Jokereilla edessä toinen pakkovoitto – LOKOMO pimennetty täysin

Helsingin Jokerit voi huokaista helpotuksesta, kun se ei joutunut Moskovan TsSKA:a vastaan KHL:n läntisen konferenssin välieräsarjassa 0-3-tappioasemaan. Jokerit kaatoi ehjän joukkue-esityksen jälkeen moskovalaiset Hartwall Arenalla maalein 3-2. Jokereiden maaleista vastasivat paluun pelikentille tehnyt puolustaja Ville Lajunen sekä hyökkääjä Tommi Huhtala (2+0).

RADULOV PYSYI PIMENNOSSA

TsSKA lähti maanantain otteluun suosikkina, mutta Jokerit osoitti nousemalla 0-1-tappioasemasta rinnalle ja ohi sen, että mikä tahansa on mahdollista kunhan joukkue pysyy pelisuunnitelmassaan kiinni.

Maanantain otteluun lähdettäessä isoja teemoja olivat valmentaja Erkka Westerlundin mukaan joukkueena pelaaminen ja TsSKA:n tähtien pimentäminen, etunenäss Alexander Radulov. Radulov keräsi kahteen ensimmäiseen otteluun tehot 2+3, mutta jäi nyt ilman pisteitä. Ketjukaveri Igor Grigorenko sen sijaan iski meneillä olevan pudotuspelisarjan viidennen maalinsa.

– Oikeassa suunnassa ollaan siinä. Mä en ainakaan nähnyt herraa (Radulovia) niin vaarallisena ja energisenä, kuin on ollut näissä aiemmissa kohtaamisissa, Westerlund analysoi ottelun jälkeen.

Radulovin lisäksi Jokerit onnistui joukkueena pitämään TsSKA:n pois parhailta maalintekosektoreilta, mikä oli elintärkeää ottelun voiton kannalta. Kotijoukkue onnistui lisäksi liki mahdottomassa tehtävässä: nousemaan TsSKA:a vastaan tappioasemasta rinnalle ja ohi.

MAALINTEKOVOIMAA SAATAVA LOKOMO:N ULKOPUOLELTA

Maanantain voitto oli iso Jokereille, mutta samalla täytyy muistaa että kotijoukkue oli pakkovoiton edessä. Tiistaina sama laulu jatkuu, sillä kolmen ottelupallon antaminen TsSKA:lle sarjan katkaisemiseen olisi lähes varmuudella kohtalokasta. Voitto on otettava, mutta miten?

Jokereiden tehoketju LOKOMO ei pääse tällä hetkellä samanlaiseen lentoon kuin missä se oli runkosarjassa tai pudotuspelien avauskierroksella Minskiä vastaan. Linus Omark, Petr Koukal ja Steve Moses ovat kaikki suhteellisen pienikokoisia pelaajia, jotka elävät liikkeestä ja tilasta. TsSKA on äärimmäisen hyvin liikkuva joukkue ja se on onnistunut ottamaan LOKOMO:lta tilan pois. Jokereiden pienikokoiset taitopelaajat eivät yksinkertaisesti ole onnistuneet saamaan tilaa aktiivista vastustajaansa vastaan, eivätkä he pärjää kaksinkamppailutilanteissa.

Minsk-sarjassa kolmikko iski tehot 8+10 viiteen otteluun, mutta välierien kolmessa ottelussa kasassa on yksi maali (Mosesin yv-maali ensimmäisessä ottelussa). Kolmikko on joutunut tilan puuttuessa hakemaan kiekollista peliään mukavauusalueensa ulkopuolella kaksinkamppailuiden kautta, eikä menestys ole ollut kummoista.

Jokerit tarvitsee tasaviisikoin kipeästi tehoja LOKOMO:n ulkopuolelta. Ykkösketju ei ole onnistunut tuottamaan maaleja toivotulla tavalla, eikä nelosketjukaan pysty ottelusta toiseen tekemään tehoja fokuksen ollessa puolustuspelissä. Maanantaina huutoon vastasi kahdella maalillaan Jere Sallisen ketju laidoillaan Eetu Pöysti ja Huhtala. Samalta triolta tarvitaan onnistumisia myös sarjan muissa otteluissa, jotta Jokerit pystyisi konferenssin finaalipaikasta kamppailemaan.

Jokereiden kuulumiset

Kokoonpanoon tuskin tulee muutoksia. Kuten yllä totesimme, isoin asia on mistä joukkue saa tehoja LOKOMO:n ulkopuolelta. Westerlund painotti edelleen maanantain ottelun jälkeen yhdessä pelaamisen merkitystä.

TsSKA:n kuulumiset

Nikolai Prohorkin on loukkaantuneena, eikä hänen odoteta pelaavan myöskään tiistaina. Dmitri Kvartalnovilla on varaa rotaatioon, joten muutoksia tullee kokoonpanoon. Yksi mielenkiintoinen kysymys on, aloittaako kesken maanantain ottelun maalille vaihdettu Stanislav Galimov tiistaina.

Avainkohdat tiistain otteluun

• Onnistuuko Jokerit luomaan maalipaikkoja tasaviisikoin?
• Saadaanko Grigorenko ja Radulov kuriin toistamiseen?
• Jäähyaitiosta pysyttävä poissa.
• Alkaako TsSKA:n laajempi materiaali kallistaa vaakaa vieraiden eduksi?

Jokerit ilmoitti pelipäivänä julkaisevansa kokoonpanon vasta tuntia ennen ottelua, joka on yleensä tarkoittanut sitä että kokoonpanossa nähdään jokin oleellinen muutos. Onko kyseessä loukkaantuminen, ketjumuutokset tai maalivahdinvaihto, sen näkee vasta noin tuntia ennen ottelua.

Kuva: Pekka Rautiainen