Kärpäsestä tuli härkänen – Laineen penkitys aiheutti myrskyn vesilasiin

Leijonat kuittasi alkulohkon kolmannen voittonsa kukistamalla Yhdysvallat maalein 3-2. Komeasta voitosta huolimatta ottelun suurimmaksi puheenaiheeksi jäi Patrik Laineen vilttikomennus kolmannessa erässä. Keskiviikkona superlupauksella on kuitenkin mahdollisuus tehdä paluu parrasvaloihin, kun Leijonat kohtaa Unkarin.

Moni hieraisi kotikatsomoissa silmiään, kun Antero Mertaranta kuulutti kovaan ääneen Patrik Laineen joutuneen päätöserässä vilttiin Yhdysvaltoja vastaan. Laiturin paikan ykkösketjusta nappasi viimeisiksi minuuteiksi läpi turnauksen ottelussa erinomaisesti esiintynyt Antti PihlströmKari Jalosen päätös penkittää superlupaus sai välittömästi ottelun jälkeen valtavasti kritiikkiä. Jalonen perusteli valintaansa sillä, että päätöserän peluutuksesta oli päätetty jo toisen erätauon aikana.

Miksi Laine seurasi ottelun lopun penkin päästä? Vastaus on hyvin yksinkertainen. Maanantain ottelu ei ollut Laineen uran paras, mutta kyse ei ollut siitä.

Alkulohkossa ei tule montaa ottelua, joissa Suomi pääsee tosissaan harjoittelemaan johtoasemassa pelaamista. Nyt siihen siunaantui loistava sauma, kun Leijonat puolusti päätöserän alussa tullutta johtomaalia. Pihlström on selvästi Lainetta parempi puolustussuuntaan, joten miksi peluutusta ei olisi saanut harjoitella jo nyt? Tällaiseen ei tule montaa saumaa ennen pudotuspelejä, koska Suomi harjaa valtaosasta alkulohkon otteluista useamman maalin voiton. Laine ei pelannut Tapparassakaan kriittisiä ottelun loppuja johtoasemassa, vaan ne tilanteet hoitivat Jukka Peltola ja muut kiekonsyöjät. Näin ollen puheet penkityksen tuomasta itseluottamuksen kadottamisesta voi unohtaa jo heti alkuunsa.

Toisaalta ottelun venyminen jatkoajalle ei olisi haitannut todennäköisesti mitään, koska lohkovoitto ratkeaa päätöspelissä Kanadaa vastaan. Näin ollen Lainettakin olisi voitu testata ottelun lopulla, koska mitään katastrofia ei olisi päässyt syntymään. MM-kisoissa kuitenkin parhaat pelaa ja varsinkin jatkoa ajatellen puolustavamman pelitavan testaaminen oli fiksua jo nyt.

Laine kellotti kahdessa ensimmäisessä ottelussa peliaikaa keskimäärin 14 minuuttia ottelua kohden. Yhdysvaltoja vastaan peliaikaa irtosi 13 minuuttia ja 21 sekuntia. Eroa aikaisempiin otteluihin ei siis ollut käytännössä kuin yhden vaihdon verran.

Suomi pelasi huomattavasti puolustavammin päätöserän eikä joukkue päässyt erän alun jälkeen ylivoimalle. Mikäli Leijonat olisi metsästänyt tasoitusmaalia, niin Laine olisi ollut pomminvarmasti kentällä ja turhilta otsikoilta olisi vältytty.

Laineella on loistava tilaisuus palata parrasvaloihin keskiviikkona. Leijonat kohtaa B-lohkon heittopussiksi povatun Unkarin, joka on aloittanut kisat jopa odotetun vaisusti. Kolmen ottelun tuloksena on nolla pistettä maalieron ollessa 4-17. Laine ja kumppanit pääsevät jälleen parantelemaan asemiaan pistepörssissä, sillä voittajasta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Unkari palasi päätasolle seitsemän vuoden tauon jälkeen ja kasassa on varsinkin Suomeen verrattuna heikko nippu. Unkarin joukkueessa on vain kaksi Euroopan isoissa sarjoissa pelannutta pelaajaa, mutta Vilmos Gallón vastuu Linköpingissä ja Balazs Sebokin rooli KalPassa jäi varsin pieneksi. Joukkueen tunnetuin nimi suomalaisille on kuitenkin Frank Banham, joka takoi SM-liigassa Bluesin, Jokereiden ja SaiPan paidassa 181 ottelussa 73 maalia reilut kymmenen vuotta sitten.

Arvio

Suomen ja Unkarin tasoero on valtava. Leijonat nappaa keskiviikkona todennäköisesti kisojen suurimman voittonsa. Tämä avaa mahdollisuuksia kokeilla esimerkiksi uusia ylivoimakoostumuksia, mikä voi vähän rauhoittaa Leijonien maalimäärää loppua kohden. Kaikki muu kuin muutaman maalin voitto on pettymys Suomelle.

Voit seurata kisat MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta. Suomen ottelut näkyvät MTV3-ilmaiskanavalla. Suomi-Unkari-ottelu alkaa kello 20.15. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, millä saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press