Liigassa kolmen ottelun kierros – Jatkuuko vaasalaisten laahustus?

Kahdeksan Liiga-joukkuetta pelaa tällä viikolla CHL-otteluita, mutta loput kuusi jatkavat runkosarjataipalettaan. Vaasassa nähdään kaksi heikosti kautensa aloittanut joukkuetta, kun Sport isännöi Bluesia.

Vierasjoukkue Blues on pelannut tällä kaudella viisi runkosarjaottelua ja pisteitä on kertynyt saman verran. Joukkueen pelit ovat olleet pienen marginaalin vääntöjä, sillä jokainen ottelu on päättynyt maalin erolla. Viime ottelussa Blues meinasi kaataa Kärpät Oulussa, mutta kotijoukkue nousi lopulta voittoon.

Blues on napannut kaksi voittoa kotonaan, mutta vieraskentällä pistetili on vielä avaamatta. Joukkueen peli-identiteetti on pysynyt samana – paljon vauhtia ja kurinalaista kiekkoa, mikä on tehnyt otteluista tasaisia, mutta varsinkin hyökkäyspäässä on ilmennyt ongelmia, vaikka joukkue iskikin viime ottelussa neljä maalia.

Kotijoukkue Sport oli viime viikolla pulassa. Alkukiiman jälkeen otteet heikkenivät ja Sport-maaliin iskettiin viime viikolla kahdessa ottelussa peräti 12 maalia, kun kotkapaidat onnistuivat maalinteossa vain kolme kertaa. Sport pystyy etenkin kotijäällään pistämään kapuloita rattaisiin, kuten TPS:ää vastaan kauden toisessa ottelussa. Toisessa kotiottelussa meno ei kuitenkaan ollut enää samanlaista ja yleisömääräkin tippui peräti tuhannella katsojalla.

Tomek Valtonen ja kokemattomuus

Sportin pääkäskijä Tomek Valtonen ei ole vielä jättänyt kovinkaan positiivista kuvaa. Sportin pelitaktiikka suli viime viikolla totaalisesti, eikä Valtonen osannut reagoida otteluiden sisällä joukkueensa tekemiseen. Mieleen juolahtaa väkisin kysymys, oliko kokemattoman Valtosen kiinnitys oikea ratkaisu Sportilta, kun joukkuekin on kokematon.

Sarjataulukon toiseksi viimeistä sijaa pitävä Sport on onnistunut jopa yllättävän hyvin hyökkäyspäässä ja tehot ovatkin jakautuneet useammalle pelaajalle. Sport-alakerta suli kuitenkin viime viikolla, mikä enteilee pahaa tulevaisuutta ajatellen. Sportin ehdottomia onnistujia ovat olleet Charles Bertrandt, Niko Peltola ja Ari Gröndahl, mutta esimerkiksi Samuli Kivimäeltä, Kelsey Tessierilta ja Damien Fleuryltä odotellaan vielä tehoja.

Uutuuden viehätys on nyt ohitse ja arki on koittanut Pohjanmaalla. Sportissa on farssin ainekset käsillä, mutta pystyykö Valtonen luotsaamaan joukkueensa samaan vireeseen kuin Liigan ensimmäisellä viikolla.

Blues-leiri lähtee selvänä ennakkosuosikkina illan otteluun – Joukkueen peli on ollut selvästi nousujohteista, vaikka isoja puutteita vielä löytyykin. Joukkueen selvä ykköstykki on ollut Kai Kantola, joka on iskenyt kauden jokaisessa ottelussa maalin ja johtaakin sarjan pistepörssiä tehoin 6+2. Hirmuvireinen Kantola on lähes yksinään johdattanut Blues-hyökkäystä, eikä hänkään pysty sitä tekemään koko kautta.

Bluesilta on onnistunut tällä kaudella maalinteossa vasta viisi pelaajaa ja puolet joukkueen maaleista on Kantolan nimissä. Espoolaiset tarvitsevat tehoja muistakin kentistä, jotta menestystä alkaisi tulla. Joukkueen peli on hyvin kurinalaista ja puolustusorientoitunutta, mikä antaa hyvät eväät jokaiseen otteluun.

Bluesin alakerrasta löytyy hyvin taitoa Otso Rantakarin ja Ryan O’Connorin johdolla, mutta hyökkäyslähdöt eivät ole vielä toimineet toivotulla tavalla. Ongelmakohtia on paranneltu viime peleissä, mutta Vaasassa voi ilmetä ongelmia, sillä vastassa on hyvin samanlainen joukkue kuin Blues itse – Kaikki riippuu siitä, kuinka Sportin karvauspeli toimii tänään, ja kuinka Tomek Valtonen reagoi, mikäli Sport pääsee pelaamaan johtoasemassa.

Seuraa heitä:

Mika Kujanpää: Vaasalaisten oma kasvatti pelaa uransa ensimmäistä Liiga-kautta. Taitava keskushyökkääjä saavutti pelipaikan try out -sopimuksen kautta ja on tullut Liigaan jäädääkseen. Pelaa yllättävän monipuolista peliä ja kykenee myös pistetehtailuun.

Otso Rantakari: Tulokaspuolustaja on ampunut tällä kaudella jo kaksi maalia. Oikea käsi alhaalla pelaava Rantakari on taidokas pelaaja, joka on ottanut suuren roolin espoolaisten alakerrassa. Tulevaisuuden pelaaja, mutta näyttäisi jo tällä kaudella tekevän tulosta.

Arvio:

Sport tulee kotonaan vahvasti päälle, mutta Blues pystyy hallitsemana tämän. Ottelu saattaa olla alkuhetkillä tasainen, mutta espoolaiset hallitsevat loppua kohden ja nappaavat kauden kolmannen voittonsa.

Veikkaus: Blues vie ottelun lukemin 5-2.

Kierroksen muut ottelut:

  • Pelicans-Ilves
  • HPK-Ässät

Voit seurata otteluita Ruutu.fi -palvelun sekä Nelonen Sport Pro -kanavien kautta. Kaikki ottelut käynnistyvät kello 18:30.