Kommentti: Leijonien MM-joukkue alkaa hahmottua – Laineelle ja Aholle on tilausta

Suomen ensimmäinen MM-leiriviikko on takana ja tällä viikolla työt jatkuvat, kun Leijonien toinen leiriryhmä kohtaa Norjan maajoukkueen kahdesti.

NHL:n runkosarja tuli päätökseensä viime yönä, joten Leijoniin tulevilla NHL-pelaajilla voidaan alkaa spekuloida. Myös pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta ehtii vielä kisojen alkuun mukaan, joten NHL-pelaajien suhteen kaikki on vielä hyvin auki.

Euroopassa pelaavista nimistä voidaan olla kuitenkin jo melko varmoja. Hyökkäyspäästä voidaan jättää eri syiden takia pois nimet, kuten Petri Kontiola, Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen ja Tommi Huhtala.

NHL:n runkosarjaan jääneistä suomalaisista Rasmus Ristolainen ja Joel Armia eivät tule kisoihin. Pitäisin myös Lauri Korpikosken tulemista hyvin epätodennäköisenä, kun mies saalisti jo aiemmin paikan World Cup -joukkueesta. Iiro Pakarinen on taas ilman sopimusta, joten osallistuminen kisoihin on epätodennäköistä. Tuomu Ruutu tuskin edes mahtuisi kisakoneeseen. Sen sijaan kenttäpelaajista mukaan saattavat tulla Leo Komarov, Jyrki Jokipakka ja Markus Granlund sekä pääosan kaudesta AHL:ssä pelannut Mikko Rantanen. Pudotuspeleistä mukaan voidaan odotella muun muassa Joonas Donskoita ja Erik Haulaa. Ehkäpä myös Joonas Kemppaista, joka pelaa AHL:n pudotuspeleissä.

Mikko Koivu, Mikael Granlund, Jori Lehterä ja ynnä muut saattavat päättää kautensa pudotuspelien avauskierrokselle, mutta World Cup asettaa omat ongelmansa. Kesäloma on lyhyempi kuin aikaisemmin eikä kukaan halua riskeerata kesäharjoittelua tai World Cup -turnausta osallistumalla raskaan kauden jälkeen MM-kisoihin. Etenkin nuorten pelaajien kohdalla fyysinen kehitys tapahtuu hyvin pitkälti kesäisin, joten varsinaista NHL-pelaajien joukkoryntäystä on turha odotella tämän vuoden MM-kisoihin. Esimerkiksi Teemu Pulkkisen Detroit Red Wings tuskin painelee ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, mutta hänen uransa kannalta olisi nyt tärkeä saada alle terve kesä.

Euroopassa pelaavista pelaajista kisalipun voi ojentaa ainakin Juuso Hietaselle, Sami Lepistölle, Anssi Salmelalle, Topi Jaakolalle, Tomi Salliselle, Jere Salliselle ja Jarno Koskirannalle. Selvää on, että Suomi lähtee tänäkin vuonna kisoihin ennakkoon heikohkolla nipulla.

Tämä kuitenkin antaa päävalmentaja Kari Jaloselle mahdollisuuden kokeilla uusia nimiä MM-jäillä, mikä lisää aina mielenkiintoa joukkuetta kohtaan. Täytyy tietenkin muistaa, että Jalonen kokoaa kasaan parhaimman mahdollisen joukkueen, ei mediaseksikkäimmän. Tämän vuoksi kisoihin on turha odotella esimerkiksi Jesse Puljujärveä, vaikka kuinka lahjakas pelaaja hän onkin. Hän ei ole yksinkertaisesti valmis loistamaan kokonaisvaltaisesti MM-tasolla, eikä hänellä ole sellaista ominaisuutta, joka maajoukkueen olisi pakko saada saman tien käyttöönsä.

Sen sijaan Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat erittäin lähellä kisapaikkaa. Laineella on sellainen erityisominaisuus, jota on pakko hyödyntää. Kyseessä on tietenkin tamperelaisen laukaus. Hän voi hiihdellä 59 minuuttia pimennossa, mutta jos hän tekee maaleja tuttuun tahtiin, on hänen valinta täysin oikeutettu. Laine on lisäksi fysiikaltaan valmis kisoihin, vaikka kärkimaita vastaan ero voikin kasvaa isoksi. Aho taas on kuin 35-vuotias veteraani, jonka kisavalinta on lähes selviö. Viisas, nopea ja kiekkotaitava pelaaja, joka omaksuu roolin kuin roolin.

Laine-Aho-kaksikon lisäksi nuorista mukana saattavat olla muun muassa Jesse Virtanen, Artturi Lehkonen, Aleksi Elorinne, Markus Granlund sekä Mikko Rantanen. Tällöin Leijonat olisi potentiaalinen menestyjä, mutta samalla myös yleisön silmissä hyvin mielenkiintoinen joukkue.

Sitä mielenkiintoa saattaa lisätä Tuukka Rask, joka voidaan hyvinkin nähdä Leijonien ykkösveskarina. Muut potentiaaliset MM-kassarit ovat Joni Ortio, Juha Metsola, Mikko Koskinen sekä Eero Kilpeläinen.

Allekirjoittaneen ketjulotto (olettaen, että Minnesota Wild ja San Jose Sharks tippuvat pudotuspelien avauskierroksella):

  • Patrik Laine – Erik Haula – Joonas Donskoi
  • Leo Komarov – Jarno Koskiranta – Pekka Jormakka
  • Sebastian Aho – Markus Granlund – Mikko Rantanen
  • Jere Sallinen – Tomi Sallinen – Teemu Hartikainen
  • Artturi Lehkonen
  • Sami Lepistö – Juuso Hietanen
  • Anssi Salmela – Jyrki Jokipakka
  • Topi Jaakola – Jesse Virtanen
  • Tommi Kivistö – Aleksi Elorinne
  • Maalivahdit: Tuukka Rask, Mikko Koskinen, Juha Metsola