Jokerit avasi silmät Venäjän ja KHL:n suhteen

Jokereiden historian ensimmäinen KHL:n runkosarja on nyt pelattu. Takana on 60 mielenkiintoista, monellakin tapaa uutta ja erilaista ottelua. Vastassa on ollut pääosin tuntemattomia pelaajia, joista on muodostunut itselle ennalta täysin tuntemattomia joukkueita. Otteluista noin puolet tuli nähtyä paikan päällä ja loput tuli katsottua tarkkaan tv:n välityksellä kotisohvalta. Yhtäkään Jokereiden ottelua ei ole muistaakseni jäänyt kauden aikana näkemättä. Nähtyjen Jokeripelien lisäksi olen löytänyt itseni kokoajan useammin ruudun äärestä katsomasta KHL-otteluita, joissa kumpanakaan osapuolena ei ole ollut Jokerit. Ehkä joskus tulevaisuudessa tulee omaan ohjelmaan vielä jopa tälläinen Jokeriton matsi ihan paikanpäällä?

Runkosarjan jälkeen

Ennen kauden alkua en ollut nähnyt ensimmäistäkään KHL-ottelua. En paikanpäällä enkä telkkarista. Olettamukset sarjasta, sen pelitavasta ja pelaajista olin muodostanut aikalailla erilaisten uutisten, otsikoiden ja videoklippien perusteella. Pidin jostain syystä koko sarjaa sellaisena ”Vitjaz Chehov” tyyppisenä jäällä suoritettavana kamppailulajina ja selviämistaisteluna. Muistan jossain vaiheessa esimerkiksi miettineeni, että jännä nähdä kuinka paljon pelaajia tullaan telomaan telakalle kauden aikana.

Ennakkoluulot ja olettamukset siitä millaista kiekkoa pelataan ja millainen sarja yleensäkkin on osoittautuivat siis jo alkukaudesta muutamien ensimmäisten matsien jälkeen täysin vääriksi. Vaikka tuomarilinja on kauden aikana kieltämättä vähän heitellyt ja muuttunut, niin sarjassahan on silti pääosin loistavat tuomarit, jotka pitävät pelin siistinä ja todella harvoin nähdään mitään isompia sikailuja. Matsista toiseen kaukalossa vilistää toinen toistaan taitavampia yksilöitä, jotka muodostavat jäälle upeita kuvioita ja pelaavat katsojien iloksi todellista taitokiekkoa. Siistiä, taitavaa, laadukasta ja kaikinpuolin todella katsojaystävällistä lätkää.

Sarjan ja Jokereiden tulevaisuus

Ennen kauden alkua olin hyvinkin epäileväinen koko sarjaa ja sinne siirtymistä kohtaan. Olin pitkään sitä mieltä, että mieluummin oltaisiin jatkettu Liigassa kuin siirryttäisiin Venäjälle. Kyllä on tässäkin asiassa mielipiteet muuttuneet aivan totaalisesti. Nyt toivon todella, että Venäjä ja etenkin KHL saa rahaongelmansa selvitettyä ja sarjaa pystyttäisiin pelaamaan vielä jatkossakin ilman jatkuvaa pelkoa sen kaatumisesta. Faktahan on kyllä se, että sarja on tällä hetkellä rahallisesti todella epävakaalla pohjalla. Käsitykseni mukaan harva seura, jos yksikään, tekee tällä hetkellä taloudellisesti kannattavaa bisnestä. Ei kovin tervettä, mutta toivottavasti tähänkin asiaan tulisi pikkuhiljaa ja pienin askelin muutoksia. Käsittääkseni joukkueet kuitenkin pyrkii kokoajan järkevöittämään talouttaan pienin askelin.

Vaikka toisaaltahan se on aivan sama tällaiselle tavalliselle lätkä-nautiskelijalle mistä noille seuroille rahat tulee. Pääasia, että pelaavat ja että itse saisi mahdollisimman pitkään nautiskella niin paikanpäällä kuin telkkaristakin laadukasta kiekkoa. Ikävä kuitenkin lukea, että pelaajille on palkkoja maksamatta pitkältäkin ajalta ja seuroja tulee vaihtumaan rahaongelmien vuoksi kauden päätteeksi. Toivon todella, että sarja joukkueineen pysyy pystyssä tulevaisuudessa, kuten mikä tahansa muukin sarja. Samoin toivon, että Jokerit tulee olemaan jatkossakin mahdollisimman pitkään osa tätä loistavaa kokonaisuutta.

Ensimmäisen kauden piti olla kaikkien ennakkoarvioiden mukaan joukkueelle todella hankala. Kausi on kuitenkin sujunut käsittämättömän hyvin ja nyt epäilenkin, että toisesta kaudesta tuleekin huomattavasti ensimmäistä hankalampi. Läpi kauden jatkuneiden loistavien otteiden takia kiinnostus Jokereiden pelaajia kohtaan niin KHL:ssä kuin NHL:ssäkin tulee olemaan todella kovaa luokkaa. Sehän tarkoittaa tietenkin sitä, että vaihtuvuus joukkueessa tulee olemaan todella suuri. Toki voi lohduttautua myös sillä, että hyvin sujuneen ensimmäisen kauden ansiosta myös halukkaita tulijoitakin on taatusti jonoksi asti. Samoin esimerkiksi ruplan heikko kurssikin tietyllä tapaa auttaa myös Jokereita kilpailemaan KHL:n isoimpia seuroja vastaan paremmista pelaajista. Uskon että hyvinkin moni, etenkin suomalainen, haluaa pelata KHL seuroista valittaessa juurikin Jokereissa. Kyllähän Jokereilla, helsinkiläisenä joukkueena, on muutenkin useita valttikortteja käsissään, kun pelaajien kanssa neuvotellaan. Uskon, että todella moni valitsee mielummin pikkusen pienemmän palkkapussin ja Helsingin, kuin esimerkiksi Vladivostokin ja vähän reilumman tilin. Tilin, joka ehkä saattaa jopa jossain kohtaa tilillekkin tulla.

Vierasretket

Vieraspelireissujen poisjäänti oli itselle se taatusti suurin yksittäinen syy miksi vastustin koko KHL:ään siirtymistä. Ensimmäinen runkosarja on nyt pelattuna ja takana on jo kolme vierasreissua ja yhteensä viisi eri vierashallia joissa on tullut matseja käytyä katsomassa. Nämä tehdyt reissut ovat tällaiselle matkustelusta tykkäävälle, joka haluaa nähdä uusia erilaisia mestoja, jotain niin upeeta, että ei ole kyllä kovin montaa hetkeä ikävöinyt paluuta Liigakartalle tai Jokereiden perässä pitkin Suomea tehtäviä maakuntamatkoja.

Tuli hommattua passiinkin jo suoraan vuosiviisumi, jotta pääsee mahdollisimman monelle reissulle helposti ensikaudellakin. Taatusti tulee tehtyä mahdollisimman monta pienen budjetin kiekkoretkeä ensikaudellakin, todella siistejä reissuja. Eikä ne retket noihin kaikkiin KHL kaupunkeihinkaan mitään tolkuttoman hintaisia ole. Riika ja Pietari lienee parhaat kohteet aloittaa matkustelu pienellä budjetilla. Jokaiseen reissuunhan saa kyllä palamaan rahaa ja reilusti, mutta pelkkä matsissa käynti ja yksi hotelliyö matkoineen ei kovin ihmeitä maksa.

Pietarin jääpalatsissa SKA:n  huikeaa show:ta katsomassa. (Kuva: Pekka Rautiainen)

Pietarin jääpalatsissa SKA:n huikeaa show:ta katsomassa. (Kuva: Pekka Rautiainen)

Noiden kolmen edellämainitun vierasreissun ja viidessä eri kaupungissa vierailun myötä on kyllä jopa noloa myöntää kuinka väärässä sitä ihminen voikaan olla. Ei koskaan pitäisi muodostaa mitään ennakkoasenteita ja luuloja ilman, että on mitään oikeaa faktaa asioista. Pidin aiemmin Venäjää sellaisena paikkana, että en tule varmaan koskaan sinne matkustamaan erinäisistä syistä. Nyt on tullut käytyä Pietarissa, Ufassa ja Omskissa. Kaikki on ollut omiin ennakko-oletuksiin verraten hyvinkin kehittyneitä ja asiallisia mestoja. Ihmiset mukavia ja palvelut kaikin puolin hyviä. Suosittelen kyllä lämpimästi aivan jokaiselle. Pietarissakin seikkailin pari päivää täysin yksinäni vailla pienintäkään ongelmaa.

Ennakkoluulot ja asenteet

Edellisissä kappaleissa tulee mainittua ainakin kolme eri asiaa, joista muodostettu mielipide on jo yhden kauden aikana muuttunut aikalailla täysin. Siinä onkin samalla hyviä esimerkkejä siitä, että ei kannata muodostaa kauhean vahvoja mielipiteitä ja ajatuksia asioista ennen kuin on ne oikeasti itse todennut, kokenut ja nähnyt. Kauden aikana on itsellä siis muuttunut mielikuva KHL-sarjasta, sen pelaajista ja joukkueista. Helppo myös sanoa, että Jokereiden KHL:ään siirtymisen myötä suhtautumiseni Venäjän matkailuun ja sen kansalaisiin on muuttunut todella paljon positiivisemmaksi.

Matkustelkaa, kokekaa, nähkää ja tehkää rohkeasti asioita ennen kuin lähdette niitä tuomitsemaan mihinkään suuntaan. Venäjällä matkustelu on ihan samanlaista kuin missä tahansa muuallakin matkustaminen, samanlaisia ihmisiä pienillä kulttuurieroilla höystettynä. Suurimmat ongelmat tulee kielimuurin takia ja sekin on tullut kokeiltua jo moneen kertaan, että siitäkin muurista pystyy erinäisin keinoin kiipeämään yli. KHL kaikkine asioineen ja reissuineen on ihan magee juttu!

Kausi nautiskellen loppuun

Vaikka ensimmäinen kausi on jo nyt ollut fanin silmin ja varsinkin omassa tapauksessa jotain täysin uskomatonta – Todella upeita reissuja, loistavia matseja niin kotona kuin vieraissakin. Voittoja joukkueista joista niitä ei pitänyt tulla, ennätyksiäkin on rikottu reilusti ja sarjasijoituskin runkosarjan jälkeen jotain aivan muuta mitä moni uskalsi edes salaa haaveilla. Edessä on kuitenkin vielä ne pelaajien ja meidän fanienkin silmissä kauden kaikkein hienoimmat pelit ja hetket. Tuolla joukkueella on mahdollisuus onnistuessaan tehdä tästä upeasta kaudesta vielä jotain todella paljon upeampaa.

Nautitaan siis kevätauringon lisäksi toivottavasti vielä pitkään pirullisesta, voittavasta Jokerikiekosta ja tiedä vaikka saataisiin vielä pleijareissakin mahdollisuus päästä kertaalleen esimerkiksi Pietarin reissulle.