Westerlund: ”Meidän tavoitteena on hiljentää yleisö”

Jokerit kohtaa perjantai-iltana Dinamo Minskin. Maanantaisesta Riika-ottelusta selkeästi parantunut joukkuepelaaminen siivitti joukkueen voittoon Mytištšiä vastaan, mutta tänään vastus kovenee entisestään. Kauden avausottelussa Minsk oli pitkälti tehokkaan ylivoimansa ansiosta parempi jatkoajan jälkeen maalein 4-5, eikä Jokerit tule tänäänkään saamaan pisteitä mukaansa helposti. Perjantai-illan otteluun on lupa odottaa ainakin lähes täyttä tupaa, eli n. 15 000 katsojaa.

Vastassa sarjan paras ylivoima

Jos ei otteluita yleensäkään voiteta jäähyboksista istuen, tulee erityisesti Minskiä vastaan välttää turhia jäähyjä. Jokereille avausottelusta liiankin tuttu viisikko Jonathan Cheechoo-Charles Linglet-Ryan Vesce-Matt Ellison-Nick Bailen on iskenyt alkukauteen 13 ylivoimamaalia.

– Jos avausottelua katsoo, niin Minsk on osoittautunut ei pelkästään siinä, vaan muissakin otteluissa koko sarjan parhaaksi ylivoimajoukkueeksi. He ovat tehneet 60-65 % kaikista maaleistaan ylivoimalla. Joukkue on hyvä kokonaisuutena, mutta lisäksi heidän ylivoimaa pelaavalla kärkiviisikollaan on supertaitavuutta, kommentoi Jokereiden valmentaja Erkka Westerlund. 

Minskin vahvuudet hyökkäyspäässä

Ylivoimapelin lisäksi Westerlund nostaa Minskin toiseksi vahvuudeksi joukkueen pelaamisen hyökkäysalueella.

– Minsk on todella vahva 1 vs. 1 -tilanteissa ja pelaajat pysyvät kiekossa. He pystyvät ratkaisemaan pelitilanteita luovasti, ei välttämättä niinkään etukäteen sovitun systeemin mukaan. Yksilöt käyttävät hyökkäysalueella hyväkseen heille annettua tilaa, ja pelaavat röyhkeästi maalin eteen. Kaiken kaikkiaan joukkue pelaa muutenkin kiekkoa aika pohjoisamerikkalaisittain, ja kotona yleisöstä saatu tuki tukee entisestään joukkuetta. En ole kokenut hallin tunnelmaa Minskin kotipeleissä, mutta ainakin MM-kisoissa täpötäydessä hallissa se oli ainutkertainen.

”Meidän tavoitteena on hiljentää yleisö”

Vastustajan vahvuuksien pois pelaaminen korostuu Minskiä vastaan. Jokereiden on puolustettava keskialue hyvin ja sitä kautta estettävä vastustajan pääseminen omalle alueelle ja siten estää Minskin pelaaminen heidän omilla vahvuuksillaan. Westerlund nostaa esille myös hyökkäämisen merkityksen.

– Ehjä viisikkopelaaminen molempiin suuntiin on tärkeää. Ei täällä riitä, että puolustaa Minskin hyökkäykset pois. Sitten kun päästään kiekkoon kiinni, pitää pystyä myös hyökkäämään hyvin ja tehokkaasti. Jos ei päästä paikoille, niin meidän on pidettävä kiekkoa ja päästävä niille alueille, missä vastustaja ei ola vahvimmillaan.

Äänekäs kotiyleisö toimii Minskille seitsemäntenä pelaajana. Wsterlundilla on kuitenkin lääkkeet hurmoksen hiljentämiseksi.

– Meidän on tiedostettava, mitä on luvassa ja oltava valmiita. Meidän tavoitteena on hiljentää se yleisö ja ehkäistä vastustajan vahvuuksien esille tuleminen, tiivistää Westerlund.

Karlsson maalilla, Harju huilaa

Jokereiden maalilla pelaa tänään keskiikon tapaan Henrik Karlsson. Sen sijaan muutama muu muutos nähdään. Hyvin Riikaa ja Atlantia vastaan kotona pelannut Johan Harju on tänään huilivuorossa yhdessä Oskari Korpikarin kanssa. Jere Karalahti on loukkaantuneena edelleen, eikä mies ole joukkueen mukana.

Jokereiden kokoonpano

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 32 Riku Hahl – 76 Jere Sallinen
61 Tommi Huhtala – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
18 Semir Ben-Amor – 71 Kurtis McLean – 14 Tomi Mäki

13 Ryan Gunderson – 47 Ville Lajunen
6 Topi Jaakola – 55 Atte Ohtamaa
4 Ossi Väänänen – 3 Daine Todd

1 Henrik Karlsson (31 Riku Helenius)

Seuraa näitä asioita

• Steve Moses on todella pirteällä pelipäällä. Tehojakin on alkanut tulla ihan mukavasti ja Moses on noussut Jokereiden sisäisen pistepörssin neljännelle sijalle tehoin 6+4.
• Pääseekö Jokerit pelaamaan hyökkäysalueella – Jotta kotiyleisö hiljentyisi, Jokereiden on tultava otteluun valmiina ja painettava peli väkisin Minskin hyökkäysalueelle, pysyttävä kiekossa ja sitä kautta pakottaa vastustaja rikkomaan.
• Minskin ylivoima. Jos Jokerit ottaa kuusi jäähyä, Minsk tekee kaksi ylivoimamaalia – ainakin keskiarvon mukaan. Boksista on pysyttävä poissa.

Vedonlyönti

Ehkäpä se on nyt todettava, että Jokereiden peliin underin lyöminen ei ole kannattavaa. Perjantai-ilta, äänekäs kotiyleisä ja hyvin hyökännyt Jokerit. Jäähyjä nähdään varmasti, ja koska Minskin lisäksi myös Jokerit on saanut onnistumisia ylivoimalla, luotetaan siihen että tänään tulee maaleja.

SKA on pelannut 12 ottelua ja voittanut 12. Muuttuuko se tänään? Atlant ei ollut kotonaan niin vahva Jokereita vastaan kuin olisi voinut kuvitella. SKA on tällä hetkellä niin kovassa vireessä, että työtapaturmaa tuskin sattuu. Kerroin on kuitenkin niin huono, ettei siihen kannata tarttua. Sen sijaan haetaan vauhdikasta avauserää ja sitä, että ensimmäisessä erässä nähdään kaksi tai useampi maali. Kolmessa ottelussa edellisestä viidestä näin on käynyt.

Minsk-Jokerit yli 4.5 maalia 1.52
Atlant-Pietarin SKA maalit ensimmäisessä erässä yli 1.5 1.67

Tuplana sisään, otteluiden kertoimet ja muut NordicBetin kohteet löydä täältä.