Kommentti: Heikommat jaksot ovat luonnollinen osa ennätyksiä tahkovan Eeli Tolvasen kehityskaarta

Viaplay LogoVoit seurata Jokerien taivalta Viaplay -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Eeli Tolvanen on noussut koko kiekkokansan huulille viimeistään kuluvan kauden aikana. Nuori supertähti on takonut maailman toiseksi kovimmassa kiekkoliigassa hurjaa jälkeä Pistepussi ei ole karttunut viime aikoina aivan alkukauden tahtiin, mutta syytä huoleen ei ole.

Kun Jokerit julkaisi Eeli Tolvasen sopimuksen heinäkuussa, niin odotukset hyökkääjälupausta kohtaan olivat maltilliset. Pohjois-Amerikassa juniorisarjoissa kaksi edellistä kautta kiekkoillut Tolvanen ei ollut pelannut otteluakaan aikuisten sarjassa, joten sopeutuminen äärimmäisen vaativaan KHL:ään oli erittäin iso kysymysmerkki. Nuorukaisen potentiaalista oli nähty viitteitä jo muun muassa nuorten maailmanmestaruuskisoissa eikä Nashville Predators napannut Tolvasta huvin vuoksi ensimmäisellä kierroksella viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa.

Tolvanen löi epäilijöille luut kurkkuun jo ensimmäisessä pelissään KHL:ssä, kun hyökkääjä iski Dynamo Minskin verkkoon tehot 3+1. Eikä liito loppunut tähän, vaan NuPSin kasvatilla oli 16 ottelun jälkeen kasassa tehot 11+9. Mainiot otteet poikivat lopulta kutsun Leijonien matkaan Karjala-turnaukseen, jossa laituri iski kolmessa ottelussa pisteet 2+1.

Tolvasen syyskausi on ollut häikäisevä. Vaikka nuorukainen tiedettiin potentiaaliseksi peluriksi, niin tuskin kukaan osasi odottaa nähdyn kaltaista tykitystä.

Karjala-turnauksen jälkeisessä ottelussa Neftehimikiä vastaan Tolvanen tykitti tehot 2+2, mutta tämän jälkeen ruuti on ollut märempää. Edellisessä 11 ottelussa nuorukainen on kerännyt tehopisteet 1+2, mikä on kauden alun tykitykseen verrattuna vaatimaton lukema.

Maanantaina saalistettu syöttöpiste Jokerien ainoaan osumaan nosti Tolvasen kauden kauden saldoksi 17+15. Hän onkin nyt jaetulla kärkisijalla KHL:n alle 19-vuotiaiden piste-ennätyksessä yhdessä Jevgeni Kuznetsovin kanssa.

Toisinaan on unohtua, että Tolvasessa kyse on 18-vuotiaasta pelaajasta. Ylä- ja alamäet kuuluvat nuorten pelaajien kehityskaareen, joten vaisummat jaksot ovat väistämättömiä. KHL on erittäin vaativa sarja kokeneillekin pelaajille, eikä vähiten valtavien matkustuskilometrien myötä. Saati sitten jos kyseessä on vajaat kahdeksan kuukautta sitten täysi-ikäisyyden saavuttanut pelaaja.

Tolvanen on myös pelannut, ja tulee pelaamaan paljon otteluja. Nuorukainen on ollut mukana Jokerien kauden kaikissa 38 ottelussa, minkä lisäksi Karjala-turnauksessa kertyi kolme peliä. Tolvanen valittiin luonnollisesti mukaan myös Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen leiritykseen ja itse MM-kisat ovat vuorossa joulun jälkeen. Eikä olisi lainkaan yllätys, mikäli nuori supertähti löytyisi myös Etelä-Koreaan matkaavasta olympiajoukkueesta helmikuussa. Keväällä on vuorossa myös aikuisten MM-kisat, joissa Tolvanen on mitä todennäköisimmin mukana ilman loukkaantumista.

Melkoinen vuosi 18-vuotiaalle pelaajalle, joka on matkalla todelliseksi supertähdeksi. Nousuja ja laskuja on vielä varmasti luvassa, sillä rasitus tulee olemaan todella valtaisaa. Mutta tämä vuosi valmistaa Tolvasta erinomaisesti tulevaa NHL-uraa varten, jossa lepopäivät ovat niin ikään vähissä.

Kansikuva: All Over Press