CHL:ssä nähdään huikea finaalitaisto – Kärpät janoaa kostoa

Tänään pelataan jääkiekon Mestarien liigan finaalikamppailu. Oulun Kärpät isännöi ruotsalaista Frölundaa, joka syötti viime kauden semifinaaleissa Kärpille karvasta kalkkia tiputtamalla oululaiset Raksilassa jatkoaikavoitolla.

Kahtena viime keväänä Liiga-mestaruuden voittaneella Kärpillä on mahdollisuus napata taas mestaruus. Joukkue selvitti tiensä CHL-finaaliin kaatamalla Rauman Lukon välierissä vain yhden maalin erolla. Oululaisten taival on ollut jokseenkin helppo, sillä alkulohkossa se kohtasi saksalaisen Krefeld Pinguinen sekä itävaltalaisen Vienna Capitalsin. Pudotuspeleissä Kärpät on saanut Lukon lisäksi vastaansa Espoon Bluesin, saksalaisen Dusseldorfer EG:n sekä tshekkiläisen Sparta Prahan.

Joukkue on säästynyt esimerkiksi sveitsiläisiltä ja ruotsalaisilta suurseuroilta – ennen tätä iltaa. Nyt vastaan asettuu huomattavasti parempi joukkue kuin kertaakaan aiemmin, sillä Frölunda on jokaisella mittarilla Euroopan parhaimpia seurajoukkueita. Frölundan vakuuttavin esitys nähtiin semifinaaleissa, kun ruotsalaisnippu tiputti sveitsiläisen suurseuran HC Davosin. Ensimmäisessä kohtaamisessa Frölunda kaatoi alppimaan ylpeyden vieraskentällä maalein 5–0, mikä jo ratkaisi otteluparin.

Kärpät silti ennakkosuosikki

Kun joukkueet kohtasivat viime talvena Oulussa, oli Kärpät ruotsalaisia pelillisesti edellä. Kärpät voitti varsinaisen peliajan, mutta kahden ottelun maaliero vei ottelun jatkoajalle, jossa Frölunda onnistui iskemään ratkaisevan maalin. Fakta on kuitenkin se, ettei Kärpät häviä tänäkään vuonna pelillisesti ruotsalaisjoukkueelle.

Frölunda on SHL:n kärkijoukkueita, mutta se on tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputkessa ja se on voittanut viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain kaksi. Ruotsalaisasiantuntijoiden mukaan Frölunda on tällä hetkellä väsynyt joukkue, joka on kaukana syksyn parhaasta lennostaan.

Illan kotijoukkue Kärpät on ollut puolestaan tilastollisesti vahvassa vedossa Liiga-jäillä: viimeisestä seitsemästä ottelusta on kertynyt viisi voittoa ja vain yksi pisteetön ottelu. Viimeisin kamppailu oli lauantaina, milloin KalPa yllätti pohjoisen pojat jatkoajalla.

Mielenkiintoisin huomio kiinnittyy joukkueiden pelitapoihin: Ruotsissa pelataan tyystin erilaista kiekkoa kuin Suomessa, mutta kumpi saa siitä edun? Todennäköisesti Kärpät hyötyy tästä enemmän, sillä Frölundan hyökkäyspeli ei tule toimimaan normaalisti, kun vastaan asettuu tiivis kärppäviisikko. Kontrolloitu keskialueen viisikkopuolustus ei kuulu SHL-kiekkoon samalla tavalla kuin Liiga-kiekkoon. Ruotsissa pyritään estämään vastustajan hyökkäykset jo hyökkäysalueella.

Tämä tietääkin kärppäpakeille kiireistä iltaa, sillä tilaa ja aikaa on huomattavasti vähemmän. Toisaalta, jos Kärpät onnistuu avaamaan peliä nopeasti ja pääsemaan paineen alta pois, avaa se oululaisilla tilaa keskialueella.

Kaukalo täynnä tähtiä

Suomessa on harvoin mahdollisuus nähdä yhdessä ottelussa näin monta huippupelaajaa. Huippunimet löytyvät päävalmentajista lähtien: Kärppien Lauri Marjamäki ja Ruotsin Roger Rönnberg ovat nuoremman valmentajasukupolven visionäärejä. He ovat Euroopan parhaimmistoa omassa hommassaan eikä ole sattumaa, että heidän joukkueensa pelaavat tänään CHL:n mestaruudesta.

Kärppien rosteri onkin kaikille jo tuttu. Mielenkiintoisin nimi olisi ollut lauantaina paluun kentille tehnyt Joni Pitkänen, mutta hän ei pysty pelaamaan finaalissa. Sen sijaan huippulupaava Markus Nutivaara palaa lasaretin puolelta kokoonpanoon. Myös Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Antti Kalapudas herättävät huomiota, sillä heillä on mahdollisuus napata toinen mestaruus kuukauden sisään. Nousevatko nämä nuoret taas parrasvaloihin? Aho pelaa tänään keskellä vierellään Puljujärvi, kun Kim Hirschovits ei ole edustuskelpoinen illan ottelussa.

Mutta entäpä Frölunda? Joukkueessa on todella paljon samaa kuin Kärpissä: paljon kokemusta, paljon nuoruutta ja ennen kaikkea paljon leveyttä. Molemmilta joukkueilta löytyy neljä vahvaa kentällistä. Frölundalla on entisiä NHL-pelaajia, kuten kapteeni Joel Lundqvist. Joukkueesta löytyy suomalaisille tuttuja nimiä Liiga-jäiltä, kuten Ryan Lasch ja Henrik Tömmernes. Laschin meno on etenkin ollut hirmuisaa, sillä hän johtaa sekä SHL:n että CHL:n pistepörssiä

Kaikista tutuin nimi on kuitenkin Artturi Lehkonen. Suomen A-maajoukkuessakin käynyt Lehkonen pelaa loistavaa kautta Ruotsissa eikä olisi suuri ihme, jos TPS-kasvatti nähtäisiin jo ensi vuonna Montreal Canadiensin paidassa.

Lehkonen on hyvin tyypillinen Frölunda-pelaaja: nuori, lupaava ja kypsä. Frölunda on yksi Euroopan parhaimmista seuroista kehittämään junioreitaan ja se näkyy. Joukkueessa on useita tulevaisuuden huippupelaajia, joista osa tulee varmasti pääsemään NHL-jäille. Yksi näistä nuorista huipuista on Andres Johnson, 21, joka on Toronto Maple Leafsin varaus. Ruotsalaisnuorukainen on iskenyt tällä kaudella SHL:ssä 42 ottelussa peräti 37 tehopistettä.

Vaikka Kärpät tai CHL ei kiinnostaisi, kannattaa tänään raahautua television ääreen. Luvassa on huippulaadukasta jääkiekkoa höystettynä kovan luokan yksilöillä.

Seuraa CHL-finaalia tänään kello 18.00 alkaen MTV Sport1 -kanavalla.

Kansikuva: All Over Press