Liigan pelaajatilastoissa isojakin yllätyksiä – JYP dominoi

Liigan runkosarja on jo ylittänyt puolivälin, joten nyt on hyvä aika tarkastella Liigan pistetilastoja. Suurimmat yllätykset ovat tapahtuneet puolustuspäässä, kun taas koko sarjan pistepörssi on vähemmän yllättävä.

Eric Perrin painaa tehoja illasta toiseen (AOP)

Eric Perrin painaa tehoja illasta toiseen (AOP)

Pistepörssi:

 • 1. Jani Tuppurainen, JYP 12+26=38
 • 2. Ville Vahalahti, Lukko 6+31=37
 • 3. Eric Perrin, JYP 10+25=35
 • 4. Tomas Zaborsky, HIFK 10+26=36
 • 5. Jesse Saarinen, HPK 11+22=33

Liigan pistepörssin top 5 -nimistä Zaborsky, Perrin ja Vahalahti ovat pelanneet tasollaan ja napanneet odotetusti paikkansa pistepörssin kärkipäässä. Sen sijaan Tuppuraisen ja Saarisen suoriutuminen tällä kaudella on ollut loisteliasta eikä ainakaan allekirjoittanut olisi veikannut tätä kaksikkoa pistepörssin kärkiviisikkoon.

Tuppuraisen viime kausi oli luvalla sanoen heikko, vaikka loppua kohden miehen otteet paranivatkin (55 ottelua tehoin 12+21=33). Monikaan ei olisi uskonut, että JYP-hyökkääjä löytäisi uuden vaihteen peliinsä ja tulisi takaisin parempana kuin koskaan, mutta Tuppurainen oli itse toista mieltä. Vauhdikas laituri pelaa juuri nyt huikealla tasolla ja iskee tätä menoa uransa parhaan pistelukeman.

Sama pätee HPK:n Saariseen, jonka meno on ollut vuosien varrella melko maltillista. Miehen toista SaiPa-kautta lukuunottamatta Saarinen on iskenyt noin 30 tehopisteen kausia eikä 29-vuotiaan lahtelaisen uskottu yltävän enää sitä suuremmille pistelukemille, mutta hän on saanut Hämeenlinnassa uuden alun uralleen.

Pistepörssin suurin yllätys ei tule kuitenkaan top 5 -listasta vaan sijalla seitsemän majaileva Markus Hännikäinen lienee kauden suurin yllättäjä. JYPissä Tuppuraisen kanssa pelannut Hännikäinen pelasi vielä viime kaudella osan peleistään Mestiksessä ja aiempi piste-ennätys oli Liigassa 3+3=6. 21-vuotias laituri  on noussut ryminällä Liigan pistepörssin kärkijoukkoon.

Lauri Taipalus on ottanut isoja kehitysaskeleita. (AOP)

Lauri Taipalus on ottanut isoja kehitysaskeleita. (AOP)

Puolustajien pistepörssi:

 • 1. Mikko Luoma, JYP 4+20=24
 • 2. Lauri Taipalus, HIFK 3+20=23
 • 3. Teemu Aalto, Tappara 7+13=20
 • 4. Tommi Kivistö, Ilves 6+14=20
 • 5. Craig Schira, HPK 4+16=20

Moni varmasti osasi odottaa Aallon ja Schiran menestystä pakkipörssissä, mutta kuinka moni uskalsi toivoa Luoman ykkössijaa? 38-vuotias konkari iski uransa parhaan pistelukeman noin 13 vuotta sitten, milloin pistesaldo näytti lukemaa 10+18=28. Nyt Luoma on uransa ehtoopuolella innostunut iskemään pojoja liukuhihnalta ja ylittää tätä menoa 40 pisteen maagisen rajan – Toki matka on vielä pitkä.

HIFK:n Taipalus on pelannut Luomaa vähemmän ja hänen pistekeskiarvonsa onkin JYP-puolustajaa parempi. Ison kehitysaskeleen ottanut alavutelainen on pelannut loistavaa kautta Helsingissä ja häneltä uskallettiin odottaakin uransa parasta kautta kahden lupaavan SaiPa-kauden jälkeen.

Myös Ilves-puolustaja Kivistön nousu top 5 -listalle on jonkin sortin yllätys, sillä miehen vahvuudet löytyvät lähtökohtaisesti oman pään pelistä. Kivistö on kuitenkin osoittanut hyvää kiekollista peliä, vaikkei hän vieläkään varsinaisesti ole offensiivinen puolustaja.

Luoma on ollut kauden positiivisin yllätys, mutta hän tuskii keikkuu samalla paikalla enää runkosarjan loputtua.

Eetu Laurikainen saapui Espooseen Kanadasta. (AOP)

Eetu Laurikainen saapui Espooseen Kanadasta. (AOP)

Maalivahtien torjuntaprosentit:

 • 1. Eetu Laurikainen, Blues 94,13%
 • 2. Juuso Riksman, Ässät 93,75%
 • 3. Tomi Karhunen, Kärpät 93,37%
 • 4. Juha Metsola, Tappara 93, 09%
 • 5. Iiro Tarkki, Kärpät 92,94%

Kauden suurin yllättäjä on ehdottomasti Bluesin tulokasveskari Laurikainen, joka on pelannut kaksi viimeistä vuotta Kanadassa juniorilätkää. 93-syntynyt JYP-kasvatti on espoolaisten alakerran kulmakivi ja venynyt loistaviin torjuntoihin läpi kauden.

Kärppäkaksikko Tarkki-Karhunen tiedettiin kovaksi ja molempien peli on sen kuin vain parantunut kauden edetessä. Varsinki Karhunen on Tarkin loukkaantumisen myötä iskenyt hurjia tilastoja viime aikoina ja nousee tätä menoa Laurikaisen rinnalle ja ohi. Myös Tappara-vartija Metsolan vire on säilynyt, vaikka muu joukkue onkin alisuorittanutt huolella.

Laurikaisen seuraajana on kokenut Riksman, joka aloitti kauden ehkä jopa kakkosmaalivahdin statuksella. Konkari on kuitenkin osoittanut olevansa edelleen huippumaalivahti ja napannut Porissa ykköstorjujan paikan.

Sakari Manninen on noussut yllättäen vakiokokoonpanoon Oulussa. (AOP)

Sakari Manninen on noussut yllättäen vakiokokoonpanoon Oulussa. (AOP)

Tulokkaiden pistepörssi:

 • 1. Otso Rantakari, Blues 6+8=14
 • 2. Saku Salmela, Ilves 7+5=12
 • 3. Sakari Manninen, Kärpät 3+9=12
 • 4. Valtteri Kemiläinen, JYP 2+10=12
 • 5. Nikolai Goldobin, HIFK 6+5=11

Meneillään olevan Liiga-kauden tulokasosasto on ollut pettymys, sillä tällä kaudella joukkoon ei ole mahtunut todellisia tähtipelaajia. Pörssikärki Rantakari on peruutellut Bluesin takalinjoilla mallikkaasti ja tuonut espoolaisten ylivoimaan ison lisän. Top 5 -listaan mahtuu yllättäen peräti kolme puolustajaa, sillä Ilveksen Salmela ja JYPin Kemiläinen ovat Rantakarin lisäksi myös pakkeja. Koko puolustuskolmikko tahkosi vielä viime kaudella hyvällä menestyksellä Mestistä, mutta ovat tällä kaudella ottaneet selvästi isoja harppauksia ja tuottaneet tulosta Liigassa.

Tehokkain tulokashyökkääjä on Kärppien 22-vuotias Manninen, joka ottanut paikkansa kivikovassa kärppänipussa. Manniselta on nähty kypsää peliä, mutta hän ei ole vielä äitynyt kunnon pistetehtailuun. Hän on kuitenkin taitopelaaja, joka voi tulevaisuudessa olla isokin nimi Oulussa.

Hännikäisen kehitys on ollut hurjaa. (AOP)

Hännikäisen kehitys on ollut hurjaa. (AOP)

Koko sarjan tehotilasto:

 • 1. Markus Hännikäinen +21
 • 2. Jani Tuppurainen +18
 • 3. Joonas Donskoi +14
 • 4. Julius Junttila +14
 • 5. Joonas Kemppainen +14

JYPin tehoduo Hännikäinen-Tuppurainen on dominoinut myös tehotilastossa. Kaksikon vahvuudet löytyvät luistelussa ja vahvassa kahden suunnan pelissä, minkä vuoksi pluslukemat eivät yllätä.

Liigan ehkäpä paras kolmikko löytyy Oulusta, sillä Donskoi, Junttila ja Kemppainen ovat tehneet hyökkäyspäässä kovaa jälkeä, mutta ovat muistaneet siinä ohessa hoitaa puolutusvelvoitteetkin. Kemppainen on Liigan parhaimpia kahden suunnan senttereitä ja Junttila-Donskoi-kaksikko pystyy polkemaan omiin mahtavalla luistelullaan.

Suurin yllätys onkin, että hyökkääjät miehittävät tehotilaston kärkisijat, sillä kyseinen tilasto on totutusti ollut puolustajien dominointia. Liigan parhaimmalla pluslukemalla operoivat puolustajat ovat JYPin Luoma, HIFK Yohann Auvity sekä KalPan Jussi Timonen, jotka ovat samoissa lukemissa kuin kärppäkolmikko. Myös HIFK Corey Elkins on 14 astetta plussalla, joten tehotilaston kolmossijan jakaa peräti seitsemän pelaajaa.