuuri, sillä se ei ole kohdannut vielä yhtään vastustajaa Suomesta, Ruotsista tai Sveitsistä. Neljännesvälierissä vastus koveni jo selvästi, kun Sparta Praha haastoi oululaiset. Sparta vei yllättäen kotiottelunsa, mutta niin teki Kärpätkin ja paineli maalieron turvin jatkoon.

Bluesin heikko alkukausi näkyi CHL:ssäkin, sillä joukkue hävisi alkulohkossa kertaalleen sekä ranskalaisella Grenoblelle sekä kaksi kertaa tshekkiläiselle HC Litvinoville. Jatkopaikka kuitenkin irtosi, minkä jälkeen ensimmäiseksi vastustajaksi valikoitui saksalainen Adler Manheim, joka voitti Bluesin kertaalleen, mutta koki Espoossa ison tappion, mikä vei Bluesin taas jatkoon.

Viime kierroksella Blues teki jättiyllättyksen tiputtamalla ruotsalaisen HV 71:n, mistä myös alkoi espoolaisten nousukausi. Blues on pelannut Liigassa hyvää kiekkoa eikä Kärpillä ole edessä helppo sarja. Joukkueet kohtasivat viime lauantaina Liigan merkeissä, milloin Blues koki Oulussa 5–2-tappion. Kärpät katkaisi tuossa ottelussa neljän ottelun tappioputkensa.

Kärpät on saanut tärkeitä nimiä sairastuvalta takaisin, mutta pohjoisen pojat ovat silti vielä kaukana parhaastaan. Blues on pystynyt pelaamaan Liigassa hyvin ja niin se pystyy tänään CHL:ssäkin. Espoon ottelu on elintärkeässä roolissa, sillä Oulussa Kärpät tulee olemaan äärimmäisen vahva.

Arvio:

Blues pystyy kotonaan haastamaan Kärpät, joten oululaisilta nähdään tuskin tänään kovin suuria maalijuhlia. Kärpät sai viime ottelussaan tärkeitä palasia kokoonpanoonsa ja se näkyi heti jäällä. Vaikka espoolaiset taistelevat tänään kynsin hampain pitäen lukemat tasaisina, ei kotijoukkue juhli tänään voittoa. Kärppien kerroin 1.89 kannattaa napata kiinni.

Seuraa eurooppalaista huippukiekkoa MTV Sport -kanavilla tai Katsomo-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press