Jokerit haastamaan Nizhnekamskia

Neljän ottelun mittaisessa voittoputkessa purjehtiva Helsingin Jokerit pelaa keskiviikkona vieraskiertueensa kolmannen ottelun. Maanantain jatkoaikavoitto Ugrasta nosti Jokerit läntisen konferenssin kolmannelle sijalle. Edellä ovat vain Pietarin SKA ja Moskovan TsSKA.

Tiivis viisikkopelaaminen Jokereiden aseena

Ei ole valmentaja Erkka Westerlund ollut väärässä markkinoidessaan Jokereita yhtenä sarjan parhaista joukkueista. Maanantaina saatiin jälleen kerran osoitus työnteon merkityksestä. Vastustaja Jugra Hanti-Mansijsk pelasi hyvin ja vei ottelun aina jatkoajalle saakka, mutta Jokereiden painostus toi lopulta palkinnon, kun puolustaja Ville Lajusen laukaus ohitti loistavasti esiintyneen maalivahti Biryukovin. 

Jokerit sai hieman makua erilaisesta pelityylistä KHL:ssä, kun Jugra pelasi matalan riskitason trap-kiekkoa, tukkien keskialueen ja pitäen maalinedustansa puhtaana. Vastaavanlaiset joukkueet ovat KHL:ssä harvassa, mutta maanantainen ottelu toimi hyvänä harjoituksena vastaaviin koitoksiin.

– Kolme pistettä meidän olisi pitänyt ottaa, mutta ollaan nyt tyytyväisiä näin, tiivisti Jere Sallinen ottelun jälkeen Jokereiden kotisivuille antamassaan haastattelussa.

Keskiviikkona vastassa Heikkilän Nizhnekamsk

Kuten maanantain vastustaja Jugra, myös Nizhnekamsk tarjoaa fyysisen, hiukan puukätisen ja tarkkaa viisikkopelaamista pelaavan vastustajan. Taitava ykkösnyrkki Milovzorov-Sexton-Stapleton on viimeistellyt yhtä vaille puolet joukkueen maaleista neljän ottelun jälkeen. Tehotrion takana valmentaja Kari Heikkilällä on tarjolla kolme työteliästä ja kurinalaista ketjua. Suomalaisväriä Heikkilän lisäksi joukkueeseen tuo maalivahti Ville Kolppanen ja Jokerien oma kasvatti Teemu Eronen. 

Alkukausi sujunut mallikkaasti

Nizhnekamsk on aloittanut kautensa hyvin ja napannut neljästä pelistä seitsemän pistettä. Toistaiseksi Heikkilän miehistö ei ole kohdannut KHL:n ehdottomia huippujoukkueita, kun se on pelannut Lada Toljattia vastaan kahdesti, heikosti pelannutta Traktoria ja Dinamo Minskiä kertaalleen. Nyt se joutuu ensimmäistä kertaa todeliseen testiin, kun se kohtaa voitolla tänä iltana (ainakin hetkeksi) jaetulle KHL:n kakkossijalle nousevan Jokeri-miehistön.

Ei uuttta itärintamalla

Kumpikin joukkue on tottumassa peli peliltä KHL:n tarkentuneeseen tuomarilinjaan, ja molemmat osapuolet pelaavat kurinalaista kiekkoa. Odotan jäähymäärän jäävän illalla totuttua pienemmäksi, mikä osaltaan korostaa vähäisten ylivoimatilanteiden maksimaalista hyödyntämistä.

Matalan virhetason lätkä ja keskialueen tarkka pelaaminen puoltavat illan ottelusta jälleen kerran vähämaalista kamppailua, jossa otteluun valmiimpana tuleva ja ensimmäisen maalin tekevä osapuoli tulee olemaan vahvoilla. Omaa osaansa näyttelee myös maalivahtipeli, joka on Jokereilla toiminut äärimmäisen mallikkaasti kauden avausottelua lukuunottamatta. Jokereiden maalivahtikaksikko Helenius-Karlsson vetää pidemmän korren vertailussa Neftehimikin Kolppaseen ja Sudnitsiniin, ja todennäköisesti maalilla aloittavalle Kolppaselle pitää saada laukauksia.

Toistan itseäni, mutta jälleen kerran Jokereilla on ennen kaikkea tasapainoisempi ja parempi joukkue vastustajaan verrattuna. Ykköskentän vertailussa Jokerit saattaa aavistuksen verran hävitä, mutta kakkos- ja kolmoskenttä on sekä taidokkaampi että paremmin yhteenpelaava kuin Neftehimikillä. Mikäli Jokerit ei sorru jäähyilyyn ja onnistuu pitämään Neftehimikin ykköskentän poissa maalintekopaikoilta, ottaa Jokerit vähämaalisessa ottelusta jo kauden viidennen voittonsa.

Seuraa näitä asioita

• Karlsson vai Helenius? Lähtisin vahvasti esiintyneellä ruotsalaisella illan koitokseen. Helenius maalille sitten viimeiseen Toljatti-peliin.

• Ylivoimapelin merkitys. Heikkilä ja Westerlund ovat teroittaneet joukkueilleen tarkentuneen tuomarilinjan merkitystä. Jäähyjä tuskin tullaan näkemään yli kymmentä, joten molempien joukkueiden pitää pystyä käyttämään harvat ylivoimatilanteensa hyödyksi.

• Jokereiden rosterin laajuus. Mukana reissussa ovat kaikki muut, paitsi toipilas Ossi Väänänen. Pitkällä vieraskiertueella käytettävissä olevan materiaalin laajuus on ehdoton vahvuus.

• Neftehimik on ollut todella vahva otteluiden ensimmäisissä erissä, tehden niissä (neljässä tähänastisessa pelissä) seitsemän maalia ja päästäen yhden. Jokerit puolestaan on onnistunut kääntämään otteluita itselleen etenkin toisessa erässä.

Jokereiden kokoonpano tänään

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
61 Tommi Huhtala – 14 Tomi Mäki – 76 Jere Sallinen
18 Semir Ben-Amor – 32 Riku Hahl – 79 Eetu Pöysti

13 Ryan Gunderson – 3 Daine Todd
6 Topi Jaakola – 10 Jere Karalahti
55 Atte Ohtamaa – 2 Oskari Korpikari

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Vedonlyönti

Eilen tiistaina Atlant Mytištši ei onnistunut yllättämään Moskovan TsSKAa, mutta under-veto sentään osui. Tänään poimimme NordicBetin kohdevalikoimasta kupongille tavallemme uskollisena Jokereiden matsiin under 5.5 maalia (1.60). Molempien joukkueiden pelityyli suorastaan huutaa under-kiekkoa, ja mitä pidemmälle Jokerit vieraskiertueellaan etenee, sitä tarkemmin oma pää pelätään hyökkäyksenkin kustannuksella. Uskaliaimmat voivat iskeä lapulle alle 4.5 maalia. Jokerit on myös laadukkaampi joukkue, joten luotetaan Jokereiden voittoon kertoimella 2.02.

Muissakin päivän otteluissa liikumme vähämaalisten otteluiden ihmeellisessä maailmassa. Joukkueet alkavat pikku hiljaa tottua tuomarilinjaan, ja vaikka edelleen jäähyjä nähdään, ei niitä enää aivan avausotteluiden tahtiin.

Jokereiden maanantainen vastustaja Jugra saa vastaansa Pietarin SKAn. Asetelma on selvä. SKA ei ole hävinnyt yhtään ottelua tällä kaudella, enkä usko että häviää vieläkään. SKAn kerroin on kuitenkin sen verran pieni (1.50), ettei sen pelaaminen houkuta. Jos jotain haluaa pelata, tulee hakea SKAn vierasvoittoa 1.5 maalin tasoituksella, jolloin kerroin on jo pelattavampi 1.9. Maanantaina nähdyn perusteella ottelusta tulee vähämaalinen, joten alle 5.5 saama kerroin 1.85 on myös pelattava.

Muita nostoja:

Sotši-Kazan over 5.5 2.4
Dynamo Moskova-Magnitogorsk 2.35
Traktor Tšeljabinsk-Dinamo Riga 3.15 (aina kun kaksi edellistä ottelua maalierolla 3-8 hävinneen joukkueen vastustaja saa yli kolmosen kertoimen jääkiekossa, herää halu iskeä kiinni)

Lunasta NordicBetin 200 % (200 euroon saakka) uusien asiakkaiden ensitalletusbonus syyskuun loppuun mennessä.

(Päivitetty 17.9. klo 11.54: Jokereiden kokoonpano lisätty)