KHL-ennakko: Jokerit kohtaa mestarin

Ennen viikon mittaista taukoa tositoimista Helsingin Jokerit kohtaa tiistaina hallitsevan KHL-mestarin Metallurg Magnitogorskin. Ottelu alkaa klo 18.30, ja se on tuttuun tapaan katsottavissa paikan päällä Hartwall Arenalla, Viasat HockeyFinland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa.

Mitenkäs se latinki?

Olimme Jokereiden matkalla viime viikolla vieraskiertueella ja pääsimme seuraamaan joukkueen otteita ja tunnelmia lähietäisyydeltä, niin sanotusti iholta. Pelaajien kanssa käydyt keskustelut vahvistivat sitä käsitystä, että tässä sarjassa ei ole helppoja eikä ilmaisia pisteitä, minkä ottelu Sotšissa todisti.

Pelaajat, mm. Riku Hahl, toivat esille sen, miten vaikea on itseään kovien voittojen ja pelien jälkeen ladata seuraavaan koitokseen. Näin kävi Jokereille Lokomotiv-ottelun jälkeen, ja niin on käynyt monille haastajan asemassa oleville joukkueille isojen SKA-, TsSKA- ja Dinamo Moskova -otteluiden jälkeen.

Siksi onkin nostettava esille, miten Jokerit onnistuu joukkueen valmistamaan itsensä kovaan Magnitogorsk-otteluun.

Metallurg pelasi sunnuntaina kotonaan ennakkoon heikkoa vierasjoukkuetta Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan. Ottelu oli odotetun vaikea, sillä Magnitogorsk oli kolmanteen erään lähdettäessä tappiolla 2-4. Danis Zaripovin ja Jan Kovarin kolmannen erän maalit ja Francis Paren jatkoaikamaali riittivät kääntämään ottelun lopulta isännile.

Jokereilla on alla kauden paras peli ja isoin voitto, ja takana on vain yksi lepopäivä. Onko takki tyhjä ja odottaako joukkue jo viikon mittaista taukoa, vai saako Erkka Westerlundin suojatit sytytettyä itsensä vielä kerran ennen hyvin ansaittua lepoa.

– Nyt yritetään palautua tästä ottelusta ja suunnataan sitten katseita tiistaihin. Meidän pitää tehdä parhaamme voittaaksemme. Kova ottelu on jälleen luvassa ja toivottavasti halli on loppuunmyyty, kommentoi kovassa vireessä oleva Henrik Karlsson Faneille.comin haastattelussa voitokkaan Dinamo-ottelun jälkeen.

Mozjakin loukkaantuneena

Vieraiden ykköskentän Sergei Mozjakin on kärsinyt loukkaantumisista äpi alkukauden, ja oli vielä maanantai-iltana KHL:n sivuilla loukkaantuneiden pelaajien listalla.14 pelissä tehot 12+13 kerännyt laitahyökkääjä olisi hienoa nähdä kehissä, mutta valitettavasti en usko että häntä Arenan jäällä nähdään.

Kapteenin poissaolosta huolimatta Magnitogorsk porskuttaa. Se on jäänyt viimeksi ilman pisteitä lokakuun 9. päivä, jolloin se hävisi Admiral Vladivostokille kotonaan maalein 3-4.

Syy menestyksen taustalla on valmentaja Mike Keenanin luoma tiivis viisikkopuolustus ja toimiva maalivahtipeli. Kaksimetrinen Vasili Koshechkin on KHL:n maalivahtitilastoissa kärkipäässä päästettyjen maalien keskiarvolla 1.53 ja torjuntaprosentilla 94.3. Huomionarvoista on se, että Koshechkin on pelannut jokaisessa joukkueen 23 ottelussa.

Ottelun kulku

Kahden huippuvalmentaja Iron-Miken (Keenan) ja Erkka Westerlundin kohtaamisesta on lupa odottaa tiukkaa, taktista keskialueen kamppailua. Päästä päähän ryntäilyä tuskin nähdään.

Molemmat joukkueet pyrkitvät pelaamaan peliään kiekkokontrollin kautta, ja se osapuoli kumpi onnistuu pelivälineen hallinan itselleen saamaan, tulee olemaan vahvoilla.

Maalipaikkoja tuskin tullaan hirveästi näkemään, ja huippuvireiset maalivahdit Karlsson ja Koshechkin pitävät huolen siitä, että helppoja vetoja ei maaliin mene.

Seuraa näitä asioita:

• Juhamatti Aaltonen on kahden ottelun mittaisessa maaliputkessa. Jatkuuko vire entistä seuraa vastaan?
• Ottelu tulee ratkeamaan todennäköisesti maalin erolla – kumpi vie maalivahtien taiston?

Vedonlyönti

Ottelu huutaa vähämaalista lopputulosta. Odotan ottelusta hyvin pitkälti Jokereiden ja Omskin välisen ottelun toisintoa, eikä lopputulos 2-1 tai 1-2 ole lainkaan mahdottomuus. Magnitogorksin vieraspeleissä on nähty vähiten maaleja koko KHL:ssä, käsittämättömät 3.4 per ottelu. 11:ssa ottelussa omissa on soinut vain 13 kertaa.

Siksi kallistumme alle 5.5 maalin tipsaamiseen, joka saa kertoimen 1.57. Myöskään alle 4.5 ei olisi vääryys, sillä kerroin 2.25 houkuttelee todella paljon kun on katsonut joukkueiden otteita viime aikoina.

Muista otteluista ainakin Dinamo Moskovan kotivoitto Ufasta houkuttelee. Kerroin 1.80 suorasta voitosta on kohtuuton ottaen huomioon sen, miten Dinamo pelasi Jokereita vastaan. Ilman Karlssonia lukemat olisivat voineet olla helposti 4-2 tai 5-2 isännille.