Jokerit kohtaa kuuman Sibirin

Torstaina Jokerit palaa kotikaukaloon Hartwall Arenalle viikon tauon jälkeen, kun vastaan asettuu Sibir Novosibirsk. Kahden kuumimman KHL-joukkueen kohtaamisessa jomman kumman voittoputki katkeaa: Jokerit on voittanu viisi viimeistä otteluaan, Sibir peräti yhdeksän.

Sibirin suomalaiset vireen taustalla

Alkukaudella heikosti pelannut Sibir on noussut suhteellisen vähäisen mediahuomion saattelemana läntisessä konferenssissa jo viidennelle sijalle. Alkukaudella vuotanut puolustus ja sen lukko, Etelä-Vantaan Urheilijoiden kasvatti Mikko Koskinen, ovat nostaneet tasoaan radikaalisti. Leikkisän lempinimen ”kolmen metrin Koskinen” omaava, tasan kaksi metriä pitkä oleva suomalaismaalivahti on aloittanut kauden 28 ottelusta kaikki paitsi kaksi. Kun ensimmäisissä 16 Koskisen pelaamassa ottelussa Sibirin verkkoon iskettiin kaikkiaan 38 kiekkoa (2.38 GAA), viimeiseen 10 otteluun niitä on mennyt vain karvan verran yli yksi per ottelu: 11.

Myös hyökkäyspelaaminen parantunut

Samaan aikaan, kun Koskinen on löytänyt itseluottamustaan, joukkueen viisikkopelaaminen on parantunut huomattavasti. Hyökkäyksiinlähdöt ovat paremmin rytmissä, ja peliin reagoidaan viisikkona paremmin.

Pelin parantuminen on korreloitunut maalintekoon. Jos vertailukohtana käytetään kauden ensimmäisiä 18 ottelua ja viimeistä 10 ottelun jaksoa, on tehtyjen maalien keskiarvo noussut 2.55:stä yli kolmeen maaliin, 3.2:een tarkalleen ottaen.

Maalivahti Koskisen lisäksi joukkueen suomalaishyökkääjät Jonas Enlund ja Jarno Koskiranta ovat parantaneet peliään kauden edetessä kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Edelliseen viiteen peliin Enlund on kerännyt tehot 3+4 ja Koskiranta 5+5. Hyvä vire huomioitiin myös liigan taholta, kun Koskiranta valittiin viime viikon hyökkääjäksi KHL:ssä.

Kaiken kaikkiaan Sibirillä rullaa tällä hetkellä asiat oikein mallikkaasti, vaikka se menetti viime kauden päätteeksi sittemmin NHL:ssä hirmuiseen vireeseen tulokaskaudellaan yltyneen Jori Lehterän ja muutaman muun runkopelaajan, kuten puolustajat Ivan Lekomtsevin ja Alexander Kutuzovin. Siperialaisjoukkue on kaatanut nykyisen voittokulkunsa aikana myös molemmat idän mestarisuosikit, Ak Bars Kazanin ja Jokerit näytöstyyliin Hartwallilla kaataneen Metallurg Magnitogorskin, mikä nostaa entisestään voittoputken arvoa.

Ei uutta Karlssonin alla

Jokerit rullaa viiden ottleun mittaisessa voittoputkessa, josta on kiittäminen vähemmän yllättäen maalivahti Henrik Karlssonia. ”Världens bästä Karlsson” ei viittaa tässä tapauksessa siihen vuonna 1974 valmistuneeseen ruotsalaisfilmiin tai siihen kuuluisampaan jääkiekkoilevaan Karlssoniin, Erikiin, vaan järkähtämättömällä itseluottamuksella kiekkoja koppailevaan Henkeen. Tällä hetkellä se on aivan sama, kuka on vastassa ja minkälaisella fiiliksellä joukkue pelaa, Henke tarjoaa Jokereille joka ilta mahdollisuuden voittoon.

Toinen tekijä hyvän vireen taustalla on jälleen vauhtiin päässyt Petr Koukalin johtama hyökkäysketju. Steve Moses nousi vieraskiertueella yksin KHL:n maalintekijätilaston kärkipaikalle 20 osumallaan. Linus Omark on päässyt niin sanotusti pelin sisälle, ja hän dominoi täysin peliä hyökkäyspäässä illasta toiseen. Kun kiekko on Omarkin lavassa, peli näyttää kliseisesti hidastuvan, tuntuu että hän näkee pelin kehittyvän hyvissä ajoin ennen muita jäälläolijoita. Esimerkkinä tästä voisi käyttää vaikkapa maanantaista ottelua Riiassa, jossa hän piti pilkkanaan Dinamon puolustusalueen pelaamista kerta toisensa jälkeen. Tällä hetkellä ”LoKoMo-ketju” on KHL:n kuumimpia.

Todd sivussa 5 viikkoa, Saari kutsuttiin takaisin

Sen verran muutosta Jokereiden kokoonpanoon tulee, että Daine Toddin kärsittyä 5 viikkoa toipumisaikaa vaativan alavartalovamman Jokerit kutsui Ruotsin Hockey Allsvenskanissa pelanneen Santeri Saaren takaisin Suomeen ja Helsinkiin. Se, debytoiko Saari jo huomenna Sibiriä vastaan, ratkeaa torstaina puolen päivän tienoilla.

Odotettavissa tiukka kamppailu

Kun kaksi kovassa vireessä ja tarkasti viisikkona pelaavaa joukkuetta kohtaavat torstai-iltana kierroksen kärkikamppailussa, eivät ennusmerkit lupaile maalijuhlaa. Molemmat joukkueet pelannevat keskialuetta torstaina melkoisella sumpulla, mikä vaikeuttaa kontrolloituja hyökkäyksiä.

Odotamme, että ottelussa nähdään ajokoiratyylistä kiekkoa, jossa pikkumustan hallinnasta hyökkäysalueella painitaan kulmissa. Erikoistilanteet ja maalivahtipeli nousevat arvoon arvaamattomaan, joten se kumpi harvat tilanteensa onnistuu hyödyksi käyttämään, on Ilmalan illassa vahvoilla.

Seuraa näitä

– Maalivahtien kamppailu – kumpi vie voiton, Koskinen vai Karlsson

– Jatkaako LoKoMo-ketju hurjaa virettään?

– Jarno Koskiranta ja Jonas Enlund – kovavireisen Sibirin tehokas hyökkäyskaksikko

Jokerit tänään

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
76 Jere Sallinen – 26 Petteri Wirtanen – 79 Eetu Pöysti
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 28 Jani Rita

4 Ossi Väänänen – 6 Topi Jaakola
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
13 Ryan Gunderson – 2 Oskari Korpikari
60 Santeri Saari

1 Henrik Karlsson (31 Riku Helenius)

Vedonlyönti (NordicBet)

Maalimäärä

Ottelun luonteesta johtuen alle 5.5 maalia vaikuttaa todennäköiseltä. Kuten totesin, tilanteet tulevat olemaan kortilla ja kun vastakkain ovat kaiken lisäksi kaksi tämän hetken kuuminta maalivahtia, on lupa odottaa nihkeähköä, todennäköisesti yhden maalin erolla ratkeavaa ottelua.

Ottelun voittaja

Kertoimien valossa Jokerit on selkeä ennakkosuosikki, kotivoitolle tarjotaan kerrointa 1.70. Sibir on kuitenkin voittanut yhdeksän edellistä otteluaan ja joukkue saapuu Helsinkiin levänneenä. Vieraiden edellinen ottelu oli sunnuntaina kotona, kun Jokerit puolestaan pelasi vielä maanantaina Riiassa.

Alkukaudella Jokereilla on ollut vaikeuksia vieraskiertueen jälkeisten kotiotteluidensa kanssa, mutta kokonaisuudessaan kotiotteet ovat parantuneet. Silti, Sibirin kerroin 4.15 on houkutteleva. Jatkoaikakaan ei näiden kahden joukkueen välillä ole mahdoton. Jos uskot tasapeliin, tarjoamme sille kerrointa 4.25.

Kierroksen muut KHL-ottelut:

Lada-Metallurg Magnitogorsk klo 17.00
Severstal-Torpedo klo 18.00
SKA-Metallurg Novokutznetsk klo 18.30
Slovan Bratislava-Vitjaz klo 20.00
Medvescak-Lokomotiv klo 20.30

(Päivitetty klo 11.49 – lisätty Jokereiden kokoonpano)