Mörkö-Marko Anttila pelaa hurjaa syksyä – Jokerit jatkaa menestyksekkäitä otteita kaukana kotoa

Viaplay Logo Katso jokainen Jokereiden KHL-ottelu suorana Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Helsingin Jokereiden alkanut KHL-kausi on noudattanut samaa sapluunaa kuin viime kaudella. Se pelasi viime syksynä seitsemän vieraspeliä ennen ensimmäistäkään kotiottelua. Tänä vuonna matkapelejä kertyy kaikkiaan kahdeksan, ennen ensi lauantaina Helsingissä pelattavaa kauden kotiavausta.

Eroa viime syksyyn on, että siinä missä viime kaudella kuudesta ensimmäisestä pelistä puolet päättyi narrilauman tappioon, on tänä vuonna Jokerit hävinnyt vain kertaalleen varsinaisella peliajalla. Peli-ilmeessä ero on kuitenkin vieläkin suurempi. Tällä kaudella Jokerit on esittänyt aktiivista ja energistä peliä ja se on pystynyt hallitsemaan – SKA-peliä lukuunottamatta – käytännössä jokaista otteluaan.

Hyökkäyspelaaminen on laadukasta, kontrolloitua ja myös nopeampaa. Konkreettisimpana esimerkkinä ottelu Moskovan Dynamoa vastaan, jossa Jokerit vei laukaukset vaikeassa vieraskaukalossa peräti 45-17. Aiempina vuosina usein luokattomaan ylivoimapeliin tottuneet jokerikannattajat ovat nyt päässeet todistamaan erinomaisesti toimivaa pakkopeliä. Helsinkiläisten ylivoima on tällä hetkellä koko sarjan parasta, onnistumisprosentin ollessa huima 38,5%.

Jokereiden ohjelma ei ole ollut helppo. Perjantaina joukkue matkasi delegaatioineen yli 7300 kilometrin matkan Helsingistä Kiinan Shanghaihin, jossa se kohtasi lauantaina Kunlun Red Starin. Kiinalaisseuraa valmentaa tällä kaudella legendaarinen Mike Keenan, joka on ensimmäinen sekä NHL:n että KHL:n voittanut valmentaja. Keenanin ryhmä ei kuitenkaan löytänyt aseita tehokkaasti ja tiiviisti pelanneita helsinkiläisiä vastaan.

Huippuvireinen nelosketju ja Marko Anttila

Jokerit on kairannut tähän mennessä kuudesta ensimmäisestä pelistään neljä voittoa ja kerännyt pisteitä kaikkiaan viidestä. Yksi alkukauden ehdottomia onnistujia on ollut Marko Anttila. 203 senttinen ja 104 kiloinen jätti pelaa tällä hetkellä huikealla tasolla. Hän on tehnyt nyt maalin jokaisessa kolmessa edellisessä pelissään ja ollut näkyvästi esillä jäällä illasta toiseen. Anttilan, Antti Pihlströmin ja Mika Niemen muodostama työteliäs nelosketju on ollut Jokereiden parhaimmistoa tasakentällisin, joka on ollut yksi ratkaisevista tekijöistä menestykseen. Lauantaina kolmikko käänsi kolmella päätöserän maalillaan pelin suomalaisjoukkueelle.

Viime kaudella 16 tehopistettä tehnyt Anttila on nakuttanut tähän mennessä 3+1=4 pistettä, joista kaikki maalit ovat olleet merkittäviä. Kaksi viimeisintä täysosumaa olivat otteluiden voittomaaleja ja Moskovan Dynamoa vastaan syntynyt loppuhetkien maali nosti Jokerit tappiotilanteesta jatkoajalle. Viime kaudella Anttilan avausmaalia saatiin odottaa 11 peliä ja neljä täyttä viikkoa.

Tietenkään Anttilan arvoa joukkueelle ei mitata pelkästään tehojen kautta. Hänen vahvuutensa tulevat esiin muilla tavoin. Mies tekee pyyteetöntä, arvokasta työtä jokaisessa pelaamassaan vaihdossa ja on noussut isoon rooliin varsinkin alivoimapelaajana.

– On hienoa. Eihän sitä pelin keskellä vielä ehdi miettiä, onko voittomaali vai ei, mutta jälkeenpäin tuntuu aina hyvältä. Hienoa, että pystyn auttamaan myös hyökkäyspäässä. Se tuo kyllä extraboostin peliin, Anttila kertoi Jokereiden tiedotteessa Red Star pelin jälkeen.

Isokokoinen Anttila on ottanut ajoittain roolia myös fyysisen pelin saralla, niinkuin hänen kokoisensa pelaajan kuuluukin. Harjoituskaudella ”Lempäälän jätti” nuiji tylysti Pietarin SKA:n Jevgeni Ketovin tämän tultua tökkimään jokerimaalivahtia ja lauantaina mies täydensi Gordie Howe-hattutemppunsa, kun maalin ja syöttöpisteen lisäksi hän heitti hanskat jäähän Kunlunin Corey Kanen kanssa.

– Aina olen valmiina auttamaan joukkuekavereita. Meillä on hyvä porukka kasassa, ja se on tämän homman suola. On mukava pelata yhdessä ja pitää kavereiden puolta, Anttila jatkoi.

Hyvät otteet tuoneet päänvaivaa rotaation suhteen

Valmentaja Jukka Jaloselle tilanne on toisaalta myös kiusallinen. Reservistä löytyy vielä muun muassa Jokeri-ikoni ja fanien suursuosikki Tomi Mäki sekä tälle kaudelle mukaan tullut nuori Henri Ikonen. Kumpaisellakin on vielä ensimmäiset luistinten piirrot tämän kauden KHL:ssä tekemättä.

Lisäksi myös Petteri Wirtanen on palaamassa pelikuntoon loukkaantumisensa jälkeen, mutta luotettavalle keskushyökkääjällekin on vaikea löytää tilaa tämän hetkisestä rosterista. Valmennus oli varmasti suunnitellut kierrättävänsä pelaajistoa nähtyä enemmän, mutta voittavaa ja kovalla tasolla suorittavaa joukkuetta on vaikea lähteä vaihtamaan.

– Tilanne on haastava. Monta pelaaja odottaa terveinä peliaikaa. KHL:ssä kauden alku on aina ratkaiseva ja nyt kun peli on kulkenut, ei olla viitsitty toimivaa kokoonpanoa rikkoa, koska kukaan ei ole kuitenkaan flopannut. Silti tärkeä olisi saada myös nyt huilaaville peliaikaa. Pitää miettiä miten jatketaan, Jalonen summasi viime keskiviikkoisen Spartak-vieraspelin jälkeen Jokereiden kotisivuilla.

Jukka Jalonen on saanut Jokerit hyvään iskuun heti kauden alusta. (Kuva: Sergei Savostyanov/ Getty Images)

Tällä viikolla Jokerit jatkaa vielä kaukoidän kiertuettaan otteluilla Amur Habarovskia ja Admiral Vladivostokia vastaan. Tulevana lauantaina pelataan ensimmäistä kertaa Hartwall Arenalla, jolloin Riian Dynamo saapuu Jokereiden vieraaksi.

Artikkelikuva: Toni Hekkala/All Over Press