Jokereiden haaste kovenee

Torstaina jatkoajalla 4-5 Dinamo Minskille taipunut Jokerit saa uuden mahdollisuutensa avata voittosaldonsa KHL:ssä lauantaina, kun vastaan asettuu Lokomotiv Jaroslavl.

Hagmanilla tuttu seura vastassa

Jokereiden KHL-avausmaalin tekijälle Niklas Hagmanille lauantain vastus on tuttu, sillä Hakki pelasi Lokomotivissa kaudella 2012-2013 ja iski siellä 12 maalia.

– On siellä edelleen paljon tuttuja kavereita, noin yli puolet on samoja naamoja kuin toissakaudella. Totta kai paljon on vaihtuvuutta ollut pelaajistossa, ja se tuo oman mausteensa peliin.

Työteliäs Lokomotiv oli viime kevään sensaatiojoukkue. Ennen olympiataukoa Jaroslavl oli pudotuspelien ulkopuolella, mutta tauon jälkeen uuden valmentajan Dave Kingin johdolla rautatieläiset nappasivat neljä puhdasta kotivoittoa ja kampesivat itsensä jatkopeleihin mukaan. Lento jatkui pleijereissä, kun ensimmäisellä kierroksella lauluun lähti Dynamo Moskova ja toisella Pietarin SKA. Lopulta Kari Jalosen Lev Praha osoittautui liian kovaksi palaksi, ja Jaroslavlin unelma mestaruudesta sai siirtyä ainakin vuodella.

Täksi kaudeksi uudeksi valmentajaksi tuli kanadalainen Sean Simpson, ja Lokon peli on ainakin vielä hakenut itseään. Kesän harjoitusotteluissa tuli neljä tappiota ja kolme voittoa, ja sarja-avauksessa tuli takkiin ailahtelevasti pelanneelta SKAlta lukemin 5-3. Potentiaalia ja taitoa joukkueesta löytyy vaikka mihin, sen viime kevät näytti.

– Lokomotiv pelasi ainakin minun aikanani pohjoisamerikkalaista kiekkoa venäläisellä taidolla, ja toimiessaan yhdistelmä on vaarallinen. Lisäksi he pelaavat ehkä aavistuksen verran aggressiivisempaa kiekkoa verrattuna sarjan muihin joukkueisiin, kertoo Hagman.

Jokereiden otettava tila pois

Avausottelussa lepsusti omassa päässään etenkin alivoimalla puolustaneen Jokeri-lauman täytyy olla paremmin hereillä Lokomotivia vastaan. Omassa päässä ei yksinkertaisesti voida unohtaa maalintekosektorilla puolustettavaa pelaajaa metrin-puolentoista päähän, sillä silloin heilahtaa.

Lokomotivilla on heittää jäälle kolme huippuketjua. Ykkösnyrkistä löytyy viime kevään KHL-pudotuspelien ja MM-kisojen venäläissensaatio Sergei Plotnikov ja kakkoskentästä tasaiseen tahtiin 20 maalin kausia pelannut Martin Thörnberg ja muuan Jiri Novotny. Avausmatsissa hieman yllättäen pääroolia näytteli kuitenkin ketju Platt-Sprukts-Kapustin, joka viimeisteli kaksi Lokomotivin kolmesta maalista. Jokereiden puolustus joutuu jälleen kovaan testiin, ja joukkue tarvitsee maalivahdiltaan parempaa suorittamista. Henrik Karlsson on tänään luukulla, ja Riku Helenius saa oman mahdollisuutensa.

Oman haasteensa pelaamiseen tuo myös kotimaista Liigaa huomattavasti tiukempi tuomarilinja, joka karsii kovalla kädellä pois huitomiset ja koukkaamiset. Linja on se mikä on, ja siihen on vain totuttava, kuten Semir Ben-Amor totesi avauspelin jälkeen.

Välipäivän treeneissä Jokerit harjoitteli paljon erikoistilannepelaamista, painopisteen ollessa selkeästi alivoimassa ja sen intensiteetissä. Mitään poppaskonsteja tai suuria muutoksia Jokereiden ei tarvitse tehdä, sillä 5 vs. 5 -pelaaminen toimi hyvin. Kuten valmentaja Westerlund totesi torstaisen pelin jälkeen, harvoin niin selkeästi dominoinut osapuoli poistuu ottelusta tappio niskassaan.

– Meidän täytyy ottaa rauhassa. Pelasimme hyvän ottelun ja olimme selkeästi parempi joukkue, mutta kaverilla oli muutama onnekas pomppu ja he onnistuivat käyttämään ratkaisuhetkillä paikkansa paremmin hyödykseen. Pitkässä juoksussa näitä (niukkoja tappioita) tulee, mutta usko omaan tekemiseen on kova. Olemme oikealla tiellä ja jos jatkamme pelaamista samalla tavalla, tulemme ottamaan kauden aikana paljon voittoja, tiivistää Jokereiden Steve Moses.

Jokereiden kokoonpano tänään

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
76 Jere Sallinen – 90 Johan Harju – 28 Jani Rita
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 79 Eetu Pöysti

13 Ryan Gunderson – 47 Ville Lajunen
6 Topi Jaakola – 10 Jere Karalahti
55 Atte Ohtamaa – 2 Oskari Korpikari
60 Santeri Saari

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Vedonlyönti

Vaikka viimeksi mentiin metsään oikein kunnollla (veikkaus 3-1 Jokereille), voidaan jotain meriittiä ottaa seuraavasta Westerlundin kommentista: ”Tasaviisikoin voitimme pelin 3-1.”

Tänään Jokerit tulee pelaamaan jälleen kerran tiivistä 5 vs. 5 kiekkoa, ja jos erikoistilannepelaaminen saadaan astetta paremmalle tasolle, luvassa on vähämaalinen matsi. Lokomotiv pelaa työteliästä kiekkoa, ja heillä on kaksi huippuveskaa ja Jokerit tulee panostamaan entistä tarkempaan puolustuspään pelaamiseen.

NordicBet pitää Jokereita lievänä ennakkosuosikkina, ja samanlainen kutina on myös itselläni. Luotetaan siihen, että Jokerit ottaa nälkäisen kotiyleisönsä edessä avausvoiton. Muissa otteluissa luotamme Kazanin ottavan kotivoiton Atlant Mytishtshistä ja siihen, että SKA ottaa revanssin harjoituskauden taaperruksesta Sotshia vastaan.

Jokerit ML 1.8 (tulosveikkaus 3-2)
Kazan 1.37
Pietarin SKA 1.32 (Myös over 5.5 1.72)

Triolle tulee maistuva yhteiskerroin 3.26. 

NordicBetin kattavaan KHL-tarjontaan pääset kiinni täältä.