Jokerit palaa kotiin

Ilmalassa pelataan jälleen tiistaina, kun kuuden ottelun voittoputkessa purjehtiva Jokerit kohtaa Vitjaz Podolskin. Ainakin kertoimien puolesta Jokerit on selvä ennakkosuosikki, mutta suosittelen varovaisuutta illan otteluun.

Väänänen harjoittelee jo

Jokereiden sairastupa tyhjeni, kun viimeisessä harjoitusottelussa ennen kautta loukkaantunut puolustaja Ossi Väänänen palasi harjoitusvahvuuteen. Myös polvensa laukausta blokatessa loukannut Jere Karalahti on saanut polvensa taipumaan luisteluasentoon, joten taistelija nähdään Jokereiden takalinjoilla.

Muutenkin Jokereiden terveystilanne on hyvä, ja valmentaja Erkka Westerlundilla on käytössään täysi rosteri. Maalilla illan ottelussa nähdään hyvin Toljattia vastaan esiintynyt Henrik Karlsson. 

Paluu pienestä isompaan kaukaloon

Toljatissa pelattiin niin sanotussa NHL-mittaisessa kaukalossa, ja paluu isommalle Hartwall Arenan jäälle aiheuttaa omat haasteensa. Hyökkäyksiinlähdöissä täytyy kiinnittää erityishuomiota puolustajien ja hyökkääjien välisiin etäisyyksiin, muuten lyhytsyöttöpeliin ja kiekkokontrolliin perustuva peli on ongelmissa.

Puolustaessa ero pienempään kaukaloon näkyy luonnollisesti siinä että tilaa on enemmän. Pelaajien täytyy varoa pelaamasta itseään ulos taklaustilanteissa ja pitää huoli siitä, etteivät etäisyydet syvyys- ja leveyssuunnassa leviä käsiin.

Tämä näkyy tänään käytännössä siinä, että Jokerit lähtee ottelun ensimmäiseen erään maltillisesti. Mitään yltiöpäisiä hyökkäyksiä tuskin nähdään, sillä Westerlund on varmasti painottanut ottelun alun ja ison kaukalon merkitystä palopuheessaan.

Vitjaz ilman legendaa

Alkukausi on sujunut illan vastustajalta vaihtelevasti, mutta nousujohteisesti. Läntisen konferenssin sija 12 hämää, sillä alkukauden otteluissa Vitjaz on kohdannut kovin menestystavoittein kauteen lähteneet Magnitogorskin, Kazanin, Omskin, Ufan ja Astanan. Ainoan ”heikomman” joukkueen, Jekaterinburgin, Vitjaz murskasi tylyin lukemin 6-1. Joukkue myös kaatoi Astanan vieraissa 0-2, joten mitenkään heikosta joukkueesta ei ole kysymys.

Vitjazin maalilla nähtäneen Harri Säteri. Suomalainen on saanut kaivaa kiekon selkänsä takaa alkukaudella 22 kertaa, mutta isosta lukemasta huolimatta Säteri on suoriutunut alkukaudesta hyvin. Lisäksi on hyvä huomioida, että noista 22 maalista 14 tuli kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

Hyökkäyspäässä tehot ovat kasautuneet liiaksi Roman Horakin ja Mario Kempen johtaman ykkösvitjan varaan, ja joukkue kaipaisikin kipeästi legenda Maxim Afinogenovia riveihinsä. Hänen paluunsa tuo lisää tehoja ja leveyttä hyökkäykseen, mutta tietojemme mukaan miestä ei ainakaan tiistaina vielä jäällä nähdä.

Hankausta luvassa

Uskon, että ottelu tulee ratkeamaan vasta lopussa, eikä jatkoaikakaan mahdottomuus ole. Faneille tämä on hyvä tieto, sillä jännitys säilyy aina viime minuuteille saakka. Pelkäänpä, että ottelun viihdearvo jää keskivertoa alhaisemmaksi molempien joukkueiden pelatessa jokerimaista, tiivistä viisikkopuolustusta. Molempien joukkueiden maalivahdit ovat kelpo torjujia, joten alle 5.5 maalia on melko varman kuuloinen valinta illan otteluun.

Jokerit on selkeä ennakkosuosikki illan otteluun kertoimien perusteella, mutta olisin itse aavistuksen verran varovainen pelatessani kotivoittoa. Vitjaz ei ole huono joukkue, vaan erittäin työteliäänä joukkueena (ja nousujohteisen kunnon myötä) se pystyy haastamaan lähes kaikki joukkueet liigassa.

Seuraa näitä

• Steve Moses-Petr Koukal-Linus Omark (lue Omarkin haastattelu täältä). Jokereiden kakkoskenttä on luonut hyviä paikkoja jokaisessa ottelussa, ja on vain ajan kysymys milloin kiekko alkaa löytää tietään maalin perukoille oikein urakalla.
• Niklas Hagman. Seitsemän ottelua, kahdeksan maalia. Meneekö tänään kymppi rikki?
• Yleisömäärä. Liiga tuskailee, Jokerit iski kolmeen ensimmäiseen otteluun kovat lukemat tauluun. Tiistaiseen iltaan 8 000 katsojaa olisi kova lukema.

Jokereiden kokoonpano

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
61 Tommi Huhtala – 71 Kurtis McLean – 28 Jani Rita
76 Jere Sallinen – 32 Riku Hahl – 79 Eetu Pöysti

13 Ryan Gunderson – 47 Ville Lajunen
55 Atte Ohtamaa – 10 Jere Karalahti
2 Oskari Korpikari – 3 Daine Todd

1 Henrik Karlsson (31 Riku Helenius)

Vedonlyönti

Näistä lähtökohdista illan otteluun valitsen lapulleni alle 5.5 (1.75) ja alle 4.5 (2.6) maalia. NordicBetin kertoimiin pääset käsiksi täältä.

Seuraa meitä myös Twitterissä:
@faneille
@TapioPenttila