Liiga-ennakko 2016-17: KooKoon projekti jatkuu ja tuottaa tulosta

Liiga-ennakoissa vuoroon astuu Kouvolan KooKoo, joka aloittaa toisen kautensa pääsarjatasolla.

Viime kausi oli omalla tavallaan jättimenestys, kun KooKoo taisteli loppuun asti pudotuspeleihin pääsystä. Kaikki sijoittivat debytantin ennen kautta Liigan hännille, mutta Kouvolassa pelattiin huikea vuosi, ja sitä työtä on helppo lähteä jatkamaan tänä syksynä.

Päävalmentaja Petri Mattilalla on käsissään joukkue, jossa on työteliäitä polkukoneita, mutta myös taidokkaita pelimiehiä. KooKoon tärkein asia on se, että vaihtuvuus on ollut hyvin pientä, ja kaikki viime kauden kärkipelaajat jatkavat mustaoransseissa myös tällä kaudella.

Vielä kun joukkue on tehnyt pari hyvää täsmähankintaa kesän aikana, on Kouvolassa hyvin positiivinen tilanne Liiga-kauden alla.

Siirrot

SISÄÄN:

Jarkko Immonen, Sport
Eero Savilahti, Ilves
Samu Perhonen, HPK
Kai Kantola, Ilves
Veeti Vainio, Blues
Terry Broadhurst, Skellefteå AIK
Robin Jacobsson, Leksands IF

ULOS:

Anthony Guttig, ei seuraa
Tomi Peltonen, Tappara
Petri Lammassaari, Herning (Tanska)
Juuso Rajala, EC Bad Nauheim (Saksa)
Markus Västilä, Hudiksvalls HC (Ruotsi)
Mikael Kurki, Kallinge/Ronneby IF (Ruotsi)
Frederic Cloutier, Asiago (Italia)
Ari Vallin, ei seuraa

Maalivahti- ja puolustusosasto

KooKoon kauden ylle tuli heti elokuussa tummia pilviä, kun maalivahti Juha Järvenpää loukkasi itsensä ja joutui pitkäksi aikaa sairaslistalle. Useamman kuukauden sivussa oleva Järvenpää olisi lähtökohtaisesti ollut ykkösmaalivahti, mutta nyt vastuu on langetettu nuorelle Samu Perhoselle. Lisäksi peliajasta taistelee koeajalla Kouvolassa oleva Niklas Treutle.

Tilanne ei ole kuitenkaan katastrofi, sillä Perhonen on parhaimmillaan erittäin laadukas maalivahti. Viime kaudella hän väläytteli HPK:n paidassa osaamistaan, ja hänestä voi hyvinkin muotoutua voittava maalivahti kouvolalaisille. Vielä kun kyseessä on 93-ikäluokkaa oleva veskari, on kehitystäkin saattanut tapahtua lyhyessä ajassa rutkasti.

Treutle on vielä katsomaton kortti, mutta hänestä saattaa hyvinkin kuoriutua kelpo veskari KooKoolle. Mies vietti viime kauden Pohjois-Amerikassa ja pääsi haistelemaan myös NHL:n menoa. Aiemmin urallaan hän on pelannut vain kotimaassaan Saksassa, joten Treutlen tasosta on vielä hankala sanoa mitään.

KooKoon pakisto on kuitenkin terve ja melko laadukas, mikä rauhoittaa myös maalivahtitilannetta. Ryan O’Connor ja Mikko Lehtonen ovat taas vuoden vanhempia, ja he tuovat KooKoon alakertaan roiman annoksen kiekollista taitoa ja tehoja. Kaksikko takaa sen, että kouvolalaisilla on molempiin ylivoimakentälliseen laadukkaat puolustajat. Laatua tuo myös Oscar Eklund, joka tulee parantamaan otteitaan viime kaudesta, jos ruotsalaispakki saa pysyä terveenä.

KooKoolla on kolme laadukasta kiekollista puolustajaa, joista etenkin Eklund ja Lehtonen pystyvät pelaamaan erittäin hyvin myös omassa päässä.

Kolmikkoa tasapainottaa Ossi-Petteri Grönholm ja Robin Jacobsson. Ainakin Grönholm on pomminvarma oman pään luuta ja laadukas kolmosparin mies. Myös satakiloinen Jacobsson vaikuttaa erittäin kelvolliselta pelimieheltä. Ruotsalaiskolossi ei ole vain fyysinen pelote, vaan hänellä on myös taitoa käsitellä kiekkoa ja avata peliä.

Pakistoon on vielä heittää nuoret ja lupaavat Veeti Vainio sekä Arttu Pelli, joidenka molempien kiekollinen peli on upeaa katseltavaa.

Kouvolalaisten alakerta on rakennettu hyvin, mutta materiaali on hyvin ohut. Parikin poissaoloa saattaa näkyä isosti puolustuspelissä, mutta hyökkäysvoima ei aivan heti lopu.

Hyökkäys

KooKoon hyökkäyksessä oli jo viime kaudella paljon laatua ja niin on nytkin. Etenkin sentteriosasto on suorastaan loistava, kun kolmeen ensimmäiseen vitjaan on heittää nimet Josh Green, Jarkko Malinen ja Jarkko Immonen. Tällaisella sentterikolmikolla kelpaa lähteä kauteen, sillä jokainen heistä on potentiaalinen 30 tehopisteen ylittäjä. Ja mikä parasta: koko kolmikko taitaa kahden suunnan pelaamiseen.

Maliselta ja Greeniltä voidaan taas odottaa yli 40 tehopisteen kautta, mutta esimerkiksi Greenin kohdalla on pakko muistaa ikä ja painavampi jalka. 38-vuotias kolossi ei ole koskaan ollut nopea, mutta hänen liikkeensä ei ole ainakaan mennyt eteenpäin. Jos hän pystyy liikkumaan edes samalla tasolla kuin viime kaudella, ei Kouvolassa tarvitse murehtia.

KooKoon laituriosasto ei ole läheskään yhtä laadukas kuin sentteriosasto ja sille osa-alueelle toivotaankin selvää parannusta. Viime kaudella joukkueen ainut tehokas laituri oli Juha-Pekka Haataja, ja hänet nähdään kouvolalaisten iloksi myös tällä kaudella KooKoo-nutussa.

Mutta löytyykö Haatajalle tulitukea laidoilta? Ainakin uudet tulijat Kai Kantola ja Terry Broadhurst ovat potentiaalinsa puolesta hyviä pelimiehiä. Potentiaalia on myös Anrei Hakulisella, joka ei ole vieläkään pystynyt tekemään lopullista läpimurtoaan Liiga-tasolla. Nyt sille olisi tilausta.

KooKoon ehkäpä suurin miinus hyökkääjistössä on ylivoimapelaajien puute. Tai sanotaanko näin, että miehiä löytyy pointille laukomaan sekä maalin eteen parkkiin, mutta todelliset ylivoiman aivot loistavat poissaolollaan. Malinen on muun muassa kantanut vastuuta sillä paikalla, mutta se ei ole missään nimessä hänellä ominaisin paikka.

Ja kun ylivoiman aivot puuttuvat, tarkoittaa se yleensä koko ylivoimaviisikon toimimattomuutta. Immosella olisi kykyä pyörittää ylivoimaa, ja hän iskikin viime kaudella Sportissa oikein kelvolliset 35 tehopistettä tehden uuden tulemisen Liiga-kartalla.

Jos KooKoo löytää ylivoimaansa yllättäviä aseita ja laitureista löytyisi tehokkaampia pelaajia, on kouvolalaisten pullat erittäin hyvin uunissa. Pudotuspelipaikka on täyttä realismia.

Seuraa heitä

Anrei Hakulinen:

Sekä laidassa että keskellä pelaava Hakulinen tuli pari vuotta sitten Mestiksen TUTOsta Pelicansin nuttuun. Mieheltä odotettiin heti debyyttikaudella läpimurtoa, mutta loukkaantumisen myötä pelejä kertyi vain 13 kappaletta. Viime kaudella oli uusi yritys, mutta suuret temput jäivät vielä tekemättä sekä Pelicansin että KooKoon paidassa. Nyt 26-vuotiaalta rymistelijältä voidaan odottaa sitä läpimurtoa, kun mies on terve ja vastuuta heruu kosolti. Hakulinen on nopea ja maaliahne pelaaja, joka sopii kouvolalaisten palettiin erinomaisesti.

Mikko Lehtonen:

TPS-hylkiö, joka debytoi Liigassa jo B-juniori-ikäisenä. Turussa ei ollut malttia Lehtosen suhteen, mikä on KooKoo-fanien onni. 22-vuotiaan puolustajan debyyttikausi Kouvolassa oli erinomainen, kun nuorukainen iski 12 maalia ja 22 tehopistettä, vaikka ylivoimavastuu oli vähäisempää kuin esimerkiksi Ryan O’Connorilla. Kauden kruunasi kutsu Leijonien MM-leiritykseen, mikä kertoo kaiken oleellisen tämän nuoren miehen tasosta.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan sija 10

Meidän papereissa KooKoo tulee nappaamaan viimeisen pudotuspelipaikan itselleen. Syy on hyvin yksinkertainen: joukkueessa on selvä jatkumo, minkä turvin viime vuoden työstä on helppo lähteä kehittämään uutta projektia. Pelaajarungon kasassa pysyminen sekä muutamat täsmähankinnat lupailevat kouvolalaisille hyvää kautta.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press