Pietarin SKAlle ja Jaloselle helpottava voitto – miten käy keskiviikkona?

Tietääkö Ilya Kovalchuk Jalosen kohtalon? (Getty Images)

Tietääkö Ilya Kovalchuk Jalosen kohtalon? (Getty Images)

Pietarin SKA otti vasta viidennen voittonsa joulukuun alun jälkeen kun se kaatoi Janne Pesosen AK Bars Kazanin kotonaan maanantaina 3-1. Ottelu oli tiukka ja ratkesi vasta loppuhetkillä kun kapteeni Ilya Kovalchuk koukittiin läpiajosta kumoon tyhjän maalin edessä, seurauksena harvinainen hänelle merkitty maali ilman että kiekko koskaan maaliviivaa olisi ylittänyt. 

Pietarissa ottelua seuranneen näkökulmasta ottelu oli odotetun vähämaalinen ja tiukka kärkikamppailu. Sunnuntaina paikalle saapuneen joukkueen suomalaisvahvistus Pesonen valitteli ottelua edeltävänä iltana lievää puutumusta, mutta en olisi uskonut sen vaikuttavan otteisiin juurikaan. Pelissä Kazanin pelaajat kuitenkin vaikuttivat yllättävänkin väsyneeltä, pitemmästä ottelutauosta huolimatta. Pelaajista mieleen jäi Ilya Nikulinin puuttuminen Kazanin viivalta sekä Shaun Heshkan jatkuva tuuliajolla oleminen niin kiekollisena kuin kiekottomanakin. Vierailla oli paikkansa kääntää ottelu, mutta tehottomuus ylivoimalla sekä muutamat tyhmät jäähyt käänsivät ottelun momentumin ratkaisuhetkillä pietarilaisille.

Ottelun päätyttyä yleensä kivinaamaisenakin esiintyvästä Jukka Jalosesta huokui silminnähden helpottuneisuus. Lehdistössä liikkuneiden huhujen mukaan SKAn johtoryhmä olisi jonkinlaista tulosvaatimusta Jaloselle esittänyt, mutta itse en jaksa tähän uskoa. Venäjällä näet ei yleensä kerrota valmentajalle, milloin hän heiluu heikolla pallilla, eikä varsinkaan kerrota millä vaatimuksilla hän työpaikkansa voi säilyttää. Suomalaisen keltaisen lehdistön (Iltalehti 14.1.) mukaan myös Jalonen itse on kiistänyt kyseiset väitteet.

Voitto Kazanista varmasti toi Jalosen asemaan hetkellistä helpotusta, mutta uskon SKAn omistajien ja johtoryhmän tehneen ratkaisunsa suuntaan tai toiseen. Mikäli Jalonen ei tule jatkamaan joukkueessa, siitä uutisoitaneen keskiviikon ottelun jälkeen lopputuloksesta huolimatta tai viimeistään torstaina aamupäivästä, kuitenkin ennen perjantaista kotiottelua Vityaz Moskovaa vastaan. Miksi näin? Uskon että päätös luottamuksesta tai luottamuksen puutteesta on syntynyt  viime viikon torstain tappiollisen Sibir-ottelun jälkimainingeissa. Valmentajan erottaminen ennen kahta kärkikamppailua ei kuitenkaan ole se paras mahdollinen aika. Valmentajan vaihtuminen luo kuitenkin aina omat muutoksensa ja epävarmuuden tunteen etenkin rivipelaajien pusakkaan ja sekä maanantaisessa Kazan-pelissä että keskiviikon Dynamo Moskova-ottelussa pelataan asetelmista kevään pudotuspeleissä. Voitot näistä nostavat joukkueen itseluottamusta ja luovat uskoa pitkälle kevääseen saakka. Ennakolta huomattavasti helpompi Vityaz puolestaan kaatunee kaatuessaan rutiinilla ja yksilötaidolla, eikä ottelulla ole samanlaista merkitystä pelaajille kuin viime kauden konferenssifinaalivastustaja Dynamon kohtaamisella. Siksi mahdollisesta muutoksesta ilmoittaminen ajoittuneekin Vityaz-matsin alle.

Jalosen jatkamisessa lusikkansa soppaan on varmasti työntänyt kapteeni Kovalchuk. SKAn lempilapsen ja palkkakuninkaan asema seurassa on lähes pyhä ja juuri Kovalchukin tuntemukset Jalosesta ja siitä, luottaako kapteeni Jalosen mahdollisuuksiin luotsata joukkue takaisin voittojen tielle ja ennen kaikkea Gagarin Cupiin saakka, ovat jo ratkaisseet Jalosen aseman seurassa.

Minä uskoisin että Jukka Jalonen saa valmentaa kevään loppuun saakka. Jalonen on ymmärtänyt Kovalchukin aseman joukkueessa ja hänen merkityksensä seuralle ja koko Pietarin kaupungille. Venäläistähti on saanut koko kauden ajan paljon vastuuta ja ollut selkeä luottopelaaja, silloinkin kun siihen ei välttämättä olisi ollut aihetta. SKAn pelitapa on pysynyt suhteellisen samanlaisena eikä Jalonen ole lähtenyt panikoimaan ja muuttamaan luomaansa pelikirjaa. Ongelmat maalinteossa ovat edelleen läsnä, mutta puolustuspään ja maalivahtipelin toimiessa peruspalaset pudotuspeleihin ovat kohdallaan. Lisäksi KHL:ssä lähestytään ottelu ottelulta pudotuspelien alkua ja uuden valmentajan palkkaaminen näin lähellä runkosarjan loppua olisi todella iso, tietoinen riski. Jalosen edeltäjä, Milan Rihos, sai potkut jo marraskuun lopussa – siis hyvissä ajoin ennen pudotuspelien alkua.

Kävi miten kävi, Jalonen saanee varmuuden asemaansa huomiseen aamupäivään mennessä ja voi hengittää helpommin, tulivatpa ne potkut tahi ei.

Dynamo Moskova on ollut todella vakuuttavassa vireessä ja vastakohtaisesti maanantain voitossa SKAn otteet eivät vakuuttaneet. Betsaan illan otteluun Dynamo Moskovan suoraa voittoa. Betsafe tarjoaa otteluun ylikerrointa Moskovalle, 3.1. Kohteisiin tästä. Ottelun näyttää Viasat Hockey Finland klo 17.25 alkaen.