Joonas Donskoi kerää kehuja San Josessa

Viime kaudella Oulun Kärppien ja Suomen A-maajoukkueen riveissä säväyttänyt Joonas Donskoi on ehtinyt jo ihastuttaa San Josessa.

Kesällä NHL-joukkue San Jose Sharksin kanssa kaksivuotisen sopimuksen sorvannut Donskoi on osallistunut seuran nuorten pelaajien leiriryhmään. Ryhmä pelaa muiden NHL-joukkueiden nuoria lupauksia vastaan. Lauantaina Sharks kohtasi Anaheim Ducksin ryhmän, jota vastaan suomalaistalentti esitti heti lupaavia otteita.

CSN:n toimittaja Kevin Kurz kertoi Sharksin maalivahtivalmentaja Evgeni Nabokovin sanoneen medialle ottelun jälkeen: ”Tuolla hän on, numero 27”, osoittaen Donskoita pukuhuoneessa.

Donskoi iski Ducksin verkkoon kaksi maalia joukkueensa 4–1-voitossa. Sharksin sisäpiiriin kuuluvan Kurzin mukaan suomalaisen työskentelyä oli ilo seurata ja hän uskoo Donskoilla olevan loistavat mahdollisuudet yltää lopulliseen NHL-joukkueeseen, kun runkosarja alkaa.

Sharksin nuorisoryhmää valmentaa AHL-joukkue San Jose Barracudan päävalmentaja Roy Sommer, joka oli myös vakuuttunut Donskoin esityksistä.

– Hän (Donskoi) teki jäällä paljon oikeita asiota. Hän piti kiekkoa paljon ja hän tiesi, milloin luopua siitä, Sommer ketoi CSN:n haastattelussa.

– Joonas oli kentän paras pelaaja. Jos hän jatkaa tuollaisia esityksiä, en tiedä pelaako hän ollenkaan AHL:ssä tällä kaudella, hän jatkoi.

Sharksissa kova kilpailutilanne

Vaikka Donskoita on jo ylistetty yhden ottelun perusteella, karu fakta on se, että paikka pelaavassa kokoonpanossa on vielä hyvin kaukana. Sharkissa riittää hyökkäysvoimaa jokaiseen kentälliseen ja etenkin kärkiketjuihin, missä myös suomalaisen täytyisi pelata pystyäkseen parhaimpaansa.

Joe Thornton, Joe Pavelski, Logan Couture, Patrick Marleau ja Thomas Hertl muodostavat terävimmän kärjen. Viime vuonna läpimurtonsa tehneet Melker Karlsson ja Chris Tierney ovat myös hierarkiassa korkealla, joten Donskoilla riittää tekemistä.

Karlsson ja Tierney ovat kuitenkin nuoria tapauksia – kahden suunnan sopimuksen miehiä – joiden yli suomalaistaituri pystyy kävelemään. Tulosta tuskin syntyy heti, mutta alkukausi AHL:ssä voi muuttaa kaiken. Raahelaislähtöisellä laiturilla on iso ruutu Barracudan riveissä ja totutteleminen pohjoisamerikkalaiseen kiekkoon pitäisi sujua ongelmitta. Donskoi on taitava pienessä tilassa ja hänen hyökkäysominaisuutensa ovat loistavalla tasolla. Tämän vuoksi hänellä on loistavat saumat luoda ura NHL:ssä.

Donskoilla on kahden vuoden sopimus, joten tulosta ei tarvi heti syntyä. Tärkeintä on isot peliminuutit sekä tuloksenteko farmissa. Tämän jälkeen NHL-saumakin avautuu ja loppu on itsestä kiinni.

Suomalaisella on myös paljon parempi tilanne kuin monelle muulla nuorella – NHL:ään pyrkivällä – tulokkaalla. Barracuda toimii samassa kaupungissa kuin emoseura eikä Sharksin organisaatiossa ole montaakaan ison luokan lupausta, jotka saisivat mahdollisuuksia NHL:ssä nimensä tai varausnumeronsa perusteella. Ainut tällainen hyökkääjä on viime vuonna HIFK:ssa pelannut Nikolai Goldobin.

NHL-kausi käynnistyy 7. lokakuuta. Voit seurata maailman parasta kiekkoa Viasat Hockey Finland -kanavalla sekä Viaplay-palvelussa.