Kaikkien aikojen KHL-sarjassa armeijan derby: TsSKA-SKA

KHL-kausi on edennyt konferenssifinaalivaiheeseen. Lännessä ovat vastakkain Moskovan TsSKA ja Pietarin SKA. Leikkisä nimi ’armeijan derby’ tulee siitä, että Moskovan TsSKA on armeijan keskusurheiluseura ja Pietarin SKA:n nimi puolestaan kääntyy asevoimien urheiluseuraksi. Idässä paremmuudestaan mittelevät ennakkosuosikki Ak Bars Kazan ja hallitsevan mestarin Metallurg Magnitogorskin kesälomille lähettänyt Sibir Novosibirsk.

LÄNNESSÄ SUURIMMAT RATKAISEVAT PAREMMUUTENSA

SKA on hyvä joukkue, mutta kyllä TsSKA on parempi. He voivat mennä päätyyn asti tänä vuonna.  – Linus Omark, Jokerit

Jääkiekkokansa sai unelmaparinsa läntisen konferenssin finaaleihin, kun sekä TsSKA että selvittivät tiensä helpohkosti kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Kyseessä ovat kiistatta kaksi lännen parasta joukkuetta, sillä TsSKA voitti koko runkosarjan ylivoimaisesti 139 pisteellään. SKA päästeli helmikuun aikana jalkaansa kaasulta, mutta sijoittui siitä huolimatta heti TsSKA:n taakse runkosarjan kakkossijalle 123 pisteellä.

Lähtökohdat sarjaan ovat herkulliset. Moskovan ja Pietarin välillä on pitkään ollut pientä nokittelua niin urheilussa kuin politiikassakin. Venäjän taloudellinen ja valtiollinen keskus Moskova on venäläisille se sydämen kaupunki, eikä pikkuveli Pietarin länsityylistä suuntautumista ole aina katsottu hyvällä.

TsSKA nojaa valmentajansa Dmitri Kvartalnovin johdolla yhtenäiseen ja äärimmäisen työteliääseen viisikkopeliin, jossa vastustajalta otetaan tila ja aika pois jo heidän omalla puolustusalueella. Vjatšeslav Bykovin SKA on käytännössä täynnä ykköskorin pelajaia, eikä Rotenbergin perhe ole säästellyt rahaa tavoitellessaan KHL:n ensimmäistä mestaruutta. Pelitavaltaan SKA nojaa enemmän yksilöiden vahvuuksiin ja Bykov antaa pelaajilleen jonkin verran enemmän tilaa toteuttaa itseään kuin Kvartalnov. SKA rakentaa peliään myös enemmän vastahyökkäyksien varaan, eikä karvaa yhtä korkealta kuin TsSKA.

Kaupunkien, joukkueiden ja pelitavan vastakkainasettelun kruunaa kahden ylivoimaisesti suurimman ja kirkkaimman KHL-tähden, Ilja Kovaltšukin ja Alexander Radulovin kohtaaminen.

TsSKA:n tie finaaleihin

KHL:n tämän kauden paras joukkue marssi lähes näytöstyyliin läntisen konferenssin finaaleihin raivattuaan kaksi laajennusjoukkuetta tieltään yhdeksässä ottelussa. Armeijan keskusurheiluseuran joukkue antoi ensin kyytiä HK Sotšille (voitot 4-0) ja sen jälkeen Helsingin Jokereille (voitot 4-1). Kvartalnovin joukkue oli jopa murskaavan ylivoimainen molemmissa sarjoissa. Sitä vastaan tehtiin yhdeksässä ottelussa vain 11 maalia (1.22/peli), kun se itse onnistui latomaan kiekon reppuun peräti 30 kertaa (3.33/peli).

Joukkueen tähtipelaajat ovat iskeneet yli pisteen per peli pudotuspeleissä. Radulovilla on kasassa tehot 4+7, ja Jokereita vastaan peräti seitsemän maalia iskeneellä Igor Grigorenkolla hurjat lukemat 9+2. Heidän taustallaan myös Jan Mursak (2+7) ja Simon Hjalmarsson (5+3) ovat onnistuneet erinomaisesti.

SKA:n tie finaaleihin

Asevoimien seuran SKA:n tie lännen finaaleihin oli lähes yhtä vakuuttava. Ensimmäsellä kierroksella vahvasti suomalaispainotteinen Torpedo Nižni Novgorod jäi SKA:n jalkoihin voitoin 4-1 ja toisella kierroksella tiukaksi etukäteen mielletty sarja Dynamo Moskovaa vastaan jäi pannukakuksi. Bykov vei suojattiensa kanssa sarjan nimiinsä niinikään voitoin 4-1, eikä Dynamosta ollut kahdesta jatkoaikatappiosta huolimatta kampeamaan kiilaa tähtiä vilisevän SKA:n rattaisiin.

Kymmenessä ottelussa SKA on iskenyt 31 maalia ja päästänyt 17. Kovaltšuk ei ole toistaiseksi ollut täysin hintansa (tai maineensa) väärti tehoilla 4+4, mutta taustalta parrasvaloihin on nousut esiin Vadim Shipachyovin johtama kakkosketju. Shipachyov (4+6), Evgeni Dadonov (6+2) ja NHL-kaukaloihin vahvasti tyrkyllä oleva Artemi Panarin (1+5) oli vireessä etenkin Moskovaa vastaan, jossa kolmikko iski 12 tehopistettä.

TÄHÄN SARJA RATKEAA

• Moskovan joukkuepeli vs. SKA:n yksilöt
• Stanislav Galimov/Kevin Lalande vs. Mikko Koskinen
• Erikoistilannepelaaminen/hermokontrolli

Joukkueet ovat paperilla ehdottomasti KHL:n läntisen konferenssin kaksi laadukkainta kokonaisuutta. TsSKA on työteliäämpi ja pelaa yhtenäisemmin, mutta kuten Riku Hahl totesi, SKA on koottu neljästä ykkösketjusta. Vastakkain ovat kärjistetysti KHL:n paras joukkue ja KHL:n parhaat yksilöt.

Varsinaista ennakkosuosikkia sarjassa ei ole. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa, ja SKA poistui kaukalosta kolme kertaa voittajana. Pietarilaiset voittivat kaksi kotiotteluaan (4-3, 4-1), Moskovassa voitot tasattiin (TsSKA 5-3, SKA 1-3).

Molemmilla joukkueilla on omat vahvuutensa. TsSKA on ollut kauden aikana tasaisempi suorittaja, ja mikäli Armeijan joukkueen työmoraali säilyy samanlaisena kuin Jokereita vastaan nähtiin, vaaka kallistuu moskovalaisten eduksi. Jos taas SKA:n yksilöt pystyvät ilta toisensa perään pelaamaan huippupelejä, TsSKA:lla on täysi työ neljän ketjun pysäyttämisessä.

Ratkaisupeleissä korostuu aina maalivahtipeli. Kestääkö SKA:n suomalaisvahti Koskinen hirvittävät menestyspaineet? Koskinen on pelannut kaikki ottelut tämän vuoden pudotuspeleissä, eikä kakkosvahti Ilja Ezhov ole päässyt tositoimiin. Fakta kuitenkin on, että myös Ezhov lukeutuu sarjan parhaimpiin maalivahteihin.

TsSKA vaihtoi kesken Jokerit-sarjan maalille Galimovin. Lalande pelasi kolme ensimmäistä ottelua, mutta Galimov otti vastuun kahteen viimeiseen otteluun. TsSKA:n tiiviisti puolustavan viisikon takana maalivahdilla on mukava pelata, mutta SKA:ta vastaan maalivahdin on pystyttävä ottamaan ne kuuluisat game saverit.

 TsSKA on sarjan paras joukkue. – Erkka Westerlund, Jokerit

KAIKKIEN AIKOJEN KHL-SARJA

Jääkiekkofanille TsSKA:n ja SKA:n kohtaaminen on märkä päiväuni. Lähtökohdat ovat herkulliset, kun vastakkainasettelua löytyy sekä kentältä että sen ulkopuolelta: Moskova vs. Pietari, joukkue vastaan yksilöt, Radulov vs. Kovaltšuk. Tunnetta ja vauhtia sarjasta ei jää puuttumaan, ja selvää on että sarjasta tulee pitkä. Emme ihmettelisi, mikäli sarja ratkeaisi vasta seitsemännessä ottelussa.

Kaikki on katettu torstaita varten. Kiekko tippuu jäähän klo 18.30.

Arviomme: TsSKA Gagarin Cupin finaaleihin voitoin 4-3.

Ottelu on katsottavissa tuttuun tapaan Viasat HockeyFinland -kanavalla sekä Viaplay-palvelussa klo 18.30 alkaen.