Jokereiden entinen puolustaja ihmetyttää NHL:ssä – suomalaislupaus kirittää rinnalla

NHL-joukkue Dallas Starsin alakerrassa on tällä kaudella peruutellut suomalaisille tuttu ruotsalaisnimi, joka on noussut ryminällä joukkueensa parhaimmistoon.

Kiekkovuoden pyörähdettyä Pohjois-Amerikassa käyntiin, nousi teksasilaisessa farmijoukkueessa yksi nimi ylitse muiden – Ruotsalaispuolustaja John Klingberg säväytti AHL:ssä huikeilla offensiivisilla taidoillaan ja iski kauden ensimmäisessä kymmenessä ottelussa tehot 4+8=12. Oli selvää, että Klingberg kutsuttaisiin ennemmin tai myöhemmin NHL-joukkue Dallas Starsiin näytille, ja kun se aika koitti, ei ruotsalaislahjakkuus enää luovuttanut paikkaansa muille.

Nyt 23-vuotias Klingberg on pelannut Stars-paidassa 31 ottelua iskien kuusi maalia ja 18 tehopistettä. Nuoresta ruotsalaisesta on noussut teksasilaisjoukkueen kärkipuolustaja, vaikka kokonaisvaltaisessa pelissä hänellä onkin vielä tekemistä. John on kiekon kanssa suorastaan nero eikä hänenlaisiaan kiekollisia puolustajia ole montaakaan NHL:ssä. Klingberg ei ole ollut vain tehokas vaan myös erittäin viihdyttävä pelaaja, joka tuo teoillaan halliin katsojia. Starsin odotukset olivat tällä kaudella suuret ja eivätkä ne ole täyttyneet, mutta yksilötasolla Dallas on saanut kuluneella kaudella iloisia uutisia.

NHL:n tulokaspörssin kuudentena oleva Klingberg on joillekin suomalaisille kiekkofaneille tuttu nimi, sillä tämä ruotsalaisvirtuoosi edusti Helsingin Jokereita kaudella 2011-12. Klingberg oli Jarmo Kekäläisen hakuja ja häneltä odotettiin Suomessa isojakin tekoja, mutta ne teot jäivät hyvin vaatimattomaksi, ja John palasi Ruotsiin jo ennen kauden päättymistä.

Kaksi viimeistä kautta kotimaassaan pelannut Klingberg aloitti tällä kaudella uransa Pohjois-Amerikassa ja menestys on ollut huikeaa. Vielä viime kaudella Frölundan paidassa luistellut puolustaja sopeutui pieniin kaukaloihin paremmin kuin hyvin ja nappasi heti ensimmäisellä kaudellaan ison tontin Starsin pakistosta.

Dallas varasi Klingbergin kesällä 2010 viidennellä kierroksella, vaikka hänellä ei ollut esimerkiksi kokemusta kansainvälisistä peleistä. Starsin skouttiosasto teki kuitenkin loistavan löydön, sillä harvemmin viidennen kierroksen varaus nousee NHL:ssä avainpelaajaksi. Osa kunniasta kuuluu varmasti Kari Takolle, joka on ollut Dallas Starsin skouttina vuodesta 2000 lähtien.

Klingbergin perheessä riittää varmasti myös ihmettelemistä, sillä Johnin isoveli, Carl Klingberg, oli aikoinaan tunnettu lupaus, mutta hänen NHL-uransa ei ole ainakaan toistaiseksi auennut. Tällä hetkellä isoveli-Carl tahkoaa neljättä kauttaan AHL:ssä, kun pikkuveli-John vain käväisi farmissa ja sai paikan NHL:stä ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudellaan.

Aika näyttää, kuinka pitkälle Klingbergin kehitys yltää, mutta alku lupailee ainakin hyvää. Ei olisi suuri ihme, jos muutaman vuoden päästä NHL:n kaksi parasta offensiivista puolustajaa tulisivat Ruotsista.

Dallasissa on ollut suomalaisittainkin positiivinen kausi, sillä Jyrki Jokipakka on päässyt myös pelaamaan ”ylhäällä” paljon. Jokipakka ei lähtökohtaisesti taistele Klingbergin kanssa samoista pelipaikoista, mutta molemmat pelaavat kahden suunnan sopimuksilla, minkä vuoksi taistelua löytyy heidänkin välillään. Klingberg on ajanut hierarkiassa suomalaispuolustajan ohi, mutta Jokipakan kausi on sujunut jokatapauksessa loistavasti. Starsin organisaatio on muun muassa antanut Jokipakalle luvan etsiä oman kämpän Dallasista, mitä voidaan luonnollisesti pitää hyvänä merkkinä jatkoa ajatellen.