Jokerit kovaan katsojakeskiarvoon ja Suomen ennätykseen

Kyllä menee aika nopeasti. Äsken se vasta alkoi ja nyt on Jokereiden historian ensimmäisen KHL-kauden runkosarjan kotiottelut pelattu. Hartwall Arenalla on takana 30 KHL-ottelua ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta matsit ovat olleet laadukkaita ja tapahtuminakin vähintäänkin hyviä. Vaikka jäljellä on vielä viisi vierasottelua ennen kuin Jokereiden ensimmäinen runkosarja on pelattuna, niin on aivan pakko pureutua jo nyt noihin pelattuihin kotiotteluihin ja niiden loistaviin yleisömääriin.

Jokerit aloitti KHL-taipaleensa pelaamalla ensimmäisen ottelunsa kotonaan 4. syyskuuta 2014 Dinamo Minskiä vastaan – ottelu päättyi jatkoajalla Minskin 5-4-voittoon, mutta ottelun loistava kävijämäärä ( 13 178 katsojaa) antoi näin jälkikäteen ajateltuna jo pientä osviittaa tulevasta. Jokerit ja toimitusjohtaja Jukka Kohonen asettivat ennen kauden alkua kävijämäärätavoitteen julkisestikkin 11 000 kävijän keskiarvolukemiin. Tuon luvun on varmaan jokainen media, yksityishenkilö ja kahviporukkakin kerennyt ennen kauden alkua ja vielä kauden aikanakin tuomita täysin järjettömäksi ja mahdottomaksi toteutettavaksi.

Koko kauden ajan olen seurannut hyvinkin tarkkaan otteluiden kävijämääriä ja katsojakeskiarvoa. Alimmillaankin keskiarvo on ollut reilusti yli 10 000 lukemissa. Kauden alin lukema löytyy viiden pelatun ottelun jälkeen, milloin keskiarvo oli lukemissa 10 374. Melkoisen kovaa suorittamista, kun alinkin lukema on reilusti yli kymppitonnin. Hyvänä ja mielenkiintoisena yksityiskohtana voi myös mainita, että yhdessäkään kauden aikana pelatussa kotiottelussa ei ole ollut alle 9000 kävijää. Kauden pienin kävijämäärä löytyy 8. syyskuuta 2014 pelatusta Jokerit-Sotshi-matsista, kun Arenalle oli saapunut peliä katsomaan ”vain” 9034 katsojaa. Seitsemässä ottelussa kauden aikana paikalla on ollut reilusti yli 13 000 katsojaa ja neljä kertaa kauden aikana halli oli loppuunmyyty. Peräti 19 kauden 30:sta pelatusta ottelusta katsojia on paikalla ollut yli 10 000. Käsittämättömiä lukuja, kun niitä pysähtyy hetkeksi oikein ajatuksen kanssa pohtimaan.

Pienin yleisömäärä: 9034

Korkein yleisömäärä: 13 396 (loppuunmyyty)

Pienin yleisökeskiarvo: 10 374 

Lopullinen yleisökeskiarvo: 10 932

Kävijöitä yhteensä: 327 972

Sinisellä otteluiden kävijämäärät ja Vihreällä otteluiden jälkeiset katsojakeskiarvot

Vaikkei tuohon todella kovaan ja kaikkien mielestä älyttömään 11 000 kävijän keskiarvoon ihan päästykkään, niin ei sitä nyt ainakaan pettynyt voi olla, kun 30:n ottelun jälkeen keskiarvo on lukemassa 10 932. Tuo on todella kova lukema Suomen mittapuulla. Ei sitä edes ihan käsitä, millaisen lukeman Jokerit taustajoukkoineen onnistuivat ensimmäisellä KHL-kaudellaan aikaiseksi saamaan. Jokerit rikkoi jo 28 pelatun ottelun jälkeen omissa nimissään olleen urheiluseurojen Suomen ennätyksen yhden sarjakauden kokonaisyleisömäärässä.

Jokereiden aikaisempi ennätys oli 294 810 katsojaa kaudelta 2012-13. Nyt tämän kauden jälkeen ennätys kirjataan huikeaan 327 972 kävijän lukemaan. Saattaa hetki mennä, että tämä ennätys rikotaan edes Jokereiden itsensä toimesta. Toki toivon, että ensi kaudella matseissa käy vielä enemmän porukkaa ja tämä ennätys kirjataan taas seuraavan kauden päätteeksi uusiin lukemiin, mutta aika näyttää ja se on kokonaan uusi tarina.

Tähän loistavasti sujuneen runkosarjan päälle, kun pelataan vielä hyvät pleijarit – saadaan mielenkiintoiset vastustajat ja halli jokaiseen matsiin mahdollisimman täyteen, niin tavoiteltu 11 000 kävijän keskiarvolukema saattaa totetua.

Ei voi olla kuin ylpeä – päättyi kausi, miten tahansa. Jokereiden vuosi on ainakin tähän asti sujunut loistavasti niin kaukalossa kuin katsojamäärissäkin. Upeaa duunia!

Nautitaanhan vielä yhdessä kausi loppuun, käydään hallilla katsomassa laadukasta kiekkoa ja nostamassa katsojalukemia entisestään. Samalla myös toivotaan ja uskotaan, että kevät on tänä vuonna todella punakeltainen!