Näkökulma: Tapparalla on parannettavaa vain yhden osa-alueen suhteen

Tappara on ollut syyskauden paras joukkue Liigassa ja joukkue johtaa sarjaa ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Kokonaisuutena tamperelaisten pelaaminen on ollut todella hyvällä tasolla. Legendaarisesta mestaruuskrapulasta ei ole ollut tietoakaan, vaan joukkue on nimekkäistä lähtijöistä huolimatta jopa petrannut viime keväästä. Tapparalla on kuitenkin eräs osa-alue, minkä suhteen riittää vielä parannettavaa.

Juuri Tapparan edellinen ottelu oli loistava esimerkki joukkueen nykytrendistä. JYP karkasi avauserässä kahden maalin johtoon, mutta Tappara kiri päätöserässä tasoihin ja kuittasi lopulta voiton jatkoajalla. Joukkueelle ei tullut missään vaiheessa paniikkia tai erityistä ”kirivaihdetta” ei tarvinnut käynnistää, vaan hallitseva mestari nousi vastustamattoman vaivattomasti tasoihin.

Sama on toistunut Tapparalle edellisissä otteluissa useasti. Lukko johti avauserän jälkeen niin ikään kahdella maalilla, mutta Tappara kiri jo toisessa erässä rinnalle ja ohi. Ilves johti paikallisottelua toisen erän alussa jo kolmella osumalla, mutta Tappara nousi päätöserässä rinnalle ja nappasi voiton jatkoajalla.

Hallitseva mestari ei ole useimmiten ollut ensimmäisissä erissä parhaimmillaan. Joukkue on voittanut 20 ottelustaan 15, mutta vastustaja on tehnyt 11 kertaa otteluiden avausmaalin. Tapparan ensimmäisten erien maaliero on 15-15, mikä ei ole erityisen hyvä sarjakärjelle. Trendi on ollut noususuhdanteinen kauden edetessä, sillä edellisessä kahdeksassa avauserässään Tappara on tehnyt vain kaksi maalia.

Joukkue herää otteluihin monesti vasta ensimmäisen erätauon jälkeen, sillä viimeiset 40 minuuttia on useimmiten mennyt tamperelaisten nimiin. Keskimmäisten erien maaliero on Tapparan eduksi 21-12 ja päätöserien 24-12. Ero ensimmäisiin eriin on valtava eikä kyseessä ole enää vain sattumaa.

Tämä on luonnollisesti osoitus henkisesti vahvasta joukkueesta. Tappara tietää pystyvänsä nousemaan tappioasemasta voittoon ja sen joukkue on todella usein tehnytkin. Tämä taas ei tiedä muille joukkueille hyvää esimerkiksi kevättä ajatellen. Yksi iso tekijä on myös järkyttävän kovassa iskussa olevat pelaajat, jotka mahdollistavat otteluiden kääntämisen. Esimerkiksi Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen pelaavat tällä hetkellä hurjassa flow-tilassa ja tekee maalinteosta taidetta, kuten muun muassa JYPiä vastaan nähtiin. Linkki vie Ruutu-palveluun Tapparan häikäisevään voittomaaliin jatkoajalla.

Tapparan pelaaminen on kokonaisuudessaan todella vahvaa, mutta avauserien konttaaminen ei varmasti kuulu joukkueen pelisuunnitelmaan. Kyseessä voi olla osittain luonnollinen ilmiö, kun joukkueen peruspelaaminen on niin laadukasta. Tappara tarvitsee jo erityisiä sytykkeitä otteluihin, jotta niin sanotusti kone käynnistyy kunnolla. Mikäli avauserien heikot otteet jatkuvat, niin Tappara tulee varmasti myös menettämään pisteitä tämän myötä, mikä voi koitua kohtalokkaaksi keväällä. Tyyli on toki vapaa niin kauan kunhan voittoja irtoaa.

Lauantaina haaste on sieltä kovimmasta päästä, kun vastaan asettuu sarjakakkosena majaileva ja kuuden ottelun voittoputkessa liitävä KalPa. Tässä ottelussa Tapparallakaan ei ole varaa lepsuilla kolmasosaa ottelusta.

Liigassa pelataan tänään seitsemän ottelun kierros ja pelit alkavat tuttuun tapaan kello 17.00. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press