Ei paniikkia – Pikkuleijonien asetelmat näyttävät vielä hyviltä

Nuorten MM-kisojen ehkäpä suurimpia pettymyksiä on ollut Suomen tulokselliset otteet, mutta paniikkinappulaa on vielä turha painaa.

Hallitseva maailmanmestari Suomi lähti Kanadaan isoin odotuksin, mutta tulokset eivät ole vielä puhuneet puolestaan. Pikkuleijonat ovat taapertaneet kisojen kolme ensimmäistä otteluaan ilman voittoa, taskussaan yksi lohkopiste ja kolme tehtyä maalia, mikä on suorastaan säälittävä tulos.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomen odotettiin olevan lohkon kolmas pohjoisamerikkalaisten miehittäessä kärkikaksikon. Suomi kärsi yllättävän tappion Slovakialle, minkä vuoksi Pikkuleijonat ovat matkalla lohkon neljänteen sijaan eli viimeiseen puolivälieräpaikkaan. Suomen täytyy tietenkin kaataa ensiksi Saksa, mutta oikeasti tappio vaatisi nuorilta Leijonilta totaalista romahtamista.

Mikäli Suomi olisi pelannut odotusten mukaan ja kaatanut Slovakia, olisi härmäläisille tippunut lohkon kolmas sija eli puolivälierissä vastaan asettuisi Venäjä. Nyt Pikkuleijonat ovat matkalla lohkon neljäneksi, joten vastaan asettuu Ruotsi. Tässä vaiheessa sopiikin kysyä, kumpi näistä kahdesta maasta olisi ollut se parempi vaihtoehto Suomen kannalta? Molempi parempi, mutta kaikki vastaantulijat täytyy voittaa, jotta kultamitalit pysyisivät vielä tulevankin vuoden Suomessa.

Turnausmuotoiset pelit ovat siitä hyviä, että yksi peli voi muuttaa kaiken – Voitto Ruotsista puolivälierissä on täysin mahdollinen ja sen jälkeen Hannu Jortikan luotsaama nippu olisi täysin uudelleensyntynyt Leijona-lauma.

Minkä pitää muuttua?

Kaikki tietävät Suomen maalinteon tökkivän ja olevan se suurin ongelma, mutta tällaiset pulmat ovat hyvin pienistä asioista kiinni. Pomppu sinne tai tänne voi muuttaa tuloksellisesti ja ennen kaikkea henkisesti  tilannetta – Pikkuleijonista löytyy todella kovan luokan maalaajia, joilla ei ole ollut puolellaan edes kuuluisaa Rouva Fortunaa. On kuitenkin selvää, että nyt maalihanojen on auettava ja sitä Suomi pääsee harjoittelemaan Saksaa vastaan lohkon päätöskamppailussa.

Pikkuleijonat ovat osoittaneet pysyvänsä pohjoisamerikkalaisten kyydissä, vaikka Yhdysvallat sekä Kanada olivatkin Suomea pelillisesti edellä. Suomi pysyi kuitenkin mukana ja esitti molemmissa otteluissa kokonaisuudessaan lupaavia otteita. Esimerkiksi Kanada-ottelussa Suomen viisikkopuolustus toimi ajoittain todella hyvin ja Kanadan taitavia hyökkääjiä pidettiin pihdeissä, vaikka siltä se ei aina näyttänyt. Vaahterapaidat pitivät kiekkoa valtaosan ajasta, mutta todellisuudessa Suomi pelasi erinomaista puolustuspeliä – Kanada vain sattuu olemaan maailman paras maa tekemään maaleja, minkä vuoksi  lopputuloksena oli tappio Leijonille.

Suomen täytyy pystyä karsimaan henkilökohtaisia virheitä, jotka ovat se yleisin syy tappioihin. Esimerkiksi Kanadan Anthony Duclairin viimeistelemä kolmas maali Suomea vastaan olisi voinut jäädä tekemättä pienellä huolellisuudella – Hyökkäyspään pyöritys alkoi suomalaispuolustaja Mika Ilvosen laaduttomasta pakki-pakki-syötöstä, minkä vuoksi Kanada sai kiekon itselleen. Ilvonen sekoili vielä samassa vaihdossa ja hävisi oman kulmataistelunsa Max Domille, joka rynnisti maalille, mistä Duclair pisti kiekon limppuun. Tällaiset virheet on karsittava Saksaa vastaan sekä mahdollisessa puolivälieräottelussa eli Pikkuleijonilta vaaditaan nyt ennen kaikkea huolellisuutta.

Suomen surkeaa Slovakia-ottelua on turha enää ajatella, sillä turnaukseen mahtuu aina yksi ”pilipalikamppailu”. Tärkeintä on, mitä tapahtui pohjoisamerikkalaisia vastaan ja ennen kaikkea Kanadaa vastaan. Pääkoutsi Jortikka on kuuluttanut kasvamista turnauksen aikana ja joukkueen hitsautumista yhteen – Tätä oli nähtävissä Kanada-ottelussa. Suomen kärkipelaajat Artturi Lehkonen ja Kasperi Kapanen antoivat jäällä kaikkensa ja osoittavat loistavaa taistelutahtoa, mikä varmasti herätti jokaisen suomalaispelaajan. Suomi oli kokenut kasvua myös pelillisesti, joten asetelmat näyttävät melko hyviltä.

Samanlaisilla otteilla Suomi pystyy haastamaan Ruotsin täydellisesti – Länsinaapurimme on erittäin kova ja heiltä on nähty turnauksessa loistavia otteita, mutta todellisuudessa Junnukronorit on Suomelle hyvä vastus. Pohjoisamerikkalaiset ovat nopeampia, suoraviivaisempia ja fyysisempiä kuin ruotsalaiset, minkä vuoksi myös Suomen aseet loppuivat Yhdysvallat- sekä Kanada-otteluissa. Pikkuleijonien maalivahtipeli, viisikkopuolustus ja näytönhalu tuottavat vielä tulosta, minkä vuoksi allekirjoittanut uskoo yhden Pohjoismaan yltävän välieriin asti – Eikä se maa ole Ruotsi eikä Tanska.

Suomi kohtaa Saksan uudenvuodenyönä klo 03.00. Ottelu on nähtävissä MTV Sport -kanavalla sekä Katsomo -palvelussa.

Nappaa riskitön veto Betssonilta U20 MM-kisoihin tästä