Kärpillä ruotsalaisia hoidettavanaan CHL:ssä

Jääkiekon mestarien liiga jatkuu tänään välieräotteluilla ja ainoana suomalaisjoukkueena on enää mukana Oulun Kärpät. Pohjois-Suomen ylpeyden taival jatkuu tänään Ruotsissa Göteborgissa.

Kärppien vastustajaksi valikoitui ruotsalainen Frölunda ja toisessa välieräparissa pelaavat Skellefteå ja Luulaja. Toisin sanoen Kärppien CHL-mestaruuden tiellä on enää ruotsalaisväriä, sillä kaikki kolme muuta joukkuetta pelaavat Ruotsin pääsarja SHL:ssä.

Frölunda oli ennakkoonkin yksi CHL:n parhaista joukkueista eikä se ole pettänyt fanejaan – Frölunda porskutti lohkovoittonsa jälkeen neljännesvälieriin, jossa se kohtasi Tapparan. Tamperelaisista ei ollut haastamaan yhtä Ruotsin menestyneimmistä seuroista, joten Frölundan tie vei puolivälieriin jälleen suomalaisjoukkuetta vastaan. Seuraavaksi vastaan asettui HIFK, joka antoi ruotsalaisjoukkueella huomattavasti kovemman vastuksen kuin Tappara, mutta Frölunda pystyi kukistamaan helsinkiläiset tiukkojen vääntöjen jälkeen.

Frölundan Suomi-teema jatkuu tänään, kun se saa vastaansa hallitsevan Suomen mestarin, Kärpät, joka pystyi myös voittamaan oman alkulohkonsa. Oululaiset saivat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa itävaltalaisen Vienna Capitalsin, jonka kanssa Kärpät kävi kiivaan taiston voittaen kuitenkin molemmat ottelut. Puolivälierissä Kärpät kohtasi Lappeenrannan SaiPan, josta ei ollut kaatamaan oululaisia, joten Kärpät jatkoi puhtaalla pelillä CHL:n välieriin. Oululaiset ovat kärsineet vain yhden tappion CHL:ssä ja sekin tuli lohkovaiheessa – Sen sijaan voittoja on jäänyt plakkariin yhdeksän.

Liigassa kulkee

Tänään kohtaa kaksi suurseuraa, joilta on totuttu näkemään menestystä. Kärpät aloitti Liiga-kauden yskähdellen, mutta kauden edetessä peli on alkanut kulkemaan aivan toisella tavalla. Kärppien pisteputki Liigassa on tällä hetkellä jopa kymmenen ottelun mittainen, minkä aikana oululaiset ovat hävinneet vain yhden ottelun – Ilves pystyi kaatamaan viime viikolla Kärpät voittolaukauskilpailussa.

Kärppien kova vire on nostanut joukkueen jo sarjataulukon kärkeen, minne sitä veikkailtiinkin ennen kautta. Joukkueen onnistumisten takana on tietenkin laaja pelaajarintama, minkä vuoksi kokoonpanossa nähdään paljon rotaatiota – Tämä takaa tuoreita jalkoja jokaiseen peliin.

Laaja materiaali ei ole tietenkään ainut syy menestykselle, mutta hyvillä joukkueilla on lähes aina ylitarjontaa pelaajista. Kärpät saa jokaiseen otteluun liikkeelle kolme vahvaa tulosta tekevää ketjua ja laadukkaan neloskentän, joka hoitaa roolinsa mallikaasti. Oululaisten ehdoton syömähammas on ollut läpi kauden Joonas Donskoin, Julius Junttilan ja Joonas Kemppaisen muodostama kolmikko. Kolmen J:n kentällisen johtohahmo on ollut tietenkin Donskoi, jonka hyökkäyspään suorituksia on saatu ihailla lukuisia kertoja tällä kaudella. Kolmikko pelaa myös vahvaa puolustuspeliä, josta Kärpät saa kiittää Kemppaista, joka on Liigan yksi aliarvostetuimmista pelaajista.

Kärppien pelaajistossa on ollut joitakin pettymyksiä, kuten Juha-Pekka Haataja ja Patrick Davis, mutta se ei ole haitannut menoa: Ivan Huml, Mika Pyörälä ja Esa Pirnes ovat tuoneen hyvin tuliapuja JJJ-kentälle. Davisin alku oli hankala ja mukana on ollut loukkaantumisiakin, joten keväällä häneltä saatetaan nähdä paljon parempia otteita. Haatajan kohtalo sen sijaan näyttää heikolta.

Hyvä hyökkäys tarvitsee avukseen hyvän alakerran ja sitä Kärpiltä on löytynyt – Oululaisilla on kiekollisen taidon lisäksi loistavaa puolustusosaamista pakistossaan. Lasse Kukkonen, Adam Masuhr, Arto Laatikainen, Dan Spang ja Ryan Glenn ovat muodostaneet hyvän top 5 -ryhmän Kärppien alakerrassa, ja mikä on huomioitavaa, kaikilta heistä löytyy iso määrä kokemusta, jota näissä peleissä usein kaivataan.

Kirsikkana kakun päällä toimii Tomi Karhunen, joka on viime aikoina ollut mahtavassa lennossa. Iiro Tarkki on ollut sivussa loukkaantumisen vuoksi, minkä aikana Karhunen on napannut roolia ja lunastanut odotuksiaan. Viime keväänä pudotuspeleissä säväyttänyt maalivahti on ollut Kärppien pisteputken takuumiehenä: Karhunen on ollut maalilla viimeisessä kymmenessä ottelussa, minkä aikana oululaisten takataskuun on jäänyt aina vähintäänkin yksi piste. Näissä kymmenessä ottelussa Karhunen on päästänyt selkänsä taakse vain kahdeksan maalia.

Isännillä ongelmia

olimb-shl-frolunda

Mathis Olimb on saanut tuuletella tällä kaudella SHL:ssä. (AOP)

Frölunda on ollut CHL:ssä odotetun vahva, mutta viime aikaiset esitykset SHL:ssä eivät ole olleet aivan parhaimmasta päästä – Joukkue on napannut viimeisen 11 ottelun aikana vain kaksi voittoa eikä joukkue ole iskenyt kyseisen jakson aikana kuin 15 maalia, mikä on Frölundan kaltaiselle joukkueelle erittäin heikko suoritus.

Kovakuntoinen Kärpät saa vastaansa alavireisen Frölundan, mutta CHL-pelit ovat aivan oma maailmansa: pudotuspelit sytyttävät joukkueet aivan erilailla kuin runkosarjaottelut ja varsinkin Suomi vs. Ruotsi -asetelma tuo viimeisen ripauksen tunnetta mukaan. Frölunda saa pelata isokokoisella kotikentällään tuhansien ruotsalaisten edessä, mistä joukkue varmasti hyötyy.

Frölundan kärkiosaaminen on hyvällä mallilla ja oululaisten täytyy olla tänään tarkkana etenkin tiettyjen pelaajien kanssa. Joukkueen kovin kolmikko, Mathis Olimb – Andres Johnson – Max Görtz on hyökkäyspäässä erittäin vaarallinen ja varsinkin Olimb on tehnyt kovaa jälkeä tämän kauden SHL:ssä. Frölunda tunnetaan loistavasta juniorityöstään ja joukkueessa pelaakin paljon nuoria pelaajia isossa roolissa, kuten 20-vuotias Johnson, joka on joukkueen paras maalintekijä. Frölunda ainut suomalainen on Artturi Lehkonen, joka on iskenyt tällä kaudella tehot 4+7=11. Joukkueen aloittavana maalivahtina on tänään todennäköisesti Linus Fenström, joka on kuulunut SHL:n parhaimpien veskarien joukkoon kuluvalla kaudella.

Frölunda-Kärpät-ottelu starttaa Suomen aikaa kello 20 ja voit seurata kamppailua MTV Sport1 -kanavalla.