Kiekkomies Janne Vuorinen – Kurrin opeilla tähtiin

KHL-seura Helsingin Jokereiden taustoilla häärii jos jonkinlaista ihmistä. Itse urheilupuolesta Jokereissa vastaa kaksi, joista toinen on NHL-legenda Jari Kurri ja toinen ehkä hieman tuntemattomampi nimi suomalaiselle jääkiekon seuraajalle. Hän on kiekkomies Janne Vuorinen, joka toimii Jokereiden pelaajakoordinaattorina. Jääkiekko on miehelle tullut jo syntymälahjana. Jannen isä on SM-Liigan entinen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen.

– Synnyin kiekkoperheeseen ja itse olen pelannut Mestikseen asti. Sen jälkeen olen opiskellut kiekkoa, minulla on kaksi tutkintoa ammattivalmennuksesta ja maisterintutkinto urheilujohtamisesta, Vuorinen valaisi taustoistaan.

Miehen uralta löytyy Mestiksestä 92 ottelua, joissa hyökkääjänä pelannut Vuorinen teki tehot 14+5=19. Tilastollisesti pelaajauran paras sijoitus oli juniorivuosina, kun KJT:n U20-joukkueessa syntyi 26 ottelussa tehot 18+21=39. Ura päättyi Suomi-sarjassa pelaavan HC Keravan riveissä. Tämän jälkeen alkoi menestyksekäs taival seurajohtamisen puolella. Taustapuolen työt alkoivat jo peliuran aikana.

– Olen kymmenen kautta ollut NHL:n Central Scoutingilla Euroopan pääscouttina ja sitten Espoon Bluesissa olin neljä vuotta hommissa, Vuorinen kertaa uransa vaiheita.

Bluesista Jokereihin

Espoon Bluesissa Vuorinen oli ensin pelaajakoordinaattorin roolissa, jonka jälkeen hänestä tuli seuran urheilujohtaja. Bluesin vuosien aikana hän sai yhden SM-hopeamitalin, kun espoolaiset ylsivät loppuotteluun keväällä 2011. Espoosta matka jatkui Helsinkiin ja Jokereihin. Jokereista Vuoriselle löytyi paikka pelaajakoordinaattorina.

– Kyllähän tämä on ollut mahtava taival täällä Jokereissa. Yhtään samanlaista päivää ei ole ollut. Silloin, kun pari vuotta sitten aloitettiin Kurrin kanssa, niin silloin ei vielä tiedetty mitä tuleman pitää. Pelattiin vielä viimeistä kautta Liigassa ja silloin selvisi se, että siirrytään KHL:ään, Vuorinen muisteli.

– Siitä lähdettiin sitten sitä rakentamaan ensimmäisenä suomalaisena joukkueena, joka pelaa kansainvälisessä huippusarjassa ja sitten vielä tuo itäpuoli, jossa on oma kielensä, jota ei osaa ja kaikkien asioiden selvittäminen on paljon vaatinut. Silti se on ollut antoisaa ja kehittänyt varmasti myös itseäni, Vuorinen mietti.

Kurrin jalanjäljissä

Kurri ja Vuorinen tekevät hedelmällistä yhteistyötä. Petteri Paalasmaa/Jokerit

Kurri ja Vuorinen tekevät hedelmällistä yhteistyötä. Petteri Paalasmaa/AOP

KHL-seuran pelaajakoordinaattorin rooli, on ollut mieluisa tehtävä 32-vuotiaalle kiekkomiehelle. Lisäksi se, että rinnalla on viisinkertainen Stanley Cup-voittaja, kaiken kiekkomaailmasta nähnyt Jari Kurri, antaa kunnianhimoiselle nuorukaiselle paljon.

– Totta kai tämä on hieno mahdollisuus ja olen sillä tavalla onnekas, että saan tehdä Kurrin kanssa töitä. Hän on johtanut erittäin hyvin GM:n roolissa tätä Jokereiden urheilupuolta ja se ei ole sattumaa, että Jarin joukkueet, on ne sitten MM-kisoissa tai muissa sarjoissa, menestyvät, Vuorinen kehui.

Viime kauden Jokerit oli menestystarina, jossa yksi iso tekijä oli juuri Jari Kurri. Siitä huolimatta siinä oli sormet pelissä myös Janne Vuorisella. Vuorinen pitää Kurria hyvänä esikuvana tekemisessä itsellensä ja uskoo, että kehittyy samalla kun muukin organisaatio. Joka päivä tulee uutta oppia itse legendalta.

– Joo kyllä ja ollaan me sitten matkustettu itään tai NHL-puolelle, niin kyllä se kun oikeasti huomaa sen arvostuksen, miten ihmisillä on häntä kohtaan. Se on ihan poikkeuksellista suomalaisessa jääkiekossa eikä Suomessa ihan ymmärretä sitä kokonaisuutta, mitä hän on tehnyt, Vuorinen ylisti.

Kaikkihan tietävät Kurrin ansiot NHL:ssä, mutta johtotehtävissä mies ei vielä ole saanut ansaitsemaansa arvostusta. Vuorinen tietää sen ja hän antaa pomollensa suuren arvostuksen. Ehkäpä hän itse saavuttaa johtajana tulevaisuudessa samanlaisen aseman kuin Kurrilla on nyt.