Ensimmäinen pudotuspelikierros alkaa – Ässät ja HIFK ennakkosuosikkeina sarjoihin

Liigan playoffit ovat viimeinkin täällä, kun niin sanotut säälipudotuspelit starttaavat lauantaina Helsingissä ja Lappeenrannassa. Villi kortti -kierroksen otteluparit ovat HIFK-Ilves sekä SaiPa-Ässät.

HIFK-Ilves

Helsingin IFK nousi runkosarjan viimeisellä kierroksella seitsemännelle sijalle ja sai näin vastaansa Ilveksen. HIFK:n sarjasijoitus on kokonaisuudessaan pettymys, mutta toisaalta helpotus: joukkueen syyskausi sujui upeasti ja HIFK oli mukana sarjan kärkiryhmässä, mutta kaikki muuttui tammikuussa. Helsinkiläisten meno tyssäsi totaalisesti eikä päävalmentaja Antti Törmänen keksinyt lääkkeitä kurssin muuttamiseksi.

Lopulta HIFK menetti useiden tappioidensa myötä suoran pudotuspelipaikkansa ja joutuu nyt aloittamaan playoff-urakkansa villi kortti -kierroksella, mikä tietäisi sitä, että punapaidat kohtaisivat puolivälierissä Tampereen Tapparan, mikäli joukkue tiputtaa Ilveksen. Voisi sanoa, että HIFK on kaivanut itselleen melko syvän kuopan viimeisten viikkojen aikana.

Otteluparin haastajana on viimeisen pudotuspelipaikan napannut Ilves, jonka koko kausi on ollut melkein samanlaista pelaamista: voittoja ja tappioita sieltä täältä eikä joukkue ole aina löytänyt vaadittua tasaisuutta tekemiseensä. Ilves on kuitenkin parhaana päivänään todella hankala voitettava ja joukkue on näyttänyt runkosarjan viimeisissä otteluissa hyviä otteita – muun muassa voittaen Tapparan.

HIFK on myös ollut Ilvekselle mukava vastustaja tällä kaudella, sillä tamperelaiset ovat voittaneet joukkueiden kohtaamisista peräti kolme. Ilves on myös iskenyt HIFK:n verkkoon näissä otteluissa peräti 16 maalia.

Sarjan ratkaisukohta:

HIFK:n maalivahtipeli on noussut suureksi kysymerkiksi, sillä joukkueen molemmat maalivahdit ovat nuoria kassareita, jotka eivät ole pystyneet näyttämään niin sanotusti mestarivahdin elkeitä. Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat parhaimmillaan loistavia veskareita, mutta pudotuspelimaailma on kliseisesti sanottuna oma maailmansa eikä tämän kaksikon tasoa pysty varmuudella sanomaan.

Sarjan ratkaisupelaajat:

Tomas Zaborsky, HIFK: Slovakihyökkääjä on loistava maalintekijä ja häneen kohdistuu suuret odotukset pudotuspeleissä. Zaborskyn on onnistuttava Ilvestä vastaan ja hänen on oltava johtava yksilö, mikäli HIFK haluaa jatkoon.

Teemu Ramstedt, HIFK: ”Ramu” ei ole varsinainen pudotuspelipelaaja, sillä hänen pelinsä perustuu puhtaasti taitoon. Hänet on helppo pelata ulos 5 vs. 5 -pelissä, mutta ylivoimalla häntä on hankala saada kuriin. Ramstedtin pitää pystyä olemaan tasaisesti hyvä eikä vain silloin tällöin.

Jesse Niinimäki, Ilves: Taitopelaaja, joka on tuonut Ilveksen peliin uusia tuulia. Ei kuitenkaan mikään sateentekijä ja hänet on helppo myös pelata varjojen maille, kuten Ramstedtkin.

Tommi Kivistö, Ilves: Tamperelaisten alakerran liideri, joka pelaa loistavasti ympäri kenttää. Kivistöltä vaaditaan johtajuutta omassa päässä ja tehoka hyökkäyspäässä, vaikka miehen vahvuudet eivät varsinaisesti olekaan pistetehtailussa.

Arvio:

HIFK on sarjan ennakkosuosikki ja se pystyikin parantamaan runkosarjan viimeisissä otteluissaan. HIFK voitti sekä Ässät että SaiPan näytöstyyliin ja antoi myrskyvaroituksen Ilvekselle. Tupsukorvat ovat kuitenkin pelanneet hyvällä tasolla ja joukkue pystyy varmasti taistelemaan voitosta helsinkiläisiä vastaan. Tämä pari saattaa hyvinkin venyä kolmanteen otteluun, joka pelattaisiin Helsingissä, mikä puolestaan saattaa ratkaista ottelun HIFK:lle. Se vaatii kuitenkin HIFK-veskarien täydellistä onnistumista.

SaiPa-Ässät

elo-niemi-lahteenmaki

Eero Elo ja Mika Niemi ovat Ässät-SaiPa-sarjan pelätyin duo. (AOP)

SaiPan tilanne näytti vielä vähän aikaa sitten hyvältä: joukkue nappasi helmikuussa tärkeitä voittoja näytti taistelevan suorasta pudotuspelipaikasta, mutta maaliskuussa joukkueen kone alkoi yskimään ja SaiPa tippu iaina sarjataulukossa seitsemänneksi. Lappeenrantalaiset ovat pelanneet maaliskuussa viisi ottelua häviten neljä. Näissä viidessä ottelussa SaiPa on iskenyt vain neljä maalia, päästänyt peräti 14 ja jäänyt kolme kertaa maaleitta.

SaiPan rekordi on erittäin huolestuttava, kun taas porilaisten meno on maaliskuussa mennyt askeleen parempaan suuntaan. Ässät hävisi viimeisen runkosarjaottelunsa HIFK:lle, minkä vuoksi joukkue jäi sarjataulukossa sijalle kahdeksan. Ennen HIFK-tappiota Ässät kuitenkin pelasi vahvasti ja oli voittanut neljä viimeistä otteluaan. HIFK:ta vastaan Ässät oli vastaantulija eikä porilaiset voi näyttää sellaista peliä SaiPaa vastaan, mikäli puolivälierät kiinnostavat.

Nämä joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljästi, ja Ässät venyi peräti kolme kertaa voittoon – maalieron ollessa 17-8. Ässät on saanut pienen niskalenkin lappeenrantalaisista ja patapaitojen itseluottamus on varsin korkealla, kun taas SaiPa-leirissä saattaa olla pienoinen paniikki päällä.

SaiPa ja Ässät muodostavat hyvin mielenkiintoisen parin myös sen vuoksi, että kyseessä on pienet seurat, jotka ovat lähihistorian aikana niittäneet menestystä pudotuspeleissä. Kaunpungeissa tiedetään, mitä menestyminen vaatii, ja kuinka hyvältä se maistuu. Tämä tuo varmasti oman mielenkiintonta tähän ottelusarjaan.

Sarjan ratkaisukohta:

SaiPa-hyökkäyksen tehottomuus on yksi isoimmista kysymysmerkeistä ottelusarjan alla. Pystyykö lappeenrantalaiset löytämään tehojaan, jotka ovat olleet pahasti kateissa? Mikäli Idän Ihme jatkaa samaan malliin kuin viime otteluissaan, on tämä sarja taputeltu suoraan kahdessa ottelussa.

Sarjan ratkaisupelaajat:

Dave Spina. SaiPa: Lähes koko kauden vaarallisena ollut Spina katosi maaliskuussa yöhön. Miehen tehojen mukana katosi myös koko SaiPan tehot, joten Spinan rooli on Ässät-sarjassa erittäin iso. Mikäli Spina pystyy löytämään tasonsa, on kaikki taas auki, ja SaiPan tilanne on huomattavasti parempi.

Chad Rau, SaiPa: Kesken kauden Lappeenrantana saapuntu Rau on iskenyt tärkeitä maaleja SaiPalle ja onkin viimeistellut 26 ottelussa yhdeksän maalia. Rau vaikuttaa juurikin kevään pelaajalta ja hänestä voi hyvinkin nousta SaiPan tärkein hyökkääjä Ässiä vastaan.

Eero Elo, Ässät: Liigan maalipörssin kärkisijoilla pyörinyt Elo on mielenkiintoinen pelaaja. Hänen ketjukaverinsa ovat lähes pomminvarmoja suoriutujia pudotuspeleissä, mutta Eerossa piilee vieläkin pieni flegmaattisuusvaara, mihin ei playoff-peleissä ole varaa. Nyt Elo mitataan todellisesti ja hänen on pystyttävä jatkamaan samalla tasolla kuin runkosarjassakin.

Esa Lindell: Puolustajien pistepörssin voiton napannut Lindell pelaa kokonaisvaltaisesti upeaa peliä ja hänestä on tullut koko Liigan parhaimpia puolustajia. Tekee maaleja, jääädyttää vastustajan hyökkääjiä ja rakentelee peliä loistavilla syötöillään. Lindell saattaa olla jopa Ässien tärkein yksittäinen pelaaja.

Arvio:

SaiPan peli ei pakosta noin vain palaa raiteilleen, minkä vuoksi Ässät lähtee ennakkosuosikkina tähän sarjaan. Porilaiset ovat ollee viime aikoina kurinalaisia ja tehokkaitakin, mitä SaiPasta ei voi sanoa. Ässien kärkiyksilöt pyyhkivät SaiPan omilla lattiaa – ainakin loppurunkosarjan perusteella. Tämä fakta vie Ässät tässä sarjassa voittoon.