Kommentti: Leo Komarovin huikea ura on vasta alkamassa

Leo Komarovia ei ole ehkä siunattu kovin isoilla kiekkolahjoilla, mutta hän on jo nyt pystynyt tekemään hienon uran. Parasta on kuitenkin se, että Komarovin uran parhaimmat ajat ovat vasta edessäpäin.

Komarov, 28, ei ole koskaan ollut suurlupaus. Hän ei kuulunut oman ikäluokkansa maajoukkuekuvioihin nuorempana ja ensimmäiset nuorten maaottelut tulivatkin eteen vasta A-juniori-ikäisenä.

Silloin ”Leksa” nousi puskista Porin Ässien Liiga-joukkueeseen ja pääsi juhlimaan keväällä SM-hopeaa. Tuona keväänä nuorukaisen maine alkoi kasvaa ja seuraavana kesänä Toronto Maple Leafs päätti varata suomalaishyökkääjän NHL Draftin kuudennella kierroksella.

Komarov kuohutti seuraavat kaksi vuotta Pelicansin alemmissa kentissä eikä häntä pidetty kuin lähinnä räksyttäjäpoikana, joka sytytti yleisöä tempuillaan. Kolmantena Lahden vuotena huomattiin, että Komarov osaa myös pelata, kun pistetahti oli yli puoli pistettä per peli.

Puheet Pohjois-Amerikasta kiihtyivät, mutta Leo vetikin seuraavat kolme kautta KHL:ssä kehittyen kokoajan paremmaksi pelaajaksi. Komarovin rooli kasvoi KHL:ssä kokoajan ja lopulta hänestä oli tullut Leijonien vakiokasvo ja kärkikenttien pelaaja maailman toiseksi parhaimmassa kiekkosarjassa.

Miehen ensimmäinen NHL-sopimus syntyi 25-vuotiaana ja hän osoitti heti tynkäkaudella pystyvänsä pelaamaan NHL:ssä alemmissa kentissä. Tämä ei riittänyt hänelle ja ”Leksa” käväisi pelaamassa vuoden KHL:ssä kärkiroolissa, pelasi uransa parhaimman kauden ja palasi Pohjois-Amerikkaan.

Viime kausi oli hänen ensimmäinen kokonainen sesonki NHL:ssä, eikä vuosi olisi voinut mennä paremmin loukkaantumisia lukuunottamatta. Hämmästyttävintä on se, että hän on pystynyt vieläkin kehittymään kiekkoilijana ja tänä syksynä hän on saavuttanut maksimitasonsa – ja se taso on luokkaa loistava.

Komarov on saanut pelata Maple Leafsin parhaimpien pelaajien kanssa ykköskentässä ja jääajat huitelevat selvästi yli 15 minuutin. Komarov on saanut sellaisen roolin kuin KHL:ssä parhaimmillaan: Ykköskentässä tekemässä likaista työtä, milloin tähdet saavat tuikkia rauhassa. Tämä on näkynyt myös tilastoissa, sillä Komarov on joukkueensa parhaimpia pistemiehiä kahdeksan ottelun jälkeen neljällä maalillaan ja viidellä tehopisteellään. Ainoastaan Dion Phaneuf on pystynyt iskemään paremman saldon (0+6).

Miehen viimeisen kehitysaskeleen on mahdollistanut päävalmentaja Mike Babcock, joka on tullut tunnetuksi Detroit Red Wingsin luotsina. Babcockin suosikkeihin Detroitissa kuuluivat muun muassa Darren Helm sekä Justin Abdelkader, jotka hoitivat Detroitissa samanlaista roolia kuin Komarov Torontossa.

Babcockin kommentti Maple Leafsin sivuilla kertoo kaiken oleellisen suomalaisen alkukaudesta.

– Hän on ollut erittäin tärkeä pelaaja meille, yksi parhaistamme.

Nyt suomalaisterrieri on Babcokin uusi ”darrenhelm” sekä ”justinabdelkader”. Luottoratsu, jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Komarovin nykyinen sopimus kestää vielä kolme vuotta, ja Babcock ei ole siinä ajassa jättämässä Torontoa, joten ainoastaan loukkaantumiset voivat pilata torontolaisyleisön suosikin NHL-uran. Parhaimmassa tapauksessa Leolla on vielä kymmenisen pelivuotta edessään ja tällaisella menolla häntä on enää turha odotella Eurooppaan.

Twitter: Trajamaki11

Kansikuva: Getty Images