Jokereiden Joensuu uudessa ympäristössä ”En mä vielä siinä täydessä tikissä ole”

Kansikuva: Matti Raivio / AOP

Uusi KHL-kausi on jo ovella, Jokereiden uudet pelaajat ovat jo kotiutuneet Helsinkiin ja odotukset kaudesta ovat kovat. Yksi uusista pelaajista on porilaishyökkääjä Jesse Joensuu. Joensuu tuli Jokereihin Sveitsistä SC Bernistä, jossa pelasi viime kevään. NHL-seura New York Islandersin vuonna 2006 varaama porilainen aloittaa urakkansa Jokereissa ylivoimapelaajana.

– Maalin edessä olen hakattavana, mutta se on kiitollinen rooli jos tehdään maali, Joensuu selvitti.

Jesse Joensuu aloitti miesten tasolla kymmenen vuotta sitten Porin Ässien edustusjoukkueessa, ollen silloin 17-vuotias. Näiden vuosien aikana mies on ehtinyt näkemään niin Pohjois-Amerikkaa kuin Eurooppaakin. Kuudessa eri aikuisten sarjassa pelannut hyökkääjäkolossi uskoo sopeutuvansa uuteen sarjaan.

– Pohjois-Amerikkaan kun meni, niin sinne piti sopeutua. Sitten kun tulin kolmen vuoden jälkeen takaisin Ruotsiin pelaamaan, niin jännitti että osaanko pelata lätkää Euroopassa, Joensuu taustoitti.

– Se oli itselle sellainen tärkeä todiste. Mielestäni pelit meni siellä hyvin ja sinne sopeutui, niin se oli sellainen itseluottamusruiske. En usko, että on mitään liigaa minne en sopeudu. Nyt tässä on haaste se, kun kausi alkaa niin siihen valmistaudutaan ja ollaan tikissä. Siihen mulla on nyt vähän takamatkaa, Joensuu mietti.

Loukkaantumiset häiritsivät Joensuun valmistautumista kauteen eikä hän ole päässyt harjoittelemaan joukkueen mukana vasta kuin kolmisen viikkoa. Matka on vasta alkanut, eikä kaiken tarvitse kerralla olla täysin kunnossa.

– Onneksi mä pelaan joukkueessa ja siellä on 19 muuta äijää, ketkä ovat tikissä. Mä toivottavasti hyppään niiden reppuselkään ja pyristelen siinä sitten niin paljon kuin mahdollista, Joensuu suunnitteli.

Pelikunnossa Joensuu siis on, mutta parhaimpaan kuntoon on vielä matkaa. Mies itse arvioi jalkapallosta tutuin termein oman kuntonsa.

– Futiksessahan puhutaan 60 minuutin kunnoista, niin en mä vielä siinä täydessä tikissä ole. Olen terve ja täysin valmis pelaamaan, Joensuu valoitti.

Joensuu viihtyy palavereissa

Jokereiden valmennuksen lähestyminen joukkueeseen ja pelaajiin on erilainen kuin monissa muissa organisaatioissa. Erkka Westerlundin valmentamassa ryhmässä vastuuta itse pelistä ja sen suunnittelusta on annettu pelaajille entistä enemmän.

– Meillä on hyviä palavereja ja tämä on vähän erilaisempaa. Meillä pelaajat pääsevät olemaan enemmän äänessä, Joensuu totesi.

Nykyisin valmennusmetodit ovat menneet nimenomaan siihen suuntaan, että keskustelua käydään enenevässä määrin pelaajien kanssa, mutta Joensuun mukaan Jokereissa ollaan vielä pidemmällä tuon asian suhteen.

– Mun mielestä täällä pelaajia kuunnellaan enemmän kuin muualla, Joensuu vahvisti.

Jokereiden kausi käynnistyy tiistaina Hartwall Arenalla Severstal Tsherepovetsia vastaan kello 18:30. Ottelua voi seurata myös Viasat Sport Finland-kanavalta ja Viaplaystä.