Draft alert: Miro Heiskanen räjäyttämässä pankin

Kun NHL:n varaustilaisuuteen on aikaa pari viikkoa, on Pohjois-Amerikasta kuultavissa erittäin kiinnostavia huhuja. Suomalainen Miro Heiskanen on nousemassa jopa kärkiviisikkoon tämänvuotisessa varaustilaisuudessa. HIFK:n pakki on pitkin kevättä parantanut asemiaan eri varauslistoilla, ja nyt voidaankin jo alkaa jännittää, meneekö helsinkiläinen viiden parhaimman joukossa.

Huima nousu

Heiskanen on noussut kohisten loppukeväästä varauslistoilla. Nuori helsinkiläinen aloitti vuoden 2017 todella kaukana kärkijoukoista. Esimerkiksi arvostettu ISS ei noteerannut nuorten MM-kisoissa loistanutta lahjakkuutta edes ensimmäiselle kierrokselle. Myös NHL:n oma Central Scouting nosti esimerkiksi Kristian Vesalaisen korkeammalle kuin Heiskasen vielä vuoden alussa. Espoossa kiekkouransa ensiaskeleet ennen HIFK:hon siirtoa piirtänyt lahjakkuus oli kuudes eurooppalaisten pelaajien listalla vuoden alussa. Perinteisesti arvostettu Central Scouting osasi kyllä arvostaa Heiskasen Euroopassa pelaavien puolustajien kärkeen, mutta nyt taakse on jäänyt pari hyökkääjää lisää.

Tällä hetkellä ISS on nostanut Heiskasen kakkien pelaajien listalla numerolle neljä. Nousu ensimmäisen kierroksen ulkopuolelta on siis varsin vakuuttava. Vielä korkeammalle Heiskasen arvostaa muun muassa tunnetut hockeyprospects.com ja mckeenshockey.com. Molemmat nettiaviisit nostavat Heiskasen jopa kolmanneksi koko varaustilaisuudessa. Samankaltaista linjaa jatkaa TSN:n arvostettu kiekkojournalisti Bob McKenzie. Pitkän linjan asiantuntija McKenzie nostaa Heiskasen myös sijalle neljä. Näyttää siis varsin vahvasti siltä, että Heiskanen on lähdössä joko Coloradoon(varausnumero 4.) tai Dallasiin(numero 5.) käynnistämään NHL uraansa.

Kevät pelkkiä onnistumisia

Miten ihmeessä Miro Heiskanen on onnistunut nousemaan näin lyhyessä ajassa varaustilaisuuden kärkipäähän? Taakse on jäänyt useampi huippulahjakas puolustaja. Monet taaksejääneet pelaajat ovat jo vuosia keikkuneet kiekkopiirien huulilla lähes varmoina kärkipään varauksina. Suomesta esimerkiksi Urho Vaakanainen on jäänyt selkeästi ikätoveristaan. Vaakanaisenkin sijoitus on erinomainen, mutta silti kaukana Heiskasesta. Molemmat pelasivat erinomaisen liigakauden ja samalla osoittivat kuinka kotimainen liiga kykenee vuodesta toiseen tuottamaan huippupelaajia suoraan NHL:ään. Heiskasen onnistumiseksi on laskettava yllättävä nousu HIFK:n liigamiehistöön ja lopulta suuren peliajan nappaaminen varsin kovassa puolustuksessa. Raavailta miehiltä peliaikaa minuuttitolkulla ”ryöstänyt” nuorukainen teki tempullaan vahvan statementin Pohjois-Amerikan suuntaan. Heiskanen osoitti olevansa valmis kovaankin tasonnostoon lyhyessä ajassa.

Heiskanen säväytti myös Leijona-paidassa. Nuorukainen oli yksi harvoista onnistujista penkin alle menneissä nuorten MM-kisoissa. Heiskanen kykeni muun joukkueen sukeltaessa pelaamaan vahvaa peliä läpi kisojen. Mies osoitti siis kykenevänsä pitämään tasonsa muusta joukkueesta riippumatta. Jos vuodenvaihteen MM-kisat olivat tasaiset, oli kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisat yhtä ilotulitusta. Heiskanen tehtaili 12 tehopistettä seitsemään otteluun. Samalla nuorukainen osoitti tasaisuuden lisäksi kykenemään mahtisuorituksiin hyökkäyspäässä. Heiskanen kykeni keväällä osoittamaan olevansa kokonainen paketti. Oma pää suoriutui kansainvälisissä peleissä mallikkaasti ja tarvittaessa tehoja löytyi, kun sitä vaadittiin. Ei siis ihme, että Heiskanen on noussut koko varaustilaisuuden kärkipuolustajaksi ja jonkin NHL-organisaation tulevaisuuden johtotähdeksi.

Kansikuva: All Over Press