Tältä näyttää Jokereiden sopimustilanne kaudelle 2015-2016

Helsingin Jokerit julkisti keskiviikkona vuoden mittaisen jatkosopimuksen kauden mittaan itselleen ykkösvahdin paikan lunastaneen Henrik Karlssonin kanssa. Sopimuksen myötä Jokereiden maalivahtikuviot ovat selvillä: Karlsson ja Riku Helenius jakavat torjuntavastuun, taustalla mahdollisuuttaan vaanivat Jani Kautto ja Joona Voutilainen. Karlssonin sopimuksen myötä Jokereilla on kasassa 22 pelaajasopimusta KHL-kaudelle 2015-2016.

MAALINTEKOVOIMAA KAIVATAAN

Jos maalivahtikuviot ovat Jokereilla hyvin kasassa, samaa ei voida sanoa hyökkäyksestä. KHL:n maalikuninkuuden voittanut ja samalla yhden kauden maaliennätyksen iskenyt Steve Moses lähtee hakemaan paikkaa NHL-kaukaloista, ja samalla poistui 36 maalia 171 tehdystä (21 %). Kysymys kuuluukin, mistä korvaajat?

Viime kaudella Jokereista kuusi pelaajaa teki runkosarjassa kymmenen maalia tai enemmän: Moses, Niklas Hagman, Linus Omark, Petr Koukal, Tommi Huhtala ja Juhamatti Aaltonen. Heistä vain Hagmanilla, Huhtalalla ja Aaltosella on voimassa olevat sopimukset ensi kaudelle.

Koukalin ja Omarkin jatko riippuu pitkälti Jokereista: haluja jatkoon on, kunhan markkina-arvon mukainen korvaus isketään pöytään. Lisäksi kaksikko varmasti on yhteydessä toistensa kanssa. Hyvän kemian löytänyt duo halunnee jatkaa yhdessä Jokereissa tai sitten ei ollenkaan.

Vahvistusta vailla oleva Mathis Olimbin siirto tuo Jokereihin hyvän peliä tekevän sentterin ja Jesse Joensuun huhuttu siirto toisi kokoa ja voimaa hyökkäykseen – mutta ei maaleja. Antti Pihlströmiä ollaan tuomassa Jokereihin Salavat-Julaev Ufasta. Vantaalta kotoisin olevan Pihlströmin siirto on hyvin todennäköinen, ja se toisi Jokereihin duracellpupumaisen liikkeen lisäksi 15-20 maalin miehen. Keihään terävin kärki puuttuu edelleen, ja kun Olli Palola suuntaa Jokereiden sijaan Vitjaz Podolskiin, on Ilmalassa huutava pula yhdelle-kahdelle kovan luokan laitahyökkääjälle.

Yksi mielenkiintoinen ja sopiva nimi Jokeripakkaan olisi toinen Salavat Julaevin mies, Teemu Hartikainen. Hartikaisen sopimus Ufan kanssa umpeutui tänä keväänä, ja ellei mies matkaa Atlantin taakse taalakaukaloihin, olisi hän todellinen vahvistus Jokereiden hyökkäykseen.

Palolan karattua Moskovaan myös toista Tappara-peluria, Pekka Jormakkaa, on yhdistetty huhuissa Ilmalaan ensi kaudeksi.

SENTTERIPOMMI MUHIMASSA

Jokereilla on käsissään potentiaalinen sentterikriisi. Mikäli Koukal, Niko Kapanen ja Riku Hahl eivät pelaa Jokereiden paidassa ensi kaudella, jäävät jäljelle vain Petteri Wirtanen, Olimb ja Severi Sillanpää.

PUOLUSTUS HYVIN KASASSA

Puolustuksessa vaihtuvuus tulee olemaan pientä. Itse asiassa debyyttikauden pelaajista vain Ryan Gundersonin sopimus on katkolla. Huhuissa yhdysvaltalaista on viety Jokereiden pudotuspelien avausvastustajaan Dinamo Minskiin, jossa jo ennestään on vahva pohjoisamerikkalaisedustus.

Runko on kuitenkin kasassa, ja kun Gunderson on ilmaissut halukkuutensa jäädä Helsinkiin, voi olla että puolustuspaljetti on täysin sama kuin debyyttikaudella.

MITÄ TEKEVÄT HAHL JA KAPANEN?

Ehkäpä isoimmat kysymykset leijuvat tällä hetkellä ilmassa Jokereiden viime kauden kapteenien, Niko Kapasen ja Riku Hahlin, ympärillä. Kapanen täyttää huhtikuussa 37 vuotta, Hahl loppuvuodesta 35. Iän puolesta molemmilla on vielä pelivuosia jäljellä, mutta molempien sopimus Jokereiden kanssa on katkolla tänä keväänä.

Kapasen Minsk-sarjassa tullut ja leikkausta vaatinut polvivamma vaikeuttaa joukkueen ikänestorin valmistautumista tulevaan kesään ja kauteen, joten on mielenkiintoista nähdä, vieläkö kokeneella pelurilla riittää motivaatio pitkään kuntoutusprosessiin ja reissuelämään Venäjällä.

Kapasen loukkaantumisen jälkeen kapteenina toimineen Hahlin kohdalla uran loppuminen tähän kauteen ei olisi yllätys – päätös jatkosta venynee ainakin kesäkuulle.

Jokereiden sopimustilanne 2015-2016

Maalivahdit:
Henrik Kalrsson 2016
Riku Helenius 2016
Jani Kautto 2016
Joona Voutilainen 2016 (2017)

Puolustajat:
Oskari Korpikari 2016
Daine Todd 2016
Ossi Väänänen 2016 (2017)
Topi Jaakola 2016
Jere Sneck 2016
Ville Lajunen 2016
Atte Ohtamaa 2016
Niko Peltola 2016

Hyökkääjät:
Niklas Hagman 2016
Petteri Wirtanen 2016
Frank Gymer 2016 (2017)
Tommi Huhtala 2016
Saku Salminen 2016 (pelasi kauden lainalla HPK:ssa)
Jere Sallinen 2016
Juhamatti Aaltonen 2016
Teemu Turunen (optio kaudesta 2016)
Severi Sillanpää 2016
Eetu Pöysti 2016 

Sopimukset katkolla: 

Jani Rita, Semir Ben-Amor, Tomi Mäki, Riku Hahl, Niko Kapanen, Petr Koukal, Ryan Gunderson, Linus Omark.

Kuva: Pekka Rautiainen