Jokereiden toimitusjohtajan raskas vuosi

Tämän kauden aikana keskimääräisesti karvan verran alle 11 000 katsojaa ottelua kohden keränneen Helsingin Jokereiden toimitusjohtaja yllättyi lukemasta, vaikka se oli asetettukin tavoitteeksi. Vuosi oli muutenkin täynnä yllätyksiä.

Vuosi sitten Jokerit ilmoitti, että Jukka Kohonen siirtyy seuran toimitusjohtajaksi. Siinä vaiheessa Kohosen nimi oli jääkiekkokansalle tuntematon eikä miehestä tiedetty paljon mitään. Hyppy tuntemattomaan se oli myös miehelle itselleenkin. Vuoden aikana ei kahta samanlaista päivää ollut eikä viikkoa pystynyt kovinkaan tarkasti suunnittelemaan.

– Joka päivä oikeastaan tuli yllätyksiä. Yksi viikko tässä mietin, että se mitä olin edellisenä viikonloppuna suunnitellut tulevasta työviikosta, niin oli ihan turhaa koska mikään niistä ei toteutunut, Kohonen mietti.

Ensimmäinen vuosi jääkiekkoseuran toimitusjohtajana ja eritoten KHL:ssä pelaavan seuran toimitusjohtajana on ollut miehelle antoisa, mutta veronsa se on vaatinut.

– Kausi on ollut mielenkiintoinen ja yllätyksellinen, mutta on se ollut myös raskas. Työtä on ollut ihan mielettömästi ja ympärivuorokaudenkin. On tämä ollut siinä mielessä aika kovaa duunia, mutta hyvin antoisaa ja olen tykännyt tästä hommasta, Kohonen selvitti.

Uskomaton tavoite täyttyi

Viime kesänä Kohonen oli kunniavieraana Urheilutoimittajaliiton seminaarissa ja silloin hän paljasti Jokereiden kovan tavoitteen yleisömäärien suhteen tulevalle KHL-kaudelle. Seura tavoittelee 11 000 katsojan keskiarvoa. Moni naureskeli kyseiselle tavoitteelle, eikä pitänyt sitä kovinkaan uskottavana. Samoilla linjoilla oli myös Jokereiden toimitusjohtaja.

Jokereiden katsojatavoite täyttyi (AOP)

Jokereiden katsojatavoite täyttyi (AOP)

– Kyllä se oli yllätys, että tuo tavoite täyttyi. Eihän tätä pitäisi myöntää, mutta kyllä se yllätti. Mä ajattelin, että se 11 000 olisi hieman pidemmän tähtäimen tavoite, vaikka olihan se harkitusti asetettu. Yllättävää oli se, että se tuli jo tässä runkosarjan aikana, Kohonen paljasti.

Jokerit teki kauden aikana yhden kauden yleisöennätyksen suomalaisessa urheilussa. Koskaan aikaisemmin ei ole missään urheilulajin parissa kauden aikana käynyt yhtä paljon ihmisiä katsomassa otteluita, kuin tällä kaudella Jokereiden peleissä. Ennätys näkynee myös Jokereiden kassavirrassa.

– Lipunmyyntiennätys tehtiin varmaankin euromääräisesti. Kyllä meidän lipunmyyntituotot kasvaa oleellisesti edellisistä kausista. Tuottopuolella tehdään harvinainen ennätys, mukaan lukien lipputuotot, hospitaly ja yrityspaketit. Mutta niinhän se oli ajateltukin ja se on oleellinen osa tätä rakennustyötä, Kohonen analysoi.

Yhteistyö seurojen välillä vähäistä

Myös itse KHL oli täysin tuntematon sarja Jukka Kohoselle vielä vuosi sitten ja tehtäviä hankaloitti myös se, että venäjän kieli ei kuulunut miehen repertuaariin eikä kovinkaan monen Jokereissa työskennelleen repertuaariin. Siitä huolimatta yhteistoiminta KHL:n kanssa sujui hyvin, mutta seurojen osalta Kohonen olisi odottanut enemmän.

– Ennen kautta ajateltiin, että oltaisiin tehty yhteistyötä muiden KHL-seurojen kanssa mutta aika vähiin se on jäänyt, Kohonen kertoi.

Täysin omineen ei Jokerit ole kuitenkaan joutunut olemaan ja yhteistyötä itse KHL-liigan kanssa on Jokerit tehnyt. Ensimmäistä kauttaan KHL:ssä pelaavalle seuralle on löytynyt apuja tarvittaviin asioihin.

Jokereiden yhteistyö KHL:n suuntaan toimiin. Keskustelua muun muassa tuomareista. (AOP)

Jokereiden yhteistyö KHL:n suuntaan toimii. Keskustelua on ollut muun muassa tuomareista. (AOP)

– KHL:n kanssa ollaan oltu tiiviissä yhteistyössä eri näkökulmista. Ottelutapahtumiin, tuomarointiin ja pelaajasopimuksiin liittyvissä asioissa sekä lääketieteellisissä ja turvallisuuspuoleen liittyvien asioiden tiimoilta. Paljon ollaan yhteistyötä tehty, Kohonen luetteli.

Jokereille ensimmäinen kausi KHL:ssä on ollut menestys ja yksi menestyksen avain on toki ollut myös joukkueen vieraskuljetuksista huolehtinut Finnair. Kohonen kertoikin, että pelaajat ja huolto ovat olleet tyytyväisiä Finnairin palveluihin. Viikonloppuna Jokerit pääsee kokeilemaan toisen valtionyhtiön VR:n palveluita, kun joukkue matkustaa lauantaina Allegrolla Pietariin.

Jokereiden seuraava ottelu on sunnuntaina 15.2., jolloin vastaan asettuu rakas vihollinen itänaapurista: Pietarin SKA. Mikäli SKA voittaa ottelun, Bobrov-divisioonan voitto on käytännössä varmasti pietarilaisten taskussa. Ottelu alkaa klo 16.30, ja on tuttuun tapaan nähtävissä Viasat HockeyFinland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa.