Ennakko: Karlsson lunastamassa ykkösvahdin paikan?

Jokerit pelaa homestandinsä toisen ottelun kazakstanilaista Barys Astanaa vastaan perjantaina. Klo 18.30 alkava ottelu on totuttuun tapaan nähtävissä Viaplay-palvelussa ja Viasatin HockeyFinland -kanavalla.

Keskiviikkoinen ylikävely

Ilmeisesti joillakin seuroilla on taas palkat myöhässä, sen verran  aneeminen ja haluton Dinamo Riika oli keskiviikkona. Jokerit käveli tylysti hitaasti luistelleen ja huonosti puolustaneen Riikan yli heti avauserässä, eikä ottelun voittajasta ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.

Iloisia uutisia Jokereiden kannalta oli se, että ketju Linus Omark-Petr Koukal-Steve Moses oli jälleen pitelemätön tehden viidestä maalista neljä (Moses 2+2, Omark 1+2, Koukal 1+0). Huonoja uutisia oli se, ettei ykköskenttä saanut oikeastaan mitään taaskaan aikaan.

Karlsson vakuuttava

Vaikka kolmannessa erässä Karlssonin selän taakse meni kaksi kiekkoa, hoiti ruotsalainen ottelun avauserässä muutamia todella vaarallisia paikkoja mallikkaasti ja auttoi näin omalla panoksellaan Jokerit voittoon. Paljon kritiikkiä osakseen saanut, prosenttipeliä pelaava veskari on löytämässä mukavuusaluettaan ja on ottamassa vahvaa otetta ykkösmaalivahdin paikasta.

Maaleja ja kiekkohuvia kansalle

Perjantainen vastustaja Barys Astana majailee itäisen konferenssin viidennellä sijalla 30 pisteellään. Viime kaudella idän pudotuspelien välieriin selvinnyt joukkue on profiloitunut vuosien saatossa iloista hyökkäyspeliä pelaavaksi joukkueeksi, jonka peleissä nähdään runsaasti maaleja: viime kauden keskiarvo yli 6 per ottelu.

Tällä kaudella Astana on petrannut puolustuspeliään aavistuksen verran, ja samalla hyökkäys on jatkanut lähes viime kauden tahtiaan. Sentteri Dustin Boydin johtama ykköskenttä, jossa laidoilla viilettävät Nigel Dawes ja Brandon Bochenski, on ollut alkukaudella viime kauden tapaan todella tehokas: 18 pelissä kolmikolle pisteet 29+35.

Vaikka idän kärkikaksikko Kazan ja Magnitogorsk näyttää menevän omia teitään, ei Astanaa pidä missään nimessä sulkea suosikkien ulkopuolelle. Viime kaudesta Ari Ahosen lähdön jälkeen parantunut maalivahtipeli Jan Lacon ja Alexei Ivanovin johdolla nostaa Astanan varteenotettavaksi haastajaksi kahdelle suurelle.

Astanan peleissä tempo on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta todella kova, eikä jätön jätön jättöjä nähdä ikinä. Joukkue koostuu ykköskentän pohjoisamerikkalaisvahvistuksia lukuunottamatta miltei täysin kazakstanilaisista pelaajista ja joukkue pelaa aina suurella sydämellä, ylpäesti kotimaataan edustaen. Jos halutaan lisäasetelmia tähän huippumatsiin hakea, niin kyseessä on jälleen eräänlainen maaottelu, tällä kertaa vastassa ovat Suomi ja Kazakstan.

Ei helppo peli

Kuten ei mikään ottelu KHL:ssä, ei perjantainenkaan koitos ole Jokereille helppo peli. Itse asiassa ihmettelen vähän Jokereiden saamia kertoimia, sillä mielestäni kotijoukkue ei ole niin suuri ennakkosuosikki, mitä esimerkiksi NordicBetin 1.58 antaa ymmärtää. Mielestäni Jokerit ei voita Astanaa kuutta kertaa kymmenestä suoraan, edes kotonaan.

Jokereiden valmistautumisessa toistuu jälleen kerran sama virsi: ottelun alussa on oltava hereillä ja valmiina, ja viisikkopelaamisen on pysyttävä tiiviinä molempiin suuntiin koko ottelun ajan. Tylsää, mutta totta. Toinen iso asia on, että Boydin johtama ykköskentää pitää saada pelattua pimentoon. Yhtään ylimääräistä tilaa ei tälle useamman vuoden yhdessä pelanneelle kolmikolle voi antaa, muuten soi omissa.

Ottelu tilastojen valossa:

Jokerit
Viisi viimeistä peliä: 3-0-0-2, maaliero 15-13. Parhaat pistemiehet Steve Moses (5+4) , Linus Omark (2+6), Petr Koukal (2+1).

Maaliero: 62-44 (5.88/ottelu)

Ylivoima: 22 maalia, 26.8 %
Alivoima: 18 päästettyä, 78.6 %

Barys
Viisi viimeistä peliä: 2-1-2-0, maaliero 20-12. Parhaat pistemiehet Dustin Boyd (4+6), Brandon Bochenski (2+8), Nigel Dawes (5+2).

Maaliero 56-46 (5.66/ottelu)

Ylivoima: 18 maalia, 19.8 %
Alivoima: 12 päästettyä, 88.1 %

Jokerit tänään

61 Tommi Huhtala – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
14 Tomi Mäki – 90 Johan Harju – 28 Jani Rita
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
18 Semir Ben-Amor – 32 Riku Hahl –  79 Eetu Pöysti

4 Ossi Väänänen – 47 Ville Lajunen
55 Atte Ohtamaa – 10 Jere Karalahti
6 Topi Jaakola – 3 Daine Todd

1 Henrik Karlsson (31 Riku Helenius)

Vedonlyönti

Ilmeisesti karma ja kaikki muutkin kostavat maanantain leijumisen, sillä tipsit painettiin keskiviikkona jälleen kiikareille.

Tänään annetaan isolla kädellä maaleja Jokereiden otteluun ja haetaan kahta kotivoittoa. Astana pelaa viihdyttävää hokia, ja ykköskenttä voi yksin tehdä kolme maalia. Päälle lisätään Mosesin pari byyriä ja yksi ylivoimalla, ja näin kasassa on yli 5.5 maalin kokonaisuus.

Sibir on piristynyt kummasti viime aikoina, ja vaikka otteet ajoittain ovat ailahdelleetkin, ei Jaroslavlin vierasotteet tällä kaudella (kuusi tappiota, kaksi voittoa) ole vakuuttaneet. Ufa, Ufa, Ufa vie myös Omskia vastaan tänään matsinsa. Summanen saa huutaa ja raivota niin paljon kuin lystää, mutta ei se tulosta tule silti muuttamaan. Kahdeksasta Ufa-Omsk -matsista (Ufan kotona) Antti Pihlsrtömin tiimi on vienyt peräti seitsemän. Ugh. Näillä mennään.

Sibir-Lokomotiv 2.20
Ufa
-Omsk 2.20
Jokerit-Astana yli 5.5 maalia 1.90

Triplan yhteiskerroin maistuva 9.19, hyppää tästä NordicBetin kelkkaan 200 euron riskittömän vedon myötä.