Ennuste: HPK menee pudotuspeleihin, Ässien kausi päättyy runkosarjaan

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

Liigan pudotuspelitaistelu käy kuumimmillaan, kun sekä HPK, Ilves että KooKoo ovat heränneet taistoon mukaan kymppipaikkaa hallussaan pitävän Ässien laahustaessa varjojen mailla.

Ässät on tällä hetkellä 66 pisteessä, mutta HPK, Ilves ja KooKoo hönkivät enää vain neljän pisteen päässä.

Ässillä ja KooKoolla on vielä molemmilla kymmenen runkosarjaottelua jäljellä, kun Ilveksellä ja HPK:lla on 11 vääntöä vielä tahkoamatta, joten pisteitä on vielä runsaasti jaossa. Hännillä majailevilla Jukureilla ja Sportilla on vielä teoreettiset saumat yltää pudotuspeleihin, mutta mikään ei viittaa siihen, että tämä kaksikko nousisi vielä taisteluun mukaan.

Loppukauden otteluita tarkastellessa voidaan huomata, että näistä neljästä joukkueesta HPK:lla on paras tilanne, kun peilataan todennäköisyyksiä.

Pakkaa voivat hämmentää vielä sijoilla 6-9 olevat Lukko, SaiPa, KalPa ja Pelicans, mutta näiden joukkueiden totaalinen sulaminen vaatisi jo isompaa ihmettä.

Ässät

Ässien otteet eivät lupaile loppukaudelle kovin ruusuista taivalta: joukkue on hävinnyt viisi viimeistä otteluaan, eivätkä patapaidat ole voittaneet uuden päävalmentajansa Mikael Kotkaniemen alaisuudessa kuin yhden ottelun. Viimeisestä 12 ottelusta joukkue on voittanut vain yhden pelin, joten Porissa vaaditaan tällä hetkellä jo pientä ihmettä, jotta Ässät pystyisi pitämään pudotuspelipaikkansa.

Ässien loppukauden ohjelma ei ole missään nimessä kovin mieluinen, sillä kärkiseuroista vastaan asettuvat Tappara, JYP, HIFK ja TPS kahdesti. Lisäksi vastaan asettuvat vielä pahimmat kilpakumppanit HPK ja KooKoo, kuuden parhaan joukkoon pyrkivät SaiPa ja Pelicans sekä häntäpäässä majaileva Jukurit. Helppoja vastustajia ei ole tietysti tässä vaiheessa kautta helppo löytää, mutta helpompiakin ottelu-ohjelmia voisi olla tarjolla.

Patapakan peli on tällä hetkellä niin pahasti sekaisin, että edes kymmenen pisteen raapiminen näistä otteluista vaikuttaa vaikealta.

HPK

HPK:n syyskausi meni täysin penkin alle, mutta Antti Pennanen on saanut suojattinsa tämän vuoden puolella hyvään lentoon. Jos katsotaan ainoastaan vuoden 2018 tilastoja, niin HPK on koko sarjan kärkipään joukkueita kerätyissä pisteissä. Joukkue on ottanut viimeisestä 13 ottelustaan keskimäärin kaksi sarjapistettä per peli, ja tuo tahti tuskin muuttuu isosti loppukauden aikana. Näin ollen Kerhon ennuste on huomattavasti positiivisempi kuin Ässien.

HPK:n otteluohjelma viimeisille viikoille on myös mukavampaa luettavaa kuin Ässien: kärkiseuroista vastaan asettuvat Tappara, Kärpät ja HIFK. Pahimmista kilpakumppaneista se kohtaa Ässien lisäksi KooKoon. Vastaan tulevat myös Pelicans, KalPa, Sport, Lukko ja SaiPa kahdesti.

Kerhon peli on näyttänyt mallikkaalta ja nousujohteiselta, joten hämeenlinnalaiset tulevat nappaamaan loppukauden otteluista vähintään 15 sarjapistettä, ja sekin on jopa epätodennäköistä. Joukkueella on mahdollisuus ottaa enintään 33 pistettä, ja todennäköisin pistesaalis on 20 pisteen paikkeilla.

Ilves

Ilveksen otteet ovat olleet myös nousujohteisia, ja joukkue tulee varmasti taistelemaan playoff-paikasta aina viimeisille kierroksille asti. Ilves on ottanut pisteitä viimeisestä kolmesta ottelustaan, ja se onnistui kaatamaan viime viikolla muun muassa TPS:n, mikä oli oiva näyte joukkueen kehittyneestä pelistä.

Tamperelaisten peli ei ole kuitenkaan ollut kokonaisuudessaan yhtä hyvää kuin HPK:n, mutta suunta on oikea, ja ainakin Ässien saavuttaminen on todennäköistä. Ilveksen kymmenestä tulevasta ottelusta neljässä on vastassa Liigan kärkiseuroihin lukeutuva porukka: Ilves kohtaa vielä HIFK:n Tapparan ja JYPin kahdesti, joten joukkueen loppukauden ohjelma ei ole todellakaan kaikista mieluisin. Ilves ei harmikseen kohtaa enää Ässiä tai HPK:ta, mutta KooKoo sen sijaan asettuu vielä vastaan. Lisäksi tamperelaisnippu kohtaa Sportin, Jukurit, KalPan, Pelicansin ja Lukon.

Ilvekselle on helppo ennustaa ainakin 15:tä sarjapistettä. Varsinkin kun vastassa ovat Sport ja Jukurit, joilta joukkueen täytyy ottaa täydet kuusi pistettä. Ässien saavuttaminen on todennäköistä, mutta Ilveksen pitäisi pystyä ottamaan myös enemmän pisteitä kuin HPK, ja tupsukorvilla on vielä kaiken lisäksi yksi ottelu enemmän pelattuna kuin Kerholla, joten Hämeenlinnassa on selkeä etulyöntiasema.

KooKoo

KooKoo nousi tasapisteisiin Ilveksen ja HPK:n kanssa, kun kouvolalaisryhmä haki viime viikonloppuna täydet kuusi pistettä Vaasasta. Sport-kohtaamiset olivat loppukauden osalta elintärkeät, ja KooKoo osoitti tärkeää venymistä tiukassa paikassa. Mutta jos paneudutaan hieman tarkemmin joukkueen peliin, niin ongelmia alkaa ilmetä. Tulokset ovat olleet hyviä, mutta pelillisesti KooKoo ei ole tällä hetkellä esimerkiksi HPK:n vertainen, mikä on luonnollisesti merkittävä tekijä.

KooKoon otteluohjelma on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen, ja sillä on oiva sauma sekoittaa pakkaa, kun se kohtaa vielä tällä kaudella niin HPK:n, Ässät kuin Ilveksenkin. Lisäksi KooKoolla on hyvä tilanne ensi viikonlopun tuplaotteluiden suhteen: joukkue kohtaa KalPan kahdesti, kun esimerkiksi Ässät saa vastaansa TPS:n ja Ilves JYPin. KooKoon tilannetta kuitenkin hankaloittaa se, että mustaoranssit kohtaavat vielä JYPin kahdesti. Kauden muissa otteluissa KooKoon haastavat Jukurit, Kärpät, SaiPa ja Pelicans.

Joukkueella on kuitenkin sama etulyöntiasema Ilvekseen ja Ässiin kuin HPK:llakin, eli KooKoolla on loppukauden aikana ohjelmassa vielä 11 ottelua. KooKoo ei ole kuitenkaan pelillisesti kovin vakuuttava, joten 15 sarjapisteen saalistaminen lienee realistinen veikkaus, ja se ei riitä playoff-paikan nappaamiseen.

Kansikuva: AOP