Esa Tikkanen: ”Altavastaajana jälleen kerran”

Tiki likes the odds (All over press)

Tiki likes the odds (All over press)

Kiekkolegenda Esa ”Tiki” Tikkanen seuraa Sotshin Olympialaisia mielenkiinnolla. Suomi on tuttuun tapaan altavastaaja, mutta Leijonat venyy totutusti aina Olympiakisoissa odotettua parempiin tuloksiin.

Millaisin odotuksin seuraat torstaina alkavia Suomen Leijonien kiekkopelejä?

– Lähdetään altavastaajana jälleen kerran, mutta yllätyksiä voi tapahtua. Ollaan pieni maa, mutta aina ollaan mitali otettu Olympialaisissa. Se on iso asia ja sitä pitää kunnioittaa ja maailmallakin kunnioitetaan. Kanadassa kun on kyselty, että kuka on kisojen pahin vastustaja, niin moni on vastannut, että Suomi. Meitä arvostetaan siellä jo. Ei olla enää heittotikkuja. Kuten ennen Naganoa kaikki nauroi, että ei tule mitään ja tuli pronssia, sen jälkeen ollut arvostus ihan erilaista, Tikkanen toteaa.

Millaiset odotukset Leijonien menestyksen suhteen tällä kertaa?

– Jos neljän parhaan joukkoon päästään, niin se on erinomaista. Uskon ja luotan, että tuolla joukkueella mitalipeleihin mennään. Sitten se on vain yhdestä pelistä kiinni ja yhdessä matsissa kaikki on mahdollista. Maalivahtiosastohan meillä on loistava – meillä on maailman parhaat maalivahdit. Rask tai kuka tahansa pelaa maalissa, niin se tulee olemaan positiivinen asia Suomen joukkueelle.

Suuri yleisö tuijottaa tähtiemme, kuten Teemu Selänteen tekemisiä, mutta keitä hieman vielä tuntemattomampia pelaajia uskot nousevan Sotshin tähtisumuun?

– Uskon, että Sami Vatanen voi olla todella hyvä. Hän on palannut vahvan kauden. Aleksander Barkov on myös potentiaalinen pelaaja, mutta se on tietysti kysymysmerkki, että miten hän pystyy pelaamaan, kun tulee todella ison kaliiberin miehet vastaan.

Millaiset ennakkoasetelmat ja voimasuhteet tässä turnauksessa ovat?

– Ennakkosuosikki Kanadalla on nimekäs ryhmä paperilla, mutta kun mennään jäälle niin siellä vasta katsotaan pystyykö pelaamaan yhdessä joukkueena. Meillä on etua tässä. Sen lisäksi, että pelaamme isolla jäällä, niin meillä on paljon tutkapareja, jotka ovat pelanneet paljon yhdessä ja Erkka on rakentanut tämän joukkueen jo pari kuukautta sitten ja on parivaljakoita jotka ovat pelanneet paljon yhdessä jo MM-kisoissa. Se on hyvä asia ja me lähdetään etulyöntiasemassa joukkueen kasaamisessa. Tiedetään ketkä pelaa kenen kanssa.

Teemu Selänne pelaa viimeisiä Olympialaisiaan ja suurimmat odotukset ja mielenkiinto keskittyy häneen. Mitä Esa Tikkanen odotat Teemulta?

– Maalitekoa odotan. Teemu sanoi kun enemmän pääsee pelaamaan, niin vanha varttuu. Itsekin tiedän vanhoilta ajoilta, että mitä enemmän pelaat, sitä paremmin pelaat. Tämä on turnaus, jossa Teemu panee varmasti kaikkensa likoon. Mielenkiintoinen ketju (Granlund-Barkov-Selänne), olisin itsekin laittanut Teemun tuohon. Siinä poikien yhteisikä taitaa olla yhtä paljon kuin Teemun, Tikkanen päättää naurahtaen.